Анатолій Рогов: Всі лікарі пологового пройдуть переатестацію

  • П'ятниця, лип. 04 2014
  • Автор 

На вихідних в Білоцерківському пологовому будинку знову стався трагічний випадок. Лікарі запевняють, що дитя породіллі померло ще в утробі матері до приїзду в пологовий, батьки вважають інакше. Начальник управління охорони здоров’я БМР Анатолій Рогов розповів БЦ News про своє бачення ситуації, а також повідомив про те, який насправді рівень смертності матерів і дітей в пологовому і до яких висновків прийшли комісії, що вивчали причину смерті породіллі Ангеліни Ганіченко.  

Як ви розцінюєте роботу нашого пологового будинку?

Якщо ми хочемо зрозуміти, як працює цей заклад, треба проаналізувати його показники роботи (кількість малюкової і материнської смертності, частота ускладнень, кількість фізіологічних пологів і т.д.) і порівняти з іншими пологовими будинками України чи й навіть закордонними закладами. Демографічним показникам з боку кожної держави приділяється найбільше уваги і наше Міністерство охорони здоров’я робить жорсткий моніторинг діяльності всіх пологових закладів. Можна також порівняти нинішні показники роботи пологового будинку в Білій Церкві і ті, які були ще років 5 тому. Я з упевненістю скажу, що наш пологовий – один із кращих в державі.

Які ж показники смертності в нашому закладі?

Ми аналізуємо кожен випадок смертності чи то в утробі матері, чи вже під час пологів. Вивчаємо все: де і як стояла на обліку жінка, як обстежувалася, які хвороби перенесла. В 2013 році було 7 випадків перинатальної смертності (від 22 тижнів вагітності до 7 діб після народження), частина жінок, чиї діти померли, перенесли серйозні захворювання. На першому місці була важка вроджена патологія плоду. Тому минулого року ми придбали препарат УЗД експертного класу, щоб можна було на ранньому етапі діагностувати вроджену патологія. В європейських країнах середній показник перинатальної смертності становить 5-6 випадків на рік. У нашому пологовому цей показник - 6 випадків, хоча ще 4 роки тому він був вдвічі більшим. А врахуйте ще й те, що останні роки ми реєструємо показник мертвонароджуваності з вагою плоду від 500 г, тоді як раніше відображали в статистиці лише смерть плоду понад 1500 кг. Тобто потенційно кількість померлих статистично мала би зрости, але ж цього немає. Це свідчить все-таки про фаховість лікарів. В пологовому за останні роки проведено колосальна робота. В 2007 році ми повністю змінили всіх керівників структурних підрозділів і головного лікаря та його заступників. Хоча й мали кадрову проблему, адже підготувати лікаря акушера-гінеколога, який зможе оперувати, можна мінімум за 15 років. У нас з 56 акушерів пологового лише 10-12 мають право оперувати. Ми також впровадили сучасні методики, об’їздили по всій Україні, щоб перейняти кращий досвід в акушерстві. Змінився повністю підхід до ведення пологів. До нас на пологи приїздять люди з інших областей.

Скільки дітей померло в цьому році в пологовому?

Жодної дитини під час народження і в післяпологовий період цього року не померло! Є факти загибелі дитини в утробі матері, ще до того, як жінка потрапила в пологовий, як в останньому випадку. Ця дитина загинула в утробі матері, при чому перебувала в лоні не менше доби. То ж в мене є серйозні претензії до роботи чергового лікаря, який буде однозначно покараний. Також будуть покарані керівництво пологового будинку, які проявили безвідповідальне ставлення до виконання своїх посадових обов’язків черговим лікарем. У родичів і самої породіллі є абсолютно правомірні претензії до лікаря. (Коли тривало інтерв’ю, що не було відомо результату роботи комісії, яка згодом рекомендувала звільнити лікаря Юрія Шейка, - ред.)

Після смерті породіллі в травні цього року проводилось службове розслідування. Чи є вже висновки?

Так, пройшло вже три етапи службових розслідувань по факту смерті Ангеліни Ганіченко та її дитини. Поки триває кримінальне провадження, я не маю права озвучувати всі висновки. Скажу лише те, що по результатам нашого та обласного службового розслідування, яке проходило за участю науковців, а також по результатам проведеної патолого-анатомічної конференції в області, в якій брали участь не тільки акушери-гінекологи, але й науковий співробітник Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова, я можу сказати те, що смерть Ангеліни була невідворотною. Акушерських причин її смерті не має, медична допомога надавалась відповідно до затверджених протоколів МОЗ. А те, що мали місце деонтологічні порушення (порушення принципів поведінки медичного персоналу в спілкуванні з пацієнтом, - ред.), факт. Винні притягнуті до дисциплінарної відповідальності. Проте їх дії не могли вплинути на фатальний перебіг захворювання покійної. Тому ті факти, що називаються в телеефірах, абсолютно неправдиві.

Я розумію, що для кожної людини втратити близьку людину, трагедія. Але треба спершу проаналізувати, чому це трапилося. Від медиків залежить не так й багато. Чомусь ми забуваємо про власне ставлення до здоров’я, про свій спосіб життя, екологію, спадковість. Приміром, до цього року останній раз в пологовому будинку породілля померла в 2010 році. Я пам’ятаю той випадок смерті дуже добре, її причину. То була так само невідворотна смерть, бо жінка мала певне спадкове захворювання. На жаль, ніхто не підказав їй, що не можна вагітніти. А так вона дала життя дитині, а сама померла. У нас багато випадків завмерлої вагітності в першому триместрі – біля 150 на рік. Це говорить про те, що треба звернути увагу на стан здоров’я жінок, на спосіб життя. Якщо жінки палять, вживають наркотики, алкоголь, самовільно використовують антибактеріальні, гормональні та протизаплідні препарати, то це не може не позначитися на майбутній вагітності. Народження дитини в нас, на жаль, не планується, а виходить по принципу «так вийшло».

Прочитано 3081 раз
Опубліковано в Медицина

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео