Відмова від вакцини проти поліомієліту може закінчитися паралічем

  • П'ятниця, жовт. 26 2018
  • Автор 

Щороку 24 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з поліомієлітом. Мета цього заходу – привернути увагу міжнародного співтовариства до цього захворювання, його загрозливих наслідків та необхідності профілактики.

Для України тема профілактики поліомієліту є особливо актуальною, оскільки наша країна досі залишається в переліку 17 країн світу, де існує ризик спалаху цього захворювання (через низький рівень охоплення щепленнями).

За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я, починаючи з 1988 року число випадків захворювання на поліомієліт у світі зменшилось більш ніж на 99% (з 350 000 до 223 випадків, які були зареєстровані в 2012 році).

Поліомієліт - це вірусне захворювання, при якому, в першу чергу, вражається сіра речовина спинного мозку. Хвороба здатна за кілька годин призвести до повного паралічу. Крім цього, можуть виникати запальні явища в слизовій оболонці кишківника й носоглотки.

Збудник поліомієліту належить до категорії ентеровірусів. Відмінною особливістю цих вірусів є підвищена стійкість до дії чинників навколишнього середовища, у зв’язку з чим вони здатні тривалий час зберігати патогенність, особливо в продуктах харчування, воді та випорожненнях людини.

Джерелом інфекції є хвора людина. Найчастіше на поліомієліт хворіють діти у віці до 10 років, причому більше половини випадків захворювання припадає на дітей у віковій групі до  4 років. Пік захворюваності реєструється в період із серпня до жовтня. Занедужати на поліомієліт можуть і дорослі, причому в них захворювання протікає дуже важко.

Важливо знати, яким шляхом передається поліомієліт і як від нього захиститися, адже це захворювання належить до тих, які легше попередити, ніж боротися з їх наслідками. При настанні важкої паралітичної форми захворювання поліомієліт залишає про себе пам’ять до кінця життя людини. Більше половини пацієнтів живуть з постійною м’язовою слабкістю або іншою патологією. В тих групах м’язів, які зазнали впливу хвороби, з часом слабкість може перейти  до повної атрофії. З віком цей стан може погіршуватися. Третина пацієнтів, що перенесли паралітичну форму поліомієліту, стають  інвалідами.

Стадії поліомієліту

І.  Препаралітична. Симптоми нагадують гостре респіраторне захворювання, іноді поєднуються з розладами травної системи. Триває такий стан від 3 до 5 днів, а потім наступає поліпшення. Хворий думає, що застуда відступила, але згодом хвороба повертається, і до неї додаються інші симптоми: різке погіршення самопочуття, сильний головний біль та  біль в ділянці  спини. Іноді настає затьмарення свідомості. Хвороба переходить у наступну стадію.

ІІ. Паралітична. Знижується м’язовий тонус, а через кілька годин настає параліч. До вищезгаданих  симптомів додається біль у м’язах. Зазвичай уражаються м’язи нижніх  кінцівок, рідше – м’язи тулуба і шиї. В останньому випадку може розвинутися дихальна недостатність, пацієнт не може нормально ковтати. Такий стан може протриматися від декількох днів до кількох тижнів. Потім настає поліпшення, і захворювання переходить у наступну стадію.

ІІІ. Період відновлення. Рухова функція швидко починає приходити в норму, але з часом відновлення сповільнюється. Такий період може тривати декілька років.

Залишкові явища поліомієліту  зберігаються багато років після перенесеної хвороби. Стан хворого може почати погіршуватися, з’являються задишка, стомлюваність, збій дихального ритму під час сну, хронічна м’язова атрофія, запальний процес периферійної нервової системи. Поступово розвивається остеопороз, остеоартрит, кіфосколіоз (патологічне викривлення хребта), нестабільна прогресуюча деформація суглобів, стійкі мляві паралічі, контрактури, паралітична клишоногість, вкорочення і деформація кінцівок.

Лікування поліомієліту та його профілактика

Способів специфічного лікування цього захворювання не існує. Лікарі борються лише з симптомами захворювання. Хворому призначаються препарати, спрямовані на припинення запального процесу, знеболюючі, заспокійливі та розслаблюючі, вітамінні комплекси. Якщо поліомієліт ускладнився паралічем дихальних м’язів , то хворого підключають до апарату штучного дихання. У період відновлення хворому призначають  масаж, заняття лікувальною фізкультурою.

Головною і найдієвішою профілактикою поліомієліту є щеплення від цієї небезпечної хвороби. Завдяки багаторічній цілеспрямованій вакцинопрофілактиці переважають легкі форми захворювання. Паралітичні форми виникають тільки у невакцинованих осіб!

Перше щеплення від поліомієліту малюку роблять через 3 місяці після народження і проводять її ще 3 рази з інтервалом у 1 місяць. Потім проводять ревакцинацію у віці  18 місяців,  20 місяців та у 14 років.

Шановні батьки! Терміново звертайтесь по медичну допомогу, якщо у дитини, раніше не вакцинованої від поліомієліту, спостерігаються: висока температура, головний біль, біль у горлі та м’язах, диспепсичні розлади – блювання і проноси, раптове порушення ходи, підвищена пітливість. Зволікання може призвести до незворотних наслідків. Бережіть власне здоров’я та здоров’я своїх дітей!

Інформація від управління охорони здоров’я БМР

Прочитано 804 раз
Опубліковано в Медицина

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео