Міліція до сих пір не завершила розслідування по ТОВ "Плато", яке торгує на території парку Шевченка

  • Четвер, лист. 27 2014
  • Автор 

20 листопада на 66 сесії Білоцерківської міської ради, окрім питання визначення переможця в конкурсі на передачу в концесію КП «Білоцерківтепломережа», депутати заслухали й інформацію прокурора Білої Церкви та заступник начальника Білоцерківського міського відділу (з обслуговування м. Біла Церква та Білоцерківського району) міліції про стан правопорядку в місті.

Прокурор Олександр Бутович, якого призначили на цю посаду 18 вересня, на початку свого виступу нагадав міським депутатам про зміни в законодавстві, згідно яким прокуратура втрачає право загального нагляду. Ця функція буде виконуватися прокуратурою лише у формі представництва в суді інтересів неповнолітніх та недієздатних осіб, або у формі судового представництва інтересів держави у разі, якщо захист цих інтересів не здійснює, або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування. Це означає, що прокурори зосередяться на підтриманні обвинувачення у кримінальних процесах, наглядом за законністю в діяльності органів слідства та за діяльністю при виконанні покарань у відповідності із судовими вироками. Таким чином, прокуратура більше не зможе втручатися в господарську діяльність підприємств та фізичних осіб.

А далі проінформував про те, як ще до внесених змін до законодавства працювала місцева прокуратура. Так, впродовж 2014 року було здійснено 107 перевірок, 72 посадові особи притягнуті до відповідальності. Відшкодовано 10 553 тис. грн. збитків, заявлено позовів на 1, 5 млн. грн. Заборгованість по виплаті зарплати існує на ТОВ «ІНТЕР-ГТВ» перед 400 працівниками на суму 1, 5 млн. грн. По цій справі відкрито кримінальне провадження, досудове слідство триває. Також допустили протиправні дії білоцерківські посадовці. Зокрема, з 671 фізособ-підприємців, які по закону звільнені від сплати ЄСВ, такий податок все одно стягували. Лише після втручання прокуратури заборгованість з цього податку, а це 3, 220 млн. грн., податківці списали.

Далі слово надали заступнику начальника Білоцерківського міського відділу (з обслуговування м. Біла Церква та Білоцерківського району) міліції Сергію Возненку. За його інформацією, протягом 10 місяців до міліції надійшло 19 592 заяв та звернення, що   на 1000 більше, ніж минулого року. І лише по 1657 були відкриті справи. Було виявлено 13 порушень з боку працівників міліції, в основному, це відмова і реєстрації заяви громадян. Посадові особи були притягнені до відповідальності. На території міста за 9 місяців було скоєно 4 вбивства та нанесено 21 тяжке тілесне ушкодження. Практично всі – на ґрунті розпивання спритних напоїв.

І прокурор, і заступник начальника міліції звернули увагу депутатів на той факт, що підвищився рівень злочинності серед неповнолітніх: 21 підліток скоїли 37 злочинів. Також правоохоронці наголосили на тому, що в місті продовжує процвітати такий вид шахрайства, коли людям дзвонять невідомі і розповідають, що їх родичів, які потрапили в халепу, можна врятувати з міліції за певну суму грошей. А коли перелякані громадяни віддають вказані суми готівки чи перераховують на картку, шахраї зникають, а мешканці починають розуміти, що їх рідних ніхто не затримував і вони були просто обдурені. То ж працівники міліції ще раз наголошують: не вірте невідомим, які дзвонять до вас з такими заявами, а якщо зіткнулись із шахраями, негайно набирайте 102.

Після звіту міські депутати ставили запитання. Зокрема, Сергій Істомін цікавився, чому до сих пір незаконно встановлені МАФи, де продають алкогольні, слабоалкогольні та тютюнові вибори, працюють біля ДК «Росава». Прокурор відповів, що після перевірки міліції, з’ясувалося: магазини працюють законно.  Не вдалося поки що встановити міліції наявність і міру зловживань з боку директора пару ім. Т. Шевченка – Михайла Хоменка, який дозволив діяльність трьох кафе – «Тарасик», «Карнавал» та «Білий кіт» на території парку відпочинку. Міські депутати неодноразово цікавилися в правоохоронців, на яких підставах ці магазини створюють літні майданчики в парку біля своїх магазинів, де дорослі розпивають спиртні напої. Магазини належать ТОВ «Плато», засновника якого є Тетяна Хоменко та Катерина Гламазда. За словами Сергія Возненка, триває досудове розслідування. Тому й відповісти чітко на запитання чи подавала міліція запити на скасування ліцензії на торгівлю тютюном та алкогольними напоями цим закладам, не зміг. Міський голова Василь Савчук запропонував заступнику начальника міліції надати в письмовому вигляді відповідь на це питання. 

Володимир Панасов цікавився, коли в місті зникнуть валютні міняли. На що прокурор відповів, що за такі дії не передбачена кримінальна відповідальність, а лише адміністративна. То ж слід розуміти, що штрафами валютників не залякати. Але, є й приємна новина. Олександр Бутович повідомив, що одного валютника при обміні великою суми коштів затримали працівники СБУ.

Депутати Ольга Кучер та Микола Бондаренко зауважили, що міліція стала рідше патрулювати вулиці міста, до того ж занадто довго записують виклик, злочинці встигають зникнути. Сергій Возненко запевнив, що патрулювали стануть краще, адже із зони АТО повернулася частина особового складу.

На сам кінець спілкування з правоохоронцями слово взяв міський депутат, начальник управління освіти Юрій Петрик. Він зауважив, що підліткової злочинності могло б бути менше, якби правоохоронці реагували вчасно. І навів такий приклад: «Вихованець дитбудинку «Материнка» кожен день вживав алкогольні напої і погрожував вихователям ножем та іншою холодною зброєю. Ми неодноразово зверталися до міліції і усно, і письмово з проханням вжити міри. І лише після того як він скоїв злочин зґвалтування, вжили заходів. Якби з боку міліції була вчасне реагування на наші прохання, такого б не сталося. Прошу взяти це до відома».   

БМР визначила переможця конкурсу з передачі в концесію КП "Білоцерківтепломережа"

Прочитано 3173 раз
Опубліковано в Влада

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео