Невикористана субсидія залишається на рахунку споживача

  • П'ятниця, квіт. 24 2015
  • Автор 

Прийом документів для призначення житлової субсидії за новими спрощеними умовами розпочнеться з 1 травня. Та до працівників управління соцзахисту населення уже надходить багато дзвінків і звернень жителів з приводу уточнення порядку та умов новації.

Запитання різні: як актуальні, так і недоречні. Є такі пенсіонери, які, маючи стовідсоткову пільгу як учасники бойових дій, хочуть отримати ще й субсидію. Є питання, вирішення яких поки не врегульовано. Зокрема, як призначати субсидію сім’ям, які в нас проживають як вимушені переселенці із зони АТО. Та зважаючи на тарифи, субсидія буде призначена багатьом родинам, причому, немалими сумами. Наприклад, у місті надана максимальна субсидія в 4400 гривень.

З 1 квітня почали діяти нові тарифи на газ та електроенергію, але субсидія у всіх збереглася. Більше того, цим сім’ям не треба подавати документи знову – їм із травня автоматично продовжать дію субсидії ще на рік, якщо не змінилися доходи і склад родини.

Важливо, що надалі не діятиме система перерахунків субсидії, залежно від фактичного використання послуг. Сума нарахованої субсидії буде незмінною, і якщо у відповідний період вона не використовується повністю, то кошти залишаються на особовому рахунку абонента.

Для оформлення нової субсидії сільські жителі не зобов’язані їхати у місто, щоб подати документи. Їм достатньо звернутися до сільської ради, де уповноважена особа допоможе заповнити бланки заяви та декларації і доправить їх в управління. Проте відповідальність за достовірність даних у декларації несе заявник. Служби перевірятимуть цю інформацію за базами даних податкової інспекції та Пенсійного фонду. У разі зазначення неповної інформації про доходи, субсидія припиняється, а вже виплачена стягується із заявника у подвійному розмірі.

Починаючи з травня, знімаються майже всі майнові обмеження для отримання державної допомоги. До уваги не беруться кількість будинків, квартир і земельних ділянок у власності, транспорту, наявність депозиту чи паю, як це було досі. Має значення лише кількість офіційно зареєстрованих мешканців у будинку чи квартирі та їхній середньомісячний сукупний сімейний дохід на одного члена родини.

При призначенні субсидії беруться до уваги тільки фактично «чисті» доходи членів родини, тобто кошти, отримані на руки. Враховуються всі надходження – зарплати, пенсії, стипендії, аліменти, допомоги (окрім разової при народженні дитини), доходи від підприємницької та іншої діяльності тощо. Власники паїв мають зазначати грошовий еквівалент орендної плати, який визначений орендарем при розрахунках.

Суму доходу треба брати за період 12 місяців 2014 року. Можливо, за особливих умов, подати дані за останні шість місяців перед зверненням, але в такому разі до заяви необхідно додати відповідні довідки. Якщо в сім’ї хтось не працює, то довідка про перебування на обліку в ЦЗ не потрібна. При обчисленні субсидії на таку особу нарахують дохід у розмірі прожиткового мінімуму (1218грн.), окрім студентів та призваних в армію, які не отримують стипендію та грошову виплату.

Для обрахунку розміру субсидії та обов’язкового платежу беруться не реальні витрати на комунальні послуги, а розраховані відповідно до норм. Важливо знати, що з 1 жовтня минулого року Кабмін замінив санітарні на соціальні норми житла, споживання газу, електроенергії, водопостачання та тепла для розрахунку субсидії та пільг. Вони зменшилися на споживання газу, але дещо зросли в розрахунках користування електроенергією. Кабмін також оприлюднив формулу розрахунку субсидії для окремого домогосподарства.

Також зберігається форма призначення субсидії в особливих випадках через комісію. Вона розглядатиме заяви про призначення субсидії на більшу норми площу житла для самотніх громадян, а також у разі оплати послуг, покупок та іншого на суму понад 50 тис. грн. разово у звітному періоді.

Якщо в будинку прописана більша кількість людей, ніж фактично проживає, то комісія призначить субсидію на підставі відповідної довідки із сільської ради, довідки про роботу чи проживання, інші причини постійної відсутності прописаних осіб.

Оформити субсидію зможуть і орендарі житла. Для цього треба договір оренди (без нотаріального засвідчення) з переліком осіб, які живуть у помешканні, та наявність особових рахунків на комунальні послуги на ім’я орендаря-заявника.

Якщо людина зареєстрована в одному місті чи селі, а фактично проживає в іншому, то субсидію оформлять за місцем реєстрації. Якщо жителі Києва постійно живуть на дачі в селі, то вони мусять змінити прописку, щоб оформити субсидію.

За матеріалами КОДА

Прочитано 10226 раз
Опубліковано в ЖКГ

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

  Сторінки в соц. мережах

Чи добре прибирається місто від снігу?

так, добре - 0%
ні, сніг прибирають тільки на центральних вулицях - 50%
а навіщо його прибирати - 50%
мені все одно - 0%

Всього голосів: 2
The voting for this poll has ended

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео