У Білій Церкві можна зробити безкоштовні щеплення від правця та дифтерії

  • Середа, лип. 31 2019
  • Автор 

Імунітет проти деяких захворювань зберігається не на все життя, тому періодично необхідне повторне введення вакцин — ревакцинація. До таких захворювань відносяться дифтерія і правець.

Дифтерія - це гостре інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Коли дифтерійна бактерія потрапляє у дихальну систему, вона виробляє токсин, який блокує синтез білка в клітинах, в результаті чого виникають тяжкі функціональні та структурні зміни, інколи несумісні з життям. Захворювання проявляється у вигляді ангіни, коли у горлі утворюються плівки, що можуть ускладнювати дихання та ковтання. Внаслідок дифтерії може виникнути блокування дихальних шляхів, інфекційно-токсичний шок, пошкодження серцевого м'яза (міокардит), ураження нервової системи, нефрозонефрит, легенева інфекція (дихальна недостатність або пневмонія).

Правець - це захворювання, що передається при контакті зі спорами бактерій Clostridium tetani, які живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин. Можна інфікуватися правцем при потраплянні бруду у рану або поріз, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини. Від людини до людини це захворювання не передається. Внаслідок правця може викникнути закупорка головної або однієї з дрібних гілок легеневої артерії  згустком крові, що потрапив з інших частин тіла через кровообіг (емболія легеневої артерії).Також може розвинутися пневмонія чи легенева інфекція. Правець може призвести до смерті.

Діти отримують щеплення в 2, 4, 6, 18 місяців, 6 років і 16 років, а дорослі - кожні 10 років. Такий інтервал у дорослому віці зумовлений тим, що імунітет проти цих хвороб зберігається близько 10 років.

Тож першу планову ревакцинацію дорослих, які раніше були щеплені, проводять вакциною АДП-м у віці 26 років з подальшою плановою ревакцинацією АДП-м з мінімальним інтервалом 10 років від попереднього щеплення АДП-м.

Якщо ви в дитинстві не вакцинувалися або інформація про це відсутня, варто негайно отримати вакцинацію від цих небезпечних хвороб.

Алгоритм вакцинації від дифтерії і правця складається з трьох доз вакцини АДП-м : спочатку перша доза, через місяць – друга, через 6 місяців після другої – третя.

В м. Біла Церква вакцинацію від дифтерії та правця проводять в Міському центрі первинної медико-санітарної допомоги №1 (вул. І. Мазепи, 65) та Міському центрі первинної медико-санітарної допомоги №2 (вул. Шевченка, 69). Запаси вакцини АДП-м станом на 31.07.2019 року складають 4560 доз і при необхідності оперативно поповнюються. Процедура вакцинації здійснюється на безоплатній основі.

Бережіть власне здоров’я та здоров’я своїх дітей, своєчасно захищайтесь від небезпечних хвороб – дифтерії та правця!

Інформація від управління охорони здоров’я БМР

Прочитано 3319 раз
Опубліковано в Медицина

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео