"Білоцерківвода" може взяти кредит у розмірі $37 млн.

  • П'ятниця, черв. 10 2016
  • Автор 

10 червня у сесійному залі Білоцерківської міської ради відбулася презентація програми комплексної модернізації систем водопостачання та водовідведення в місті Біла Церква, на якій керівник ТОВ «Білоцерківвода» Ольга Бабій розповіла про фінансовий стан підприємства, що вже зробив концесіонер у плані модернізації та економії електроенергії, а також для чого планує взяти $37 млн. кредиту від Європейського інвестиційного банку.

На презентацію запрошували місцевих депутатів, представників громадськості та журналістів. Проект рішення Про підтримку участі ТОВ «БІЛОЦЕРКІВВОДА» у проекті «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України» та надання дозволу на отримання кредиту вже винесено на розгляд депутатів міської ради. Щоправда, на презентацію депутати практично не прийшли, були лише представники від ВО «Свобода» та «Самопомочі».  Це може свідчити про те, що питання так просто у сесійній залі не пройде.

Нагадаємо, у 2013 році КП «Білоцерківводоканал» було передано у концесію ТОВ «Білоцерківвода», кінцевим власником якого є поляк Гжегож Сувінскі. Олександр Лємєнов, експерт Центру локального самоврядування, який проводив журналістське розслідування щодо власників ТОВ «Білоцерківвода», стверджує, що ПАТ "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "ТИТАН", який згідно реєстру фіз. та юросіб є засновником концесіонера, очолює близький товариш екс-нардепа Володимира Полочанінова.

Так ось, саме концесіонер зобов’язувався згідно інвестиційної угоди вкласти в модернізацію комунального підприємства мільйони гривень. Розмови про те, що він залучатиме кредити для цього, тоді не було.

Білоцерківвода

У присутніх на презентації білоцерківців, а саме Ірини Кисельової та Володимира Веровського, виникло запитання, чому ж  концесіонер, якому здали в концесію комунальне підприємство саме для того, аби той вклав свої кошти і модернізував його обладнання, тепер хоче брати кредит. «Оновлення водоканалу безперечно необхідне. Для цього його і було передано в концесію, аби концесіонер модернізував наявні мережі, тобто вклав свої ВЛАСНІ кошти (інвестиції), а потім отримував прибуток. Раз концесіонер неспроможний це зробити, то навіщо він нам потрібен? », - запитує Ірина Кисельова.

«Інвестиційна угода не відповідає реальним потребам підприємства. Коли ми реально зробили обстеження об’єктів, ми зрозуміли, що їх утримання потребує додатково залучення інвестицій», - пояснила Ольга Бабій. І додала, що все, що зараз вкладається в модернізацію підприємства та зменшення його енергозалежності, це обігові кошти підприємства та поворотна фінансова допомога (тобто кошти, які надаються без процентів, але обов’язкові до повернення). При цьому не уточнила, хто ж надає таку допомогу.

Також Ольга Бабій запевнила, що, коли брали в концесію комунальне підприємство, то навіть гадки не мали, що зможуть взяти такий кредит у Європейського інвестиційного банку, адже фінансову угоду між Україною та банком було ратифіковано тільки у грудні 2015 року. Але при цьому Ольга Бабій зауважила, що такий кредит не дають просто так, для цього треба ретельно готувати документацію, робити різноманітні енергозаощаджувальні заходи тощо, чим власне й займався концесіонер з 2014 року. Тож з цього випливає, що концесіонер так чи інакше планував залучати інвестиції чи брати кредити, а не лише обмежуватися вкладанням своїх власних фінансових ресурсів. Просто це не афішували.

Згідно презентації, кредит буде витрачено на реконструкцію насосної станції першого підйому, реконструкція водоводу насосної станції першого підйому, переоснащення головної каналізаційної насосної станції ГНС №1, реконструкція другої черги каналізаційних очисних споруд, впровадження системи отримання біогазу з осаду стічних вод. Кредит беруть на 10 років, тобто до 2026 року. При цьому, водоканал переданий у концесію до 2028 року. Поручителем по даному проекту є Мінрегіон. Максимальна ставка по кредиту – 1, 5 % річних та 8 років кредитних канікул.

Білоцерківвода

Також на презентації був представлений графік, як вкладення коштів зможе вплинути на зменшення швидкості зростання тарифів. Згідно того графіку, тарифи все одно будуть зростати до 2023 року, а надалі планується їх стабілізація за рахунок економії витрати на енергоспоживання. До речі, на презентації Ольга Бабій повідомила, що вже з 1 серпня 2016 року очікується підвищення вартості водопостачання та водовідведення до 18 грн. за куб м. (нині це 15, 90 грн. за куб м.; тариф піднімався у січні 2016 року).

Проте присутні в залі засумнівалися в тому, що концесіонер зможе стабілізувати зростання тарифів та матиме кошти на погашення відсотків та повернення кредиту і що все це не ляже на плачі споживачів, тобто жителів Білої Церкви.  

 «З 2018 року на період до 2031 у разі залучення кредитних коштів громадяни будуть сплачувати більш високий тариф. Графіки ці не показують інфляційної складової. Напевно, ви розраховували тариф по 8 грн? У концесіонера є розрахунки, а  громада їх не бачить? Додаткове навантаження на сплату тіла кредиту і відсотків, які ляжуть в тариф, люди взагалі не в змозі будуть сплачувати», - заявив під час презентації Максим Запаскін, депутат від ВО «Свобода» у Київській обласній раді.

 «У мене питання до присутніх в залі: хтось із вас бачив бухгалтерію офшорів «Білоцерківвода»? Отак ви будете бачити взятий кредит! Вони не можуть викласти доступ до своєї бухгалтерії, користуючись вашим комунальним майном! Кожен мешканець сплачує за куб води 2 грн. мерії через офшори», - додав активіст Віталій Блінов.

Максим Коноплястий, учасник АТО, цікавився, чи буде у змозі ТОВ «Білоцерківвода» погашати кредит і за рахунок чого? У відповідь почув, що за рахунок амортизаційних відрахувань та економії коштів на енергозбереженні.

"Єдина вимога до концесіонеру полягає в наступному. Всі процедури, від погодження істотних умов договору і до витрат наданих коштів, мають бути максимально прозорими. Концесіонер також має нарешті розкрити справжніх бенефіціарів, які насправді контроюють підприємство", - вважає Олександр Лємєнов. 

Тож запитань поки що більше, ніж відповідей. Шкода, що громада була не надто активна. На презентацію прийшли, як і ті, хто добре обізнаний в темі, так і просто ті, хто любить кудись ходити, задаючи такі питання, які до теми обговорення не мали жодного відношення, тим самим нівелюючи значення громадянського суспільства і його здатності спокійно та урівноважено контролювати дії влади. Щодо влади: на презентації не було не те, що міського голови, але й навіть профільного заступника. Лише секретар міськради. 

Та найцікавішою, напевно, є відповідь Ольги Бабій на запитання Ольги Кучер, представника Громадської ради при виконкомі Білоцерківської міськради, яка поцікавилася, чи може ТОВ «Білоцерківвода» взяти такий кредит без згоди депутатів міськради. «Так, теоретично може», - загадково відповіла Ольга Бабій.

То, можливо, вже й так все вирішено?..

Прочитано 3313 раз
Опубліковано в ЖКГ

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

  Сторінки в соц. мережах

Чи добре прибирається місто від снігу?

так, добре - 0%
ні, сніг прибирають тільки на центральних вулицях - 50%
а навіщо його прибирати - 50%
мені все одно - 0%

Всього голосів: 2
The voting for this poll has ended

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео