Вартість землі в Білій Церкві визначатимуть по дзвінку?

  • Четвер, січ. 28 2016
  • Автор 

На 5 сесії Білоцерківської міської ради депутати розглянули низку питань, серед яких і земельні. Одне з рішень – про продаж земельних ділянок – викликало чимало дискусій і створили прецедент у питанні оцінки ділянок.

На сесію виносилося кілька рішень про продаж земельних ділянок, про що вже писав БЦ News, а саме:

- ФОП Слинько Вірі Семенівні  продають  земельну ділянку площею 0,1390 га ( вул. Привокзальна,38) під розміщення  існуючого складського приміщення.

Вартість оцінщика - 273 323,30 грн ,  пропозиція земельної комісії -  417 000,00 грн. (300 грн за кв м)

- ФОП Вікторову Дмитру Анатолійовичу земельну ділянку 0,0179 га (вул. Водопійна,67-А) (300 грн за кв м)

- ТОВ «КАТРІН»  дві земельні ділянки, а саме:

0,2390 га по проспекту Князя Володимира  під розміщення  автозаправки

Вартість оцінщика - 516 240,00 грн, пропозиція земельної комісії -  2 868 000 грн. (1200 грн. за кв м)

0,6382 га по вулиці Першотравнева, 10/28  під розміщення автозаправного комплексу та об’єктів сервісного обслуговування

Вартість оцінщика - 1 331 731,90 грн.,пропозиція земельної комісії - 9 573 000,00 грн. (1500 грн. за кв м)

- ФОП Руссу Олександру Миколайовичу  земельну ділянку 0,0970 га (вул. Шевченка, 9) 

Вартість оцінщика - 182 738,30 грн, пропозиція земельної комісії -  291 тис. грн. (300 грн. за кв м)

Всі земельні ділянки вирішили продати за ринковою вартістю, тобто тою, яку рекомендувала земельна комісія. А погоджуватися купувати їх за такою ціною чи далі продовжувати оренду – це вже проблема потенційного покупця.

З одного боку, депутати зробили гарну справу, вирішивши продавати земельні ділянки за ринковою вартістю, але з іншого боку виникає питання: а хто і яким чином встановив ринкову вартість землі? Виявилось, її встановили самі члени земельної комісії..просто обдзвонивши знайомих ріелторів. Наскільки такий кустарний метод встановлення вартості землі є законним, БЦ News запитав у двох депутатів:

Володимир Вовкотруб, фракції Радикальної партії Олега Ляшка, голова земельної комісії:

- Ринкова вартість визначалась членами комісії після обдзвону до різних незалежних ріелторів, які працюють в Білій Церкві. Оцінщик бере вартість за попередніми продажами, а тоді ціни були значно занижені. Тому й вартість землі низька. А ми дізналися ту ціну, яка є зараз. Рекомендація земельної комісії – не є догмою. Підприємець може погодитися на таку вартість і купити, а може відмовитися і надалі орендувати. Я підняв рішення по продажу земельних ділянок попередніх скликань, так там по 100 грн. за кв м продавали. А тепер депутати, які працювали у минулих скликаннях,  кажуть, що тут корупція. То якраз тоді й була корупція, коли продавали за таку мізерну ціну. А ми зараз пропонуємо ринкову вартість. Хоча для громади міста краще, якщо земля залишиться в оренді, бо це постійні надходження в бюджет, а не разова сума.

Сергій Беркут, фракція «Батьківщина»

- Яким чином земельна комісія встановила таку різницю вартості землі, що на вул. Шевченка вона вартує 300 грн за кв. м, а на вул. Первомайській – 1500 грн? Це як такий розбіг цін може бути на близьких за розташуванням ділянках? Члени земельної комісії створили прецедент, встановлюючи вартість землі, висмоктавши її з пальця. У державі є механізм оцінки земель: через експертів – оцінювачів. Вони мають фахову освіту та ліцензію. Підприємець може розробити бізнес-план, враховуючи вартість ділянки. А так ціна просто висмоктана з пальця. Якщо вже ми не довіряємо оцінщикам, які оцінювали ділянку підприємцям, то треба оголосити конкурс при міській раді і вибрати оцінщика, якому будемо довіряти. Це буде неупереджений підхід. А з голосу називати ціни…це не підхід. Від цього прецеденту будуть в шоці всі підприємці міста, бо вони не зможуть вгадати, яку ціну назве завтра земельна комісія після так званого обдзвону.

P.S. За земельні рішення не голосували депутати від фракцій Партія економічного відродження України, «БПП «Солідарність» та «Батьківщина»

Прочитано 3612 раз
Опубліковано в Події
Теги

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

  Сторінки в соц. мережах

Як ви оцінюєте той факт, що до міської ради тепер треба проходити через металеву рамку?

негативно, від кого ховається влада - 66.7%
позитивно, це потрібно для безпеки чиновників - 0%
я туди і так ніколи не ходив - 33.3%
я не розумію навіщо це зробили - 0%

Всього голосів: 3
The voting for this poll has ended

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео