Ботулізм: симптоми захворювання та методи лікування

  • Середа, лип. 15 2020
  • Автор 

Ботулізм – важке і небезпечне токсико-інфекційне захворювання, уражається насамперед нервова система аж до м'язового і дихального паралічу. Винуватець виникнення ботулізму – токсин, що виробляється клостридіями. Джерелом зараження ботулізмом є продукти харчування (в які потрапили спори клостридій), серед яких і домашні заготовки тривалого зберігання (консерви) – їжа, яку більшість з нас вважає найбезпечнішою. Ми зібрали кілька порад від фахівців, які здатні урятувати життя.

Ось найнебезпечніші з погляду ботулізму продукти:

  • мариновані гриби,
  • ковбасні вироби, призначені для тривалого зберігання і приготовані без дотримання ГОСТів (сирокопчені в банках),
  • в’ялена риба,
  • м'ясні і рибні консерви, особливо власного приготування,
  • тушонка, паштети,
  • овочева і фруктова консервація.

Спори клостридій проростають в бактерії, які активно виділяють токсини за відсутності кисню (в умовах закритої банки або оболонки), тобто мариновані гриби і овочі можуть стати причиною інфекції, а от квашені можуть їх не містити.

Чи можна помітити збудників у продуктах?

На око визначити небезпечний з точки зору ботулізму продукт неможливо. Практично всі харчові продукти можуть містити спори збудників ботулізму. Щоб вони були знищені, м'ясо або риба повинні пройти спеціальну обробку. У промисловому виробництві це питання успішно вирішується. На домашній кухні дуже складно досягти ідеальних умов приготування. Якщо спори клостридій все-таки потрапили в м'ясні консерви або інші домашні заготовки, то в домашніх умовах їх знищити неможливо – ботулотоксин буде накопичуватися в закритій консервній банці при зберіганні в теплі.
Захворіти можна і від консервованих овочів, якщо ви погано промили їх від землі. Якщо банка здулася, її обов'язково потрібно викинути. Причому повторна обробка продукту не гарантує, що вдасться зруйнувати токсин і безпечно пообідати.
Також існує поняття "гніздовий ботулізм", коли частина продукту може бути заражена, а частина – ні. З трьох осіб, що з'їли кільце ковбаси, ботулізмом може захворіти лише одна. При цьому у разі підтвердження у хворого ботулізму, звернутися за медичною допомогою інші двоє повинні обов'язково навіть при відсутності скарг.

Перші ознаки

У більшості випадків ознаки ботулізму з'являються на 2-3 день після вживання заражених продуктів. Однак цей термін може становити і 5-10 днів. Якщо ж симптоми ботулізму з'являються через 4-8 годин, це пов'язано з потраплянням у кров великої дози токсину і розвитком важкої форми хвороби.
До ранніх ознак ботулізму належать сухість у роті, різка зміна гостроти зору (наприклад, короткозора людина починає бачити вдалину), двоїння предметів, слабкість, швидка стомлюваність, запаморочення, блідість шкіри, блювота, здуття живота, порушення травлення. 

У міру розвитку захворювання проявляються такі симптоми:

  • м'язова слабкість, параліч,
  • порушення дихання ( часте і поверхневе),
  • прискорене серцебиття, підвищення кров'яного тиску,
  • порушення мови, ковтання,
  • порушення міміки, викликане ураженням лицевого нерва,
  • затримка сечовипускання.

Лікування

Людину з підозрою на ботулізм потрібно терміново госпіталізувати. У першу чергу проводять промивання шлунка і кишечника, активно використовують сорбенти. 
Якщо у вас з'явилися описані симптоми отруєння, і при цьому ви за останні дні вживали сумнівні продукти тривалого зберігання, терміново зверніться до лікаря!

Білоцерківське міськрайонне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Київській області

Прочитано 953 раз
Опубліковано в Медицина

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео