Чому не годували дітей в школах Білої Церкви минулого року?

  • Вівторок, січ. 05 2016
  • Автор 

БЦ News отримав коментар від Управління освіти та науки Білоцерківської міської ради стосовно того, чому не харчували дітей в школах в 2015 році. Подаємо його в скороченому вигляді.

У 2015 році білоцерківські учні залишилися без харчування в школах, хоча на це з міського бюджету виділялося 4, 6 млн. грн. Чому так сталося? Виявилося, що профільне управління освіти та науки БМР неодноразово проводило тендери на харчування школярів, але кожного разу їх блокували фірми, що претендували годувати учнів, надсилаючи скаргу за скаргою в Антимонопольний комітет.

Як відомо, раніше Біла Церква відносилася до чорнобильської зони і тому харчування дітей, постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, проводилося за кошт держави. 28 грудня 2014 року Верховна Рада України внесла зміни до законодавства, фактично скасувавши всі чорнобильські пільги.

Відповідно до Закону України «Про охорону дитинства» місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування повинні в межах компетенції, визначеної законом, мають забезпечити організацію безкоштовного харчування учнів 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів, а також дітей-сиріт, дітей з неповних та багатодітних сімей у професійно-технічних навчальних закладах. Так і було зроблено. 10 лютого 2015 року Управління освіти і науки Білоцерківської міської ради отримало 4 698 977 грн. на харчування дітей 1-4 класів, ді­тей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, і дітей з особливими освітніми потребами. Вартість харчування склала 6, 50 грн. в день. На ці кошти управління провело тендер.

25 лютого 2015 року на веб-порталі Уповноваженого органу з питань державних закупівель було опубліковано ого­ло­шен­ня про заплановану закупівлю послуги харчування учнів 1-4 класів, ді­тей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, і дітей з особливими освітніми по­требами.

Розкриття пропозицій планувалося на 12 березня 2015 року, проте 10 березня 2015 року на по­сті­йнодіючу адміністративну колегію Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель надійшла перша скарга від ФОП Здорика В.А. (с.Поправка, Білоцерківський район). Скаржник заявив, що управлінням освіти і науки Білоцерківської міської ра­ди нібито прописало дискримінаційні вимоги у документації конкурсних торгів. Антимонопольний комітет розглянув скаргу та відмовив у її задоволенні.

Управління освіти і науки відповідно продовжило термін подання й розкриття про­по­зицій конкурсних торгів до 17 квітня 2015 року. Проте 15 квітня 2015 р. до Антимонопольного комітету надійшла друга скарга, на цей раз від ТОВ «МІРАЖ ТРЕЙД» з аналогічними до попередньої скарги претензіями. І хоча АМКУ вже виносив свій вердикт, він знову взяв до розгляду скаргу. Тер­мін по­дання та розкриття пропозицій конкурсних торгів вже було продовжено до 22 травня 2015 року. А 20 травня 2015 року до АМКУ надходить третя скарга, на цей раз від ФОП  Автенюка А.В. (Миколаївська обл., Первомайський район, с. Лиса Гора). І знову АМКУ береться розглядати вже третю скаргу, а строк подання й розкриття про­по­зи­цій конкурсних торгів продовжено до 30 червня 2015 року. 25 червня 2015р. до АМКУ надходить четверта скарга від ФОП Дем'янчука О.А. (м.Біла Церква, вул. Некрасова, 46). Відповідно строк подання та розкриття пропозицій конкурсних торгів продовжується до 04 серпня 2015 року.Таким чином затягувався час. 

31 липня 2015 року управління освіти і науки звернулося до департаменту освіти і науки Київської обласної державної адміністрації, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, народних депутатів з проханням вийти із законодавчою ініціативою щодо внесення змін до Закону «Про здійснення державних закупівель» та зміни до порядку розгляду скарг  Антимонопольним комітетом, щоб розблокувати та закінчити тендерну процедуру.

Нарешті 04 серпня 2015 року відбулося розкриття пропозицій конкурсних торгів, у яких взяло участь 5 учасників, а саме: КП БМР «Комбінат шкільного харчування», ТОВ «Алавер-буд», ТОВ «Візит», ТОВ «Арта Груп», ТОВ ф-ма «Готель Київ».

14 серпня 2015р переможцем було оголошено ТОВ фірма «Готель Київ». Але в цей же час до АМКУ надійшла вже п’ята скарга, на цей раз від ТОВ «Візит». 12 жовтня 2015 АМКУ надіслало листа управлінню освіти і науки Білоцерківської міської ради з вимогою скасувати всі рішення, прийняті після розкриття пропозицій конкурсних торгів.

23 листопада 2015 комітетом конкурсних торгів Білоцерківської міської ради було прийнято рішення та акцептовано пропозицію ТОВ «Візит», але на підписання договору останні не з’явилися. Тож 04 грудня 2015 торги були відмінені та визнані такими, що не відбулися, а школярі протягом всього навчального року залишились без харчування.

Виникає питання, кому вигідно таке затягування з визначенням переможця торгів, адже кожна скарга в АМКУ скаржнику обходиться в 50 тис. грн.? Джерела БЦ News кажуть, що можливо це негласне рішення по затягуванню торгів прийняте на рівні держави, аби зекономити бюджетні кошти на харчування школярів.

Така ж ситуація була і в Житомирі в 2015 році.

Прочитано 2042 раз
Опубліковано в Освіта
Теги

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео