Вартість опалення у Білій Церкві зросла у січні

  • П'ятниця, лют. 26 2016
  • Автор 

Отримавши в лютому квитанції за послугу централізованого опалення за січень, споживачі звертаються з питаннями: чому суми до сплати за січень значно вищі, ніж за грудень?

Варто нагадати, що температура зовнішнього повітря у грудні минулого року була плюсовою. Були тижні, коли вона становила +12⁰С і вище. Натомість січень був холодний і морозяний, стовпчик термометра іноді опускався нижче -15⁰С. Відповідно, у грудні минулого року мешканці спожили значно менше теплової енергії, ніж в січні цього року. Тому й нарахування за теплопостачання у січні значно більші, ніж нарахування за тепло у грудні.

Також необхідно зазначити, що в Білій Церкві близько 1/3 багатоповерхівок обладнані будинковими приладами обліку теплової енергії, а решта будинків поки що не мають лічильників тепла.

Якщо споживач мешкає в будинку, не обладнаному вузлом обліку теплової енергії,  то тариф за послугу з централізованого опалення для абонентів таких будинків становить 16,87 грн./м2 (Постанова НКРЕКП № 1171 від 31.03.2015 р.).

Крім того з 19 грудня минулого року вступила в дію Постанова КМУ №1037 від 30.10.2015 р. «Про запровадження перерахунку вартості послуги з централізованого опалення залежно від температури зовнішнього повітря». В цьому нормативному документі, на підставі якого ми працюємо, розписано, яким чином застосовується коефіцієнт для врахування температури повітря. Тобто сам тариф не змінився, але з 19 грудня робиться перерахунок в залежності від температури зовнішнього повітря. І якщо у грудні середня температура у нас була вище (+ 1,9⁰С), ніж закладено в тарифі (-2,50С), відповідно був зроблений перерахунок в сторону зменшення тарифу.

А ось у січні були морози, і середньомісячна температура (-5,8⁰С) була нижче від нормативної (-4,70С). Тому і тариф по місту за січень 2016 р. для абонентів житлових будинків без будинкових приладів обліку теплової енергії склав -  17,69 грн./м2.

У випадку, якщо споживач мешкає в будинку, обладнаному теплолічильником, то відповідно до п. 12 «Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води», затверджених Постановою КМУ від 21.07.2005 р. № 630 споживач оплачує послуги згідно з показаннями будинкового приладу обліку теплової енергії пропорційно опалюваній площі квартири.

Нарахування плати за теплову енергію за наявності лічильника здійснюється таким чином:

- кількість фактично отриманої будинком енергії в Гкал (згідно показників лічильника) ділиться на загальну опалювану площу квартир будинку - отримуємо кількість енергії, витраченої на опалення 1м2 

- ця складова множиться на вартість 1 Гкал - отримуємо вартість опалення 1м2

- отриману цифру множимо на площу кожного конкретного приміщення - отримуємо вартість опалення для кожного конкретного споживача.

Вартість 1 Гкал встановлює державний національний регулятор – НКРЕКП. На сьогодні діють тарифи, затверджені Постановою НКРЕКП № 1171 від 31.03.2015 р., згідно якої для КП БМР «БЦТМ» послуга з централізованого опалення для абонентів житлових будинків з будинковими приладами обліку теплової енергії складає 659,65 грн. за 1Гкал, а для нежитлових приміщень, згідно Постанови НКРЕКП від 28.01.2016 № 54 - 1574,75 грн/Гкал (з ПДВ).

Фактичне зняття показників приладу обліку теплової енергії підтверджується двостороннім актом, який підписують представник виконавця послуг (КП БМР «БЦТМ») з однієї сторони і представник споживача (ЖЕК, ЖБК, ОСББ або уповноважений будинку) з іншої сторони. Цей двосторонній акт складається щомісяця, та є підставою для проведення нарахування за послуги централізованого опалення  мешканцям будинку.

Наразі потрібно зазначити, що сплата по лічильнику відображає розрахунки за реально використані послуги, тож зрозуміло, що у морозні місяці витрати на опалення вищі, ніж у теплі. А у споживачів, що мешкають у будинках без лічильників, нарахування за опалення на протязі всього опалювального сезону будуть коливатись в залежності від температури повітря відповідно до нормативно встановленого показника – 16,87 грн./м2.

Щодо тарифу за січень 2016 р. для будинків, обладнаних приладами обліку теплової енергії, він склав в середньому 16-20 грн./м2. Споживачі запитують, чому в одних будинках з лічильниками тариф нижчий, а в сусідніх, здавалося б, таких самих багатоповерхівках – вищий. Але різниця таки є, і досить суттєва. В будинках, де громада об’єдналася та провела спільні заходи з утеплення всього будинку (замінили вікна та двері, провели додаткову ізоляцію труб внутрішньобудинкової системи в підвалах і на техповерхах, тощо), – результат не заставив себе чекати: в платіжках за тепло суми значно менші, ніж у мешканців сусідніх будинків, чиї багатоповерхівки просто «світяться», віддаючи значну частину тепла назовні. Тому і витрати на обігрів в таких будинках значно більші, що і відображається в платіжках.

Також хочемо нагадати, що лічильник тепла – це не засіб економії, а лише прилад обліку, який показує фактичне використання теплової енергії, що і є стимулюючим чинником для здійснення заходів з її економії.

Наразі за утримання будинку в належному стані його мешканці несуть спільну відповідальність відповідно до Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Обслуговуючі організації (ЖЕКи, ЖБК або ОСББ) відповідають за утримання в належному стані всього будинку, внутрішньобудинкових систем, утеплення місць загального користування, тощо. Тож мешканці в праві вимагати від них належного виконання робіт. Адже тільки самі мешканці, об’єднавшись, можуть поліпшити своє життя та зменшити витрати на теплозабезпечення за рахунок комплексних заходів з утеплення власного будинку. 

За матеріалами КП БМР "Білоцерківтепломережа"

Прочитано 5492 раз
Опубліковано в ЖКГ

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

  Сторінки в соц. мережах

Чи добре прибирається місто від снігу?

так, добре - 0%
ні, сніг прибирають тільки на центральних вулицях - 50%
а навіщо його прибирати - 50%
мені все одно - 0%

Всього голосів: 2
The voting for this poll has ended

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео