Ставки податків на 2019 рік у Білій Церкві

  • Четвер, черв. 21 2018
  • Автор 

21 червня Білоцерківська міська рада ухвалила нові ставки податків та зборів на 2019 рік. Податки вищі, ніж сплачуємо у 2018 році.

Ставки податків та зборів були переглянуті після спільного засідання постійних депутатських комісій. Тож на сесію виносили проект рішення не з максимальними ставками, а вже з узгодженими та доопрацьованими змінами. Напевно, міська влада від початку задумала саме таку психологічну «багатоходівку»: спершу запропонуємо максимальні ставки, а потім погодимося на зниження і всі залишаться задоволеними. Аргументували чиновники це тим, що у 2017 році в дію вступив ЗУ «Про державну допомогу суб’єктам господарювання». Мовляв, саме він, а точніше роз’яснення Антимонопольного комітету, вимагають від міських рад встановлювати максимальні ставки. А якщо підприємці не хочуть цього, то потрібно написати галузеве обґрунтування, чому ставки потрібно знизити.

Не всі місцеві ради в Україні йшли таким хитромудрим шляхом. Приміром, Рівненська міська рада опублікувала проект рішення про податки на 2019 рік з набагато нижчими ставками, ніж у Білій Церкві. Теж зробила Троїцька селищна рада Луганської області. Це лише два приклади того, як міська влада дійсно переймається фінансовим становищем підприємців, ОСББ, дачників, власників нерухомості, що мешкають у конкретному населеному пункті. У Білій Церкві ставлення до платників податків інше.

Міський голова та частина депутатського корпусу, а це депутати від ВО «Батьківщина», «Самопоміч», «Свобода», «УКРОП», Опозиційного блоку та Радикальної партії Олега Ляшка підтримали проекти рішень, де податки закладені вищі, ніж у 2018 році. Не голосували за ці проекти лише депутати від «Блоку Петра Порошенка – «Солідарність» та ПЕВУ, а також два позафракційні депутати.

До речі, податок для ОСББ та ЖБК на земельні ділянки лишили на рівні 2018 року, а саме: 0, 51%. При цьому у Києві, Фастові цей же податок становить 0,01%, а у Полтаві та Рівному – 0, 03%. Чому у Білій Церкві податки для співвласників багатоквартирних будинків вищі, ніж в інших населених пунктах, невідомо. Міський голова Геннадій Дикий заявив, що податок у розмірі 10 тис грн з будинку не такий вже великий. «Це фактично по 1 грн з кв метра площі, а ми ж ремонтуємо по 50 прибудинкових територій на рік. То це мільйон гривень. Вони і за 100 років таких коштів не зберуть. Я дав доручення ремонтувати прибудинкові території в першу чергу біля тих будинків, які платять податок, щоб стимулювати інших оформлювати документи на земельні ділянки», - зауважив міський голова.

Варто додати, що будинки, які не оформили документів не прибудинкову територію, податок не сплачують, а це майже всі будинки, що перебувають на обслуговуванні ЖЕКів, а також частина ОСББ та ЖБК. Представники ОСББ та ЖБК на сесію, попри свої обіцянки, не прийшли та своїх інтересів не відстоювали, хоча на круглому столі просили знизити податок до 0, 01%.

Отже, проаналізуємо, які основні три місцевих податки доведеться сплачувати суб’єктам господарювання у Білій Церкві в 2019 році.

Єдиний податок (планували 10% (1 група) та 20% (2 група), проте знизили до:

  • для І групи платників податку – 9%
  • для ІІ групи платників податків – 17%

Для порівняння: у 2018 році підприємці сплачували 8% та 15% відповідно

Податок на нерухомість (планували для всіх 1, 5%, але ставки знизили до нижче вказаних розмірів):

0,75% від розміру мін. заробітної плати (27,92 грн) за 1 кв м

  • будинки житлові (одноквартирні та багатоквартирні, садові, дачні, житлові готельного типу, для колективного проживання)
  • будівлі для публічних виступів (театри, кінотеатри, зали засідань, музичні та танцювальні зали)

Від сплати податку звільняються власники квартир до 60 кв м та власники будинків до 120 кв м, а також власники квартири та будинку, спільний розмір яких не перевищує 180 кв м

0,5% від розміру мін. заробітної плати (18,61 грн) за 1 кв м

  • будівлі закордонних представництв та навчальних закладів, бібліотеки, музеї, художні галереї, спортивні зали, стадіони, басейни

1% від розміру мін. заробітної плати (37,23 грн) за 1 кв м

  • готелі, мотелі, кемпінги, пансіонати, ресторани, бари, туристичні бази, дитячі та сімейні табори, будинки відпочинку, офісні будівлі, торгові центри, магазини, криті ринки, СТО, їдальні, кафе, бази та склади підприємств торгівлі та громадського харчування, будівлі побутового обслуговування, автовокзали, будівлі міського електротранспорту, будівлі центрів радіо- та телевізійного мовлення, гаражі, стоянки, резервуари, силоси та склади, похоронні бюро, цвинтарі, лазні.

Для порівняння: у 2018 році ставка податку становила 0,5% або 16 грн з кв м

Земельний податок  (планували від 1 до 12% від нормативної грошової оцінки землі, знизили до нижче вказаних розмірів). Наведемо лише окремі пункти:

  • землі сільськогосподарського призначення (у тому числі для садівництва та городництва) – від 1% (якщо земельна ділянка у власності ) до 3% (якщо земельна ділянка у постійному користуванні);
  • землі житлової забудови:

-         для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) – 0, 1%;

-         для ОСББ та ЖБК – 0, 51%;

-         для ОСББ та ЖБК, у будинках яких є торгово-розважальні заклади – 0, 75%;

-         для колективного гаражного будівництва – 1, 5%;

Для порівняння: у 2018 році ставки земельного податку коливалися від 0, 51% до 12%

Нормативна грошова оцінка землі у Білій Церкві:

-         землі комерційного призначення – 674, 07 грн за кв м

-         землі промисловості – 323,55 грн за кв м

-         землі житлової забудови – 269,63 грн за кв м

-         землі громадського призначення – 188,74 грн за кв м

-         землі технічної інфраструктури – 175,26 грн за кв м

-         землі під садовими товариствами (зі слів заступника міського голови Валерія Гнатюка під час круглого столу) – 2, 27 грн за кв м

Дані: роздаткові матеріали, які отримали депутати БМР.

Увага! У тексті наведені лише податки по окремим позиціям, повну версію рішень щодо податку на нерухомість та земельні ділянки дивіться на сайті БЦ News дещо пізніше. 

Прочитано 9727 раз
Опубліковано в Економіка

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

  Сторінки в соц. мережах

Курс валют предоставлен сайтом kurs.com.ua

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео