Сказ: як виявити і який порядок лікування

  • Середа, вер. 26 2018
  • Автор 

Всесвітній день боротьби зі сказом щорічно відзначається 28 вересня за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я. Цей захід проводять з метою  підвищення інформованості про наслідки сказу у людей і тварин, способи його профілактики,а також про те, як викоренити це захворювання серед людей, ведучи боротьбу з його збудником у тварин.

Сказ – це надзвичайно небезпечна інфекційна хвороба, яка супроводжується тяжким ураженням центральної нервової системи і при відсутності вчасної медичної допомоги може закінчитися смертю: щорічно від сказу в світі гинуть від 20 до 70 тисяч людей.

Ця інфекція реєструється на території близько 110 країн світу.

На сказ можуть хворіти домашні тварини (коти, собаки), а також сільськогосподарські та дикі тварини (лисиці, вовки, єноти, куниці, борсуки, кажани).

Останніми роками в Україні значно погіршилася епізоотична ситуація зі сказу. Активні вогнища природного типу цієї особливо небезпечної інфекції існують практично на всій території нашої країни.

Джерелом інфекції для 60% осіб, які захворіли на сказ, були  собаки, 10% – коти, 3% – лисиці, 3 % – вовки та інші тварини.

Захворювання на сказ є наслідком пізнього звертання постраждалих за медичною допомогою, порушення режиму щеплень або незавершення курсу імунізації. Частіше хворіють жителі сільських районів, більшість  з яких – чоловіки.

У хворих на сказ тварин різко змінюється поведінка. Дикі тварини втрачають страх, наближаються до людської оселі, нападають на домашніх тварин або на людей. Хворі домашні тварини можуть бути неспокійними або навпаки, пригніченими, відмовляються від їжі та води, нападають на людей.

Хворі на сказ тварини небезпечні ще до початку прояву захворювання. Збудник сказу (вірус) знаходиться в слині хворої тварини, тому небезпечними можуть бути не тільки укуси, але й заслинення та подряпини. З місця пошкодження вірус потрапляє до головного мозку, де вражає життєво  важливі центри, в результаті чого хворі помирають.

У тварин прихований період захворювання триває 7-8 днів у людей – до 1 року. Ось чому слід уникати небезпечних контактів з дикими та бездоглядними тваринами.

Запобігти сказу можна за умови виконання таких правил:

1- всі громадяни зобов’язані щорічно щеплювати своїх собак та котів проти сказу; утримувати собак потрібно лише на прив'язі, або у вольєрах; категорично забороняється мати на випасі сторожових собак, не щеплених проти сказу;

2 - в жодному разі не треба вбивати тварину, яка покусала людину чи тварину! Її треба тримати ізольовано і спостерігати протягом 10 днів; про такий випадок слід повідомити медичному та ветеринарному працівникові;

3 - при появі біля гурту сільськогосподарських тварин хижаків та нанесення ними укусів тваринам, необхідно терміново сповістити сільського або міського голову, ветеринарних та медичних працівників;

4 - потрібно пам'ятати, що кожна дика тварина, яка без страху наближається до людських осель, є підозрілою щодо захворювання на сказ;

5 - кожен випадок незвичайного поводження тварин потрібно перевіряти щодо захворювання на сказ;

6 - потрібно уникати зайвого контакту з тваринами, особливо дикими;

7 - якщо стався укус, необхідно терміново (оскільки вірус втручається в організм впродовж 15 хвилин) промити рану або місце, куди потрапила її слина тварини, великою кількістю проточної води, натерти шкіру господарським милом до утворення густої мильної піни та звернутись до  медичного закладу де слід пройти повний курс щеплень; при цьому варто суворо дотримуватись режиму, призначеного лікарем.

Не легковажте своїм життям! Вчасно звертайтесь по медичну допомогу!

За інформацією від управління охорони здоров’я БМР

Прочитано 1004 раз
Опубліковано в Освіта

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео