Колонки, з яких не можна пити воду у Білій Церкві

  • Середа, черв. 06 2018
  • Автор 

Білоцерківським міським відділом лабораторних досліджень проводились моніторингові дослідження якості питної води з комунального водопроводу та децентралізованих джерел водопостачання (колодязів).

За результатами досліджень вода комунального водопроводу не відповідала вимогам Державних санітарних норм і правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» в пробі з водорозбірної колонки по вул. Осипенко, 32 по мікробному забрудненню. 

Вода з громадських колодязів та каптажів не відповідала Державним санітарним нормам і правилам: 

  • вул. Ставищанська,36 (каптаж) - по загальній жорсткості -14,3ммоль/дм3 при нормі не більше 10,0 ммоль/дм3, вмісту нітратів – 108,83мг/дм3 при нормі не більше 50, мг/дм3, мікробному забрудненню;
  • вул. Шолом Алейхема (каптаж) - по загальній жорсткості – 14,0ммоль/дм3, вмісту нітратів – 131,92мг/дм3 , забарвленості -37,1град. при нормі не більше 20 град.. мікробному забрудненню;
    пров.Інститутський,1– по загальній жорсткості – 12,0ммоль/дм3;
  • вул. Шевченка, 97 – по загальній жорсткості – 14,0ммоль/дм3.

За місцем проживання дітей віком до 3-х років досліджено воду з 3-х приватних колодязів на вміст нітратів, в 1 виявлено перевищення в 2,3 рази – пров. Новосельський, 7.

Вживати воду з високим вмістом нітратів для пиття та приготування їжі особливо небезпечно дітям віком до 3-х років через можливість розвитку у них водно-нітратної метгемоглобінемії, а також особам похилого віку через можливість ускладнень хвороб серцево-судинної системи та органів травлення. 
Метгемоглобінемія – захворювання, яке характеризується підвищеним рівнем метгемоглобіну в крові. Метгемоглобін – це одна із форм окисленого гемоглобіну, що не здатний вступати в зворотну реакцію з киснем і переносити його до всіх органів організму людини. Цей стан сприяє розвитку прогресуючої гіпоксії в тканинах організму людини, особливо у дітей. У немовлят та дітей першого року життя спостерігається дефіцит ферментів, які перетворюють метгемоглобін, що призводить до його накопичення. Саме тому, чим менша дитина, тим тяжче перебіг хвороби. Якщо кількість метгемоглобіну перевищує 50 % від загальної кількості гемоглобіну, організм може загинути від гіпоксії центральної нервової системи. 

З метою профілактики захворювання на метгемоглобінемію, запобігання отруєнь нітратами необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

- не готуйте дитячі суміші з використовуванням колодязної води, якщо не впевнені в її якості;
- не купуйте та не вживайте ранніх овочів без наявності результатів їх лабораторних досліджень на вміст нітратів та пестицидів;
- не вживайте ранніх парникових овочів, на яких з’явилась гниль або цвіль;
- не давайте дітям салати із свіжих овочів, які зберігались при кімнатній температурі понад 2 години, оскільки в них за цих умов також наростає вміст нітратів;
- при перших клінічних проявах отруєння у дітей (пронос, розлади серцево-судинної системи, синюшність шкіряних покровів) слід негайно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою;
- утримуйте колодязь в належному стані – своєчасно ремонтуйте та очищуйте його. Двічі на рік, у весняний і осінній періоди, необхідно проводити профілактичну дезінфекцію води у колодязі з наступним лабораторним контролем ефективності проведеного заходу.

Із заявою на проведення лабораторного контролю якості води можна звертатись до Білоцерківського міського відділу лабораторних досліджень ДУ «Київський обласний лабораторний центр МОЗ України» за адресою м. Біла Церква, вул. Павліченко,9. Інформацію можна отримати зателефонувавши по номеру 39-22-08 або 39-25-65.

Білоцерківський міський відділ лабораторних досліджень 

Прочитано 4475 раз
Опубліковано в Медицина

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео