Конституційний Суд повернув чорнобильцям соціальні гарантії

  • Середа, серп. 01 2018
  • Автор 

Суд визнав неконституційним скасування та обмеження пільг постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи.У грудні 2014 року Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України», яким суттєво урізала соціальні гарантії та пільги для чорнобильців.

Законом від 2014 року для дітей-чорнобильців було скасовано безкоштовне харчування у дошкільних навчальних закладах та пільговісанаторно-курортні путівки. Зміни не стосувалися пільг для дітей, які мають інвалідність, отриману у зв’язку з аварією на ЧАЕС. Постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, які мають й інші пільги (статус ветерана, учасника бойових дій тощо), зобов’язали визначитися зі статусом, тобто визначити одну пільгу, якою користуватимуться.

Як зазначили у КС, обмеження чи скасування пільг, компенсацій і гарантій особам, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, призвели до звуження їхніх прав, зниження рівня їхнього соціального забезпечення та фактично є відмовою держави від її зобов’язань, передбачених статтею 16 Конституції України.

«Таким чином, КСУ вважає, що зміни до Закону №796, які стосуються обмеження чи скасування пільг, компенсацій і гарантій, призвели до звуження прав осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, зниження рівня їх соціального забезпечення та фактично є відмовою держави від її зобов’язань, передбачених статтею 16 Конституції України», – наголошується у повідомленні Конституційного Суду України.

КСУ також встановив, що з дня ухвалення цього рішення застосуванню підлягають статті 53 та 60 Закону №796 у редакції до внесення змін Законом №76. Рішення Конституційного Суду України є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено.

Прочитано 4132 раз
Опубліковано в Влада

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео