Білоцерківці продовжують віддавати гроші шахраям за нібито звільнення родича з міліції

  • Вівторок, січ. 13 2015
  • Автор 

До міліції періодично надходять повідомлення від громадян про те, що їм телефонував незнайомий чоловік, повідомляв про те, що їх син (родич) знаходиться в міліції за тяжке правопорушення та вимагав гроші за звільнення близької їм людини.

Попри всі попередження та застереження правоохоронців в засобах масової інформації про такий вид злочину, громадяни і надалі перераховують кошти шахраям. Та все ж ошуканих, в порівнянні з минулим роком, стає менше - застереження та звернення до громадян працівників сектору зв’язків з громадськістю і керівництва Білоцерківського міськвідділу міліції через засоби масової інформації, щодо шахрайських діянь (які щотижнево розміщуються в друкованих ЗМІ та транслюються по місцевому телебаченню), дали певні результати і люди стали більш обачливими.

Одним із найпоширеніших видів шахрайства - це вимагання грошей для порятунку рідних. Зазвичай, шахраї телефонують жертвам в нічний час або вранці на мобільний чи домашній телефон - можуть представлятися працівниками міліції, змінювати голос на хриплий і тривожний та називатися вашими рідними чи знайомими. Невідомі кажуть, що з вашим родичом трапилася якась неприємність (дорожньо-транспортна пригода з потерпілими) або він знаходиться в міліції за вчинення злочину, а для того щоб його звільнити, необхідно перерахувати певну суму грошей на номер мобільного телефону шляхом поповнення рахунку, або перерахувати гроші на банківський рахунок, інколи зловмисники приїжджають особисто і забирають кошти.

В 2014 році слідчим відділом Білоцерківського міськвідділу міліції відкрито 545 кримінальних проваджень за ст. 190 Кримінального кодексу України «шахрайство», із яких, 40 проваджень, коли аферисти вимагали гроші із громадян за «викуп із міліцейського полону» їх рідних.

Коли в біду потрапляє близька людина, то кожен здатний зробити все, щоб допомогти родичу - на цьому і будується злочинна схема, яка досить вдало спрацьовує та приносить шахраям суттєвий прибуток. Тож радимо: якщо вам телефонують незнайомці, не панікуйте, не впадайте у відчай, не спішіть шукати та позичати гроші – перш за все, зателефонуйте своїм рідним та близьким (про яких йшла мова) і дізнайтеся, де вони в даний час знаходяться і чи дійсно потребують допомоги (фінансової). Також не довіряйте незнайомцям на вулиці і не пускайте їх до своєї оселі. Якщо маєте сумніви, зателефонуйте до міліціїза № 5-22-02, 5-32-06 або 102і повідомте про дану подію.  

Ваше вчасне повідомлення про злочин та осіб, що його скоїли, дасть змогу правоохоронцям за «гарячим слідом» затримати правопорушників і, тим самим, убезпечить інших громадян від злочинних посягань.

Тетяна Гадомська

спеціаліст сектору зв’язків з громадськістю

Білоцерківського МВ ГУМВС України в Київській області

Прочитано 3563 раз
Опубліковано в Події

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

  Сторінки в соц. мережах

Як ви оцінюєте той факт, що до міської ради тепер треба проходити через металеву рамку?

негативно, від кого ховається влада - 66.7%
позитивно, це потрібно для безпеки чиновників - 0%
я туди і так ніколи не ходив - 33.3%
я не розумію навіщо це зробили - 0%

Всього голосів: 3
The voting for this poll has ended

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео