Торгівлю з вул. Ярмаркова можуть перенести на інший ринок

  • П'ятниця, лист. 04 2016
  • Автор 

4 листопада відбулося засіданні Громадської ради при виконкомі Білоцерківської міської ради, на якому розглянули проблеми вуличної торгівлі у нашому місті.

Захід відбувся у тісному актовому залі територіальної виборчої комісії, що на Торговій площі, 6. Зацікавлених у цьому питанні громадян прийшло стільки, що частина присутніх вимушена була стояти. Ігор Коча, ведучий заходу і голова профільного комітету Громадської ради, запевнив, що кілька разів звертався до міської влади з проханням виділити сесійну залу для проведення засідання. Проте кожного разу міська влада відмовляла, посилаючись на зайнятість приміщення.

На захід також не прийшли запрошені мер міста Геннадій Дикий та його профільна заступниця Інна Новогребельська. Це дивно. Адже Геннадій Дикий просив громаду найняти його на роботу міським головою, а коли громада звернулася до нього, то чомусь не віднайшов часу відвідати засідання.

Першою до слова запросили представника продавців квітів на вул. Ярмарковій. Власне більшість присутніх були саме ці продавці, які не хочуть звільняти тротуар вулиці і переходити на територію ринку.  Зі слів пані Олени, яка також торгує квітами, торгівля ця давня, місце відоме білоцерківцям, зручно й те, що поряд сільський автовокзал. Тож позбавляти їх права на працю і заробіток влада не має права. А у базарі, за її словами, місця для торгівлі немає.

Марію Беркут, начальник відділу з питань торгово-побутового обслуговування населення та громадського харчування, розповіла про ситуацію зі стихійною торгівлею у місті. Зокрема, з 2011 року виїздна торгівля заборонена. Тому улітку 2011 року міська влада прийняла положення про ярмаркові заходи з 10 додатками по різним групам товарів: розсада, баштанні культури, овочі, фрукти, торгівля мобільними картками, торгівля у поминальні та святкові дні, продаж риби, новорічних дерев тощо. До кінця 2015 року приватні підприємці зверталися до центру адміністративних послуг за дозволом надати строковий сервітут на земельну ділянку, на якій вони торгують. Сесія ухвалювала відповідне рішення і підприємці торгували.

З початку 2016 року нова міська влада вирішила навести лад зі стихійною торгівлею, яка місцями вже окупували площі, сквери, бульвари, тротуари, а то й проїжджі дороги, як приміром на вул. Вокзальна. У районі Критого ринку торговців городиною і розсадою вдалося швидко перемістити на нову територію біля ринку. Чому ця територію пустували до цього, а натомість люди витоптували зелену частину Олександрійського бульвару, лишається загадкою. А от на Вокзальному базарі, Центральному ринку, на площі Перемоги (м-в «Піонерська») та біля БК «Росава» навести лад не вийшло.

Хоча, приміром, керівництво ринку на Вокзальній і виділили площі та змонтували сякі-такі дерев’яні прилавки для торговців. Проте за постійними павільйонами цього ринку їх не дуже видно, а тому торгівля перемістилася під магазин «АТБ» і лишилася на вул. Вокзальна. Всі хочуть торгувати прямо там, де є найбільші людські потоки. І слухати, бодай якісь зауваження, не можуть. Просто не сприймають жодної пропозиції. Так само було й сьогодні. Продавці квітів просили лишити їх на тій же вул. Ярмарковій і запевняли, що вони не заважають ні автобусам, ні пішоходам, ні машинам. Крапка. На пропозицію керівника Інспекції з благоустрою Віктора Ілляшенка хоча б спільно пройти подивитися частину території ринку «Моноліт», де є понад 100 вільних місць для торгівлі, довго відмовлялися.

Таку ж позицію зайняла й продавчиня пиріжків, причіп якої стоїть біля входу на ринок «Вокзальний» уже багато років. Влітку їй повідомили про те, що причіп демонтують. Та пані за цей час не поцікавилася у директора ринку, де є вільні павільйони для переміщення її бізнесу. Вона також хоче торгувати саме на вході. Звісно, всі хочуть торгувати там, де покупця можна схопити буквально за рукав. Але, мабуть, є умови торгівлі мають бути однакові для всіх. Одні стоять у ринку, платять податки, оренду плату, інші торгують на зупинках, вулицях, бульварах, тротуарах і не платять нічого.

Тож дискусія тривала довго і бурхливо. Частина квітникарів, більшість з яких пенсіонери, пішли, не розуміючи нащо їх зібрали. Мовляв, вони не торгують м’ясом чи молоком, які до них претензії по санітарії, нащо їм розказувати про африканську чуму. Вони просто хотіли вирішити виключно своє питання, а не слухати про всю проблему у комплексі. Така собі позиція: «Моя хата скраю – я нічого не знаю».

Були на засіданні і представники депутатської комісії, яка вивчає всі місця стихійної торгівлі по місту. Вони розповіли про те, що почули багато скарг від продавців у ринку, які вважають своїх колег за межами ринку недобросовісними конкурентами. Олена Колотницька, начальник відділу з благоустрою УЖКГ, розповіла про те, скільки сил вкладається у благоустрій зелених зон, прибирання сміття після такої торгівлі, проте квітникарі запевняли, що вони прибирають за собою, а чистота решти продавців їх не бентежить.

styh2

Урешті після обговорень прийняли резолюцію:

- до кінця поточного року ініціативній групі підприємців звернутися до відділу побуту зі списком підприємців, які потребують продовження дозволів на участь у ярмаркових заходах;

- профільній депутатській комісії  визначити фактичні місця розташування та затвердити перелік місць для здійснення ярмаркових заходів і подати його на розгляд сесії;

- Інспекції з благоустрою  та відділу поліції вжити заходів щодо припинення торгівлі, яка заважає дорожньому руху та руху пасажирів;

- управління містобудування та архітектури та УЖКГ розробити схему розміщення додаткових павільйонів відкритого доступу з накриттям по мікрорайонах міста для громадян, які продають с/г продукцію відповідно до довідки  від сільської ради.

Також наступного тижня представники квітникарів, Громадської ради, Інспекції з благоустрою, УЖКГ, відділу побуту та ринку «Моноліт» оглянуть нову ділянку, де можуть розміститися продавці квітів, одягу, запчастин тощо з вул. Ярмаркова. 

Прочитано 5791 раз
Опубліковано в Події

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

  Сторінки в соц. мережах

Як ви оцінюєте той факт, що до міської ради тепер треба проходити через металеву рамку?

негативно, від кого ховається влада - 66.7%
позитивно, це потрібно для безпеки чиновників - 0%
я туди і так ніколи не ходив - 33.3%
я не розумію навіщо це зробили - 0%

Всього голосів: 3
The voting for this poll has ended

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео