На Київщині затримали чиновника з «чорного» списку проекту «СТОП корупції в Київській області»

  • Вівторок, черв. 23 2015
  • Автор 

У Бучі на хабарі упіймали виконувача обов’язків начальника реєстраційної служби Ярослава Шевчука.

Чиновник отримав 4,5 тисячі доларів США за реєстрацію прав власності на комплекс з обслуговування автомобілів. Прізвище Шевчука фігурувало у списку корупціонерів, який ще у квіті оприлюднила команда проекту «СТОП корупції в Київській області». Усього в списку – більше двадцяти прізвищ керівників дозвільних та погоджувальних інстанцій, яких підозрюють у корупції.   Юристи проекту склали цей список, провівши аналіз інформації з відкритих джерел. Приміром, порівняли прізвища начальників місцевих управлінь Держреєстру, колишнього Держкомзему, а нині Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру, Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ), місцевих управлінь архітектури з прізвищами керівників посередницьких фірм, які допомагають прискорити отримання документації у згаданих інстанціях. Результат – велика кількість збігів, які вказують на родинні зв’язки керівництва державних органів і приватних фірм. Список підозрюваних команда проекту передала у правоохоронні органи. І ось – перший, як то кажуть, пішов.

Масштабний наступ на корупціонерів у КОДА розпочали кілька місяців тому. Взялися за найбільш корумповані інстанції – Державну реєстраційну службу, колишній Держкомзем, ДАБІ та місцеві управління архітектури і містобудування. За даними Льва Парцхаладзе, тіньовий обіг коштів у них – 200 мільйонів гривень щороку. Ця величезна цифра – результат поганої інформованості людей про свої права та особливості проходження тих чи інших процедур, а також недосконалого законодавства та низьких заробітних плат працівників дозвільних органів, вважає перший заступник губернатора. Усувати ці першопричини в КОДА вже почали: у містах області тривають роз’яснювальні семінари про особливості отримання дозволів, погоджень та реєстрації майнових прав; діють безкоштовні юридичні консультації в офісах партнера проекту – партії «Блок Петра Порошенка – «Солідарність»»; для нейтралізації недобросовісних фірм-посередників створюється комунальне підприємство для реєстрації прав власності, отримання землевідводів, технічної будівельної документації; формується мережа центрів надання адміністративних послуг, де не буде прямого контакту заявника із чиновником, що виносить рішення з його питання; до кінця року запрацює унікальний Геопортал області, де буде відкрито дані про всі земельні ділянки Київщини. Будуть і кадрові рішення.

«Добре, що силовики реагують, сподіваюся, що й по інших фігурантах списку буде жорстка реакція», – говорить ініціатор проекту «СТОП корупції в Київській області», перший заступник голови Київської обласної державної адміністрації Лев Парцхаладзе та обіцяє: КОДА зі свого боку триматиме справу на контролі.

Поки ж система надання адміністративних послуг змінюється, деякі справи, каже Парцхаладзе, доводиться залагоджувати в «ручному» режимі, залучаючи журналістів. Випадків, коли постраждали інтереси простих людей – сотні. Принаймні, стільки звернень надійшло на гарячу лінію проекту «СТОП корупції у Київській області» за номером (044) 578-00-04, яка продовжує працювати. Приміром, мешканцеві Обухова в місцевому управлінні архітектури не хотіли узаконювати невелику новобудову. І тільки після втручання представників КОДА та телебачення чоловік отримав будівельний паспорт, без якого він не міг підвести до свого житла необхідні комунікації. 

 
Прочитано 3697 раз
Опубліковано в Події
Теги

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

  Сторінки в соц. мережах

Як ви оцінюєте той факт, що до міської ради тепер треба проходити через металеву рамку?

негативно, від кого ховається влада - 66.7%
позитивно, це потрібно для безпеки чиновників - 0%
я туди і так ніколи не ходив - 33.3%
я не розумію навіщо це зробили - 0%

Всього голосів: 3
The voting for this poll has ended

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео