Найпоширеніші види шахрайства у Білій Церкві

  • Четвер, лист. 17 2016
  • Автор 

Так, за 10 місяців поточного року поліцейськими Білоцерківщини зареєстровано 261 факт шахрайства. Тож, правоохоронці закликають громадян бути пильними. Шахраї використовують різні способи, аби заволодіти Вашим майном чи коштами. Нижче наводимо інформацію про найпоширеніші види шахрайства.

1. Найчастіше люди, почувши від невідомої особи про нещастя рідної для них людини, одразу, не маючи ніяких сумнівів в повідомленні незнайомця, знаходять необхідну суму грошей та негайно перераховують злочинцям. А лише потім коли розуміють, що стали жертвою шахрайства, телефонують до рідних та в поліцію.

2.Працівники банківських установ розповідають про «обмін грошей» і пропонують допомогти стареньким обміняти наявні купюри на «нові». У результаті такого «обміну» гроші просто зникають або ж перетворюються на сувенірні «банкноти». Поліція застерігає, що жодний обмін грошей наразі не триває і не планується. Якщо ж такий процес колись буде розпочато, цьому передуватиме тривала інформаційно-роз'яснювальна кампанія в загальнодержавних та місцевих засобах масової інформації.

3. Псевдо-працівники соціальних служб приносять пенсіонеру допомогу у вигляді продуктових наборів чи грошової суми та в процесі спілкування вивідують місця зберігання заощаджень й викрадають їх. Ще один розповсюджений спосіб шахрайства: під приводом переоформлення пенсії на більшу, шахраї заволодівають паспортом пенсіонера та в подальшому оформлюють на стареньких кредити. Інколи злочинці оформлюють угоди з нерухомістю.

4. Невідомі особи, які під різними приводами просять позичити певні суми грошей під заставу «цінностей», що в подальшому виявляються дешевою біжутерією.

5. Не беріть участь у сумнівних «розіграшах» та ні в якому разі не перераховуйте кошти на рахунки, вказані невідомими людьми. Завжди ретельно перевіряйте інформацію, яку отримуєте від незнайомців. 

Для загальної безпеки правоохоронці пропонують кілька правил спілкування з потенційними шахраями:

- не довіряти нічним дзвінками від «правоохоронців» з вимогою викупу;

- ні в якому разі не дозволяйте підозрілим особам заходити до свого помешкання, а якщо вже вони зайшли самовільно, зверніться по допомогу до сусідів, аби спровадити непроханих гостей з квартири;

- нікому не повідомляти дані про свою банківську картку: пін-код, СVV-код, строк дії карти, паролі з смс-повідомлень, які надходять від банку на мобільний;

- якщо до вас підійшли на вулиці з пропозицією погадати чи зняти порчу, намагайтеся якомога швидше відірватися від нав'язливих "добродіїв" та піти геть. Чим менше ви будете з ними спілкуватися, тим менше шансів у вас бути загіпнотизованими. Якщо відчепитися не вдається - покличте когось на допомогу. Поява сторонньої людини відволіче увагу шахрайок від вас і це допоможе вам від них звільнитися;

- не довіряти оголошенням у глобальній мережі про великі знижки, дешевий розпродаж товарів, акціях;

- не вірити повідомленням про виграш в акціях, в яких навіть не брали участі.

Закликаємо бути пильними! Якщо ви запідозрили, що вас намагаються ошукати, не гайте часу та телефонуйте до поліції за номером «102» Пам’ятайте, при розкритті таких злочинів головне – не втратити час.

Білоцерківський відділ поліції

 ГУ Національної поліції в Київській області

Прочитано 3413 раз
Опубліковано в Події

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

  Сторінки в соц. мережах

Як ви оцінюєте той факт, що до міської ради тепер треба проходити через металеву рамку?

негативно, від кого ховається влада - 66.7%
позитивно, це потрібно для безпеки чиновників - 0%
я туди і так ніколи не ходив - 33.3%
я не розумію навіщо це зробили - 0%

Всього голосів: 3
The voting for this poll has ended

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео