Чи перерахують податок на землю?

  • Четвер, лип. 12 2018
  • Автор 

12 липня депутати Білоцерківської міської ради прийняли зміни до рішення від 29 червня 2017 року за № 951-34-VII «Про встановлення місцевих податків та зборів», яким знизили ставку земельного податку на присадибні ділянки з 1, 5% до 0, 1%. Міський голова Геннадій Дикий на своїй сторінці в Facebook запевнив, що податок буде перераховано. Депутати у цьому, навпаки, сумніваються.

Таке рішення депутати прийняли у відповідь на протести громадян, які почали отримувати квитанції зі сплати податку в середньому по 560 грн за сотку. Цей податок був встановлений у 2017 році. Тоді, як каже міський голова, влада міста упустила момент, що з Білої Церкви зняли чорнобильську зону, а відтак пенсіонери, які вийшли на заслужений відпочинок не за віком, а по чорнобильському посвідченню, втратили право на пільгу зі сплати податку.

Втім, навіть для працюючих громадян, що мешкають у приватному секторі, такий податок теж завеликий. А тому на сесію знову прийшли обурені жителі, які вимагали від мера та депутатів вирішити це питання. Громадський активіст Павло Лаврусь, якому міський голова довго відмовляв у праві взяти слово, все – таки пробився до мікрофону та зазначив, що у Білій Церкві одні з найвищих податків в Україні: «Чому ви знизили податок до 0, 1%, а не до 0, 01% , як в Києві? Чому в інших містах податок 0, 03%, 0, 05%, а не так як у нас – 0, 1%? І то не факт, що цей податок перерахують».

Під час засідання Геннадій Дикий зробив відчайдушну спробу перекласти всю відповідальність на податкову, мовляв, вона зобов’язана знизити податок після рішення міськради. Більше того, мер дав доручення створити роботу групу з членів депутатської бюджетної комісії, юридичного відділу, управління соцзахисту, до якої мешканці зможуть звертатися із заявами, в разі якщо податкова не перерахує їм податок у бік зменшення.

Але виникає питання: податкова має діяти в юридичному полі згідно чинного законодавства чи за бажанням місцевої влади? Сайт БЦ News звернувся до податківців з  офіційним запитом, щоб уточнити це питання. Чекаємо на відповідь та обов’язково вас проінформуємо, шановні читачі.

Біла Церква, сесія

А от депутати вже під час сесії наголошували, що у податкової немає законної можливості виконати рішення міськради та знизити податок. «Мінфін у своєму листі від 26.03.2018 р. за №11230-17-10/8220 надає офіційне роз’яснення, як мають прийматися місцеві податки. Всі ми зацікавлені у тому, щоб зняти податковий тягар з жителів міста, але сьогоднішнє рішення – це спроба перекласти відповідальність по податкам із себе на податкову. Потрібно дочекатися офіційної позиції податкової, але попередні консультації, які провели депутати нашої фракції, свідчать про те, що органи ДФС перерахувати податок у бік зменшення не зможуть», - зазначив Геннадій Джегур, депутат БМР, фракція «Блоку Петра Порошенка «Солідарність».

Підтримує його й Василь Савчук, голова фракції ПЕВУ в Білоцерківській міській раді: «Це не що інше, ніж піар. Це рішення не буде реалізовано, бо воно не відповідає нормам бюджетного та податкового кодексів. Для того, щоб такі зміни вступили в дію, потрібно було ще рік тому виконкомом внести пропозицію на сесію і тоді б рішення набрало законної сили. А зараз, розуміючи помилку, яку вони допустили, пробують таким чином виглядати добре в очах людей. А громадяни все одно змушені будуть заплатити 4, 5 10 тис. грн. податку. Наша фракція та фракція БПП пропонувала не піднімати податок на 2019 рік, адже вони в нашому місті і так високі, та проаналізувати, а скільки ж буде платити кожен окремий громадянин та кожен підприємець усіх податків разом, щоб розуміти велике навантаження чи ні».

Міський голова Геннадій Дикий зазначив, що якщо податкова не захоче перерахувати, то ще є суди і можна там відстоювати своє право. Але, перепрошуємо, сплатити податок потрібно упродовж 50 днів після вручення повідомлення, а судові розгляди можуть тягнутися роками. Якщо громадянин не сплатить податок, а рішення суду все-таки буде не на користь зменшення податку, то доведеться сплатити ще й штраф та пені за прострочений період. Тож будемо чекати на роз’яснення податкової.

Прочитано 3025 раз
Опубліковано в Влада

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео