Підсумки року 2014: освіта, культура, молодіжна, сімейна політика, охорона дитинства

  • Понеділок, груд. 29 2014
  • Автор 

2014 рік завершується. Яким він був, що вдалося зробити в місті, які були зміни, і що із запланованого так і не вдалося втілити в життя? БЦ News  продовжує публікувати офіційні статистичні дані зі звіту міського голови про роботу Білоцерківської міської ради та виконавчого комітету за 2014 рік, підтриманого міськими депутатами. 

Про ситуацію з промисловістю, малим підприємництвом, виконання бюджету міста, житлово-комунальне господарство читайте ТУТ

Освіта

Мережу дошкільних закладів складають 36 ДНЗ комунальної власності    -  у них  всього дітей: 9029, з них дошкільного віку - 7636.

На базі ДНЗ функціонують 48 1-х класів, в яких учнів(вихованців) -  1393.

Усього в місті дошкільною освітою охоплено 64% від загальної кількості осіб дошкільного віку віком від 1-го до 6-ти років; віком від 3-х до 6-ти років - 95%.

Укомплектованість дошкільних закладів становить 130  дітей на 100 місць .

У 2014/2015 навчальному році розпочали навчання 18744 школярі. Упродовж трьох останніх років відбувається поступове  зменшення ІІ зміни у загальноосвітніх навчальних закладах. Так, у 2012 році 852 учні (30 класів) навчалися у другу зміну, в 2012 році - 632 учні  (25 класів), у 2014 році - 517 учнів  (19  класів). Зменшення відбулося на 6 класів, що складає близько 1% (із 3,6% до 2,75%).

З метою посилення військово-патріотичного виховання школярів міста, піднесення на відповідний рівень викладання предмета «Захист Вітчизни», що передбачено постановою Верховної Ради України від 17 квітня 2014 року №1220-VІІ «Про додаткові заходи для зміцнення обороноздатності України» у місті Біла Церква у складі навчально-виховного об’єднання «Звитяга» створено єдиний центр допризовної підготовки школярів міста, де сконцентровано військово-спортивну базу, професійні кадри на базі ЗОШ № 8.

У поточному навчальному році здійснювалися капітальні ремонти 17 навчальних закладів. З міського бюджету (бюджет розвитку) на ці потреби було виділено 7 млн. 408 тис. грн. На поточні ремонти із загальних асигнувань на освіту на кожен заклад було виділено: по 5 тис. грн. – кожному загальноосвітньому закладу, ДНЗ – 4 тис. грн.

У поточному році  виділено кошти на придбання обладнання для закладів освіти – 350 000 грн. (придбання НКК).

Також в рамках виконання «Програми розвитку системи освіти Білої Церкви на 2011-2014 роки» запроваджувалися енергозберігаючі технології. 823 860 грн. виділено для встановлення в закладах освіти приладів обліку теплопостачання та гарячої води.

Культура

Визначною подією року стала перемога учениці школи мистецтв № 5 Багінської Анастасії, яка  виборола Гран-прі  на XXlll міжнародному фестивалі мистецтв «Слов’янський базар» (м. Вітебськ, Білорусія).

В цьому році 20-ти обдарованим учням шкіл естетичного виховання вручено традиційні стипендії міського голови.

На 2014 рік призначена стипендія голови Київської обласної державної адміністрації  4 працівникам галузі культури.

В 2014 році проведено: 6 конкурсів та фестивалів; 8 творчих звітів колективів та окремих виконавців; 63 міських культурно-масових заходів; 543 вистави муздрамтеатру; 150 концертів в Будинку органної та камерної музики, 12 виставок живопису та декоративно – вжиткового мистецтва.

В 2014 р. до бібліотек міста надійшло 4163 примірників книг та брошур на суму    93,3 тисяч гривень. Централізованою бібліотечною системою передплачено  200 назв газет. На підписку періодики та літератури виділено понад 90,8 тис.грн.  Бібліотеками міста обслуговується понад 52 тисячі користувачів.

В школах естетичного виховання навчається  2586 учнів. Соціально незахищена категорія учнів користується пільгами при оплаті навчання. Щорічно пільги надаються на суму біля 310  тис. грн., а навчання гри на бандурі та духових інструментах в місті проводиться безкоштовно.

2014 рік в Україні оголошено Роком Тараса Шевченка. Білоцерківською міською радою були затверджені заходи з нагоди 200-річчя Сина українського народу. Одним із значущих заходів став Всеукраїнський конкурс на кращий проект пам’ятника Тарасу Шевченку в місті Біла Церква, який проводився виконавчим комітетом Білоцерківської міської ради на підставі рішення Білоцерківської міської ради за №1077-47-VI від 31 жовтня 2013 року „Про оголошення конкурсу на кращий проект пам’ятника Т. Г. Шевченку в м. Біла Церква” спільно з відділом культури і туризму Білоцерківської міської ради, управлінням містобудування та архітектури Білоцерківської міської ради, Білоцерківською міською організацією спілки архітекторів України, Білоцерківською міською організацією спілки художників України.

Молодіжна,  сімейна політика, охорона дитинства

На сьогодні склалася система співпраці міської ради з активною молоддю. Так, при виконавчому комітеті утворена та працює міська молодіжна громадська рада до складу якої входять представники молодіжних та дитячих громадських організацій, студентської молоді, окремі активні молоді люди, депутати міської ради, посадові особи місцевого самоврядування.

В поточному році у 5 разів (до 2500 тис. грн.) збільшено розмір щорічної премії міської ради за внесок молоді у розвиток місцевого самоврядування.

Також щороку молодим митцям міста присуджується молодіжна літературно – мистецька премія ім. М.С. Вінграновського.

Біла Церква одне з небагатьох міст, яке зберігає унікальну мережу клубів для роботи з дітьми та підлітками за місцем проживання. У ній, на сьогодні, на постійній основі  заняттями  за інтересами  зайнято  біля 2,5 тис. дітей. 18 листопада 2014 року відбулось відкриття відремонтованої зали для міжклубних заходів позашкільних закладів відділу у справах сім’ї та молоді, що знаходиться в приміщенні комунального  закладу Білоцерківської міської ради «Клуб за місцем проживання «Прометей».Таким чином виник ще один осередок, наповнений систематичною роботою з підлітками та молоддю.

З метою наближення соціальних послуг, повного охоплення увагою найуразливіших верств населення в 6 мікрорайонах міста працюють пункти соціального обслуговування Білоцерківського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

З початку року безкоштовною юридичною допомогою скористалося 428 осіб, виявлено 148 сімей, в яких виховується 237 дітей, котрі мають складні життєві обставини, яких взято на облік  Центру.  58 сім’ям та особам, які перебувають у складних життєвих обставинах  з міського бюджету  була надана одноразова адресна фінансова допомога на загальну суму  35850 гривень, а також     залучено спонсорську фінансову допомогу на загальну суму 24 040 гривен. 267 сімей з дітьми та осіб отримали  гуманітарну допомогу у вигляді одягу, взуття,  іграшок, постільної білизни.

Станом на 25.11.2014 року на первинному обліку служби у справах дітей перебуває  317 дітей. Із них 90 сиріт, 217 дітей, позбавлених батьківського піклування, та 10 дітей, які залишилися без батьківського піклування. Із 317 дітей, які перебувають на первинному обліку 254 дітей виховується в сім’ях опікунів, 12 дітей – в прийомних сім’ях, 19 дітей  - в дитячих будинках сімейного типу, – 8 – дітей в сім’ях родичів, знайомих, 24 дітей -  в державних дитячих закладах.

Реалізуючи право кожної дитини на виховання в сім’ї жодна дитина, яка набула статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування,  у 2014 році не була влаштована до інтернатного закладу. З початку року службою у справах дітей Білоцерківської міської ради взято 46 дітей на первинний облік дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей які залишилися без батьківського піклування, із них 28 дітей влаштовано в сім'ї опікунів, піклувальників, 4 – усиновлено, 10 - перебуває в сім’ях родичів, знайомих, 2 – влаштовані до прийомної сім'ї, 2 – до дитячого будинку сімейного типу.

Позитивною тенденцією останніх років є  зменшення кількості дітей, які перебувають в інтернатних установах та  зростання кількості дітей із встановленим правовим статусом, влаштованих під опіку та піклування та в інші сімейні форми виховання (2012 рік – 85%, 2013 рік – 88%, станом на 25.11.2014 року - 92,2%).

З метою запобіганню влаштуванню дітей у державні заклади починаючи з 2012 року, у місті функціонує прийомна сім’я термінового влаштування дітей (сім’я патронатних вихователів). З початку 2014 року в даній сім’ї перебувало троє малолітніх дітей. На утримання дітей та оплату за виховання дітей з міського бюджету прийомним батькам виплачено 71587,25 грн. Позитивним  є той факт, що всі діти, які перебували в даній сім’ї, усиновлені громадянами України або повернуті в біологічні сім’ї.

Станом на 25.11.2014 року на обліку служби перебуває 55 дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Із них: 5 дітей, які зазнали насильства в сім'ї; 50 дітей, які проживають в сім'ях, у яких батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків.

Станом на 25.11.2014 року в центрі соціально-психологічної реабілітації дітей «Злагода» перебуває 46 дітей, із сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, з них 10 дітей із сімей, які прибули з Автономної республіки Крим, Луганської та Донецької областей. 24 дітям із 15 малозабезпечених сімей було надано матеріальну допомогу у вигляді продовольчих наборів на загальну суму 30628,80 грн.

3 сім’ям з дітьми, які прибули із території проведення антитерористичної операції надано матеріальну допомогу у вигляді продовольчих наборів на суму 3828,60 грн.

На виконання міських програм „Назустріч дітям” і „Турбота” у травні 2014 року випускникам 9-х, 11-х класів із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, вручено матеріальну допомогу в сумі 700 грн. кожному із 13 випускників 11 класу і 400 грн. кожному із 28 випускників 9 класу, на загальну суму 20300 грн.

Прочитано 2531 раз
Опубліковано в Влада
Теги

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео