Міська рада задовольнила вимоги батьків померлої породіллі

  • Понеділок, трав. 19 2014
  • Автор 

На час проведення слідства відсторонені від виконання обов’язків начальник управління охорони здоров’я Анатолій Рогов, головний лікар Білоцерківського пологового будинку Анатолій Бондар та лікарі пологового, які чергували в день смерті Ангеліни Ганіченко. Таке рішення ухвалене сьогодні, 19 травня на позачерговій сесії міської ради. При цьому деякі міські депутати вимагали не відсторони, а відразу звільнити лікарів ще до закінчення розслідування, тобто без встановлення факту провини, тим самим переслідуючи якісь свої інтереси і вводячи в оману родичів померлої.

Позачергова сесія пройшла при максимальній участі всіх зацікавлених сторін, представників правоохоронних органів та медиків. Частина з них прийшла під міську раду висловити своє обурення ставленням до їх професії. Міський голова Василь Савчук на початку сесії розповів присутнім про проведені на минулому тижні зустрічі з батьками за участю медичних фахівців і представників громадськості. Затим повідомив, що в п’ятницю, 16 травня начальник управління охорони здоров’я міста Анатолій Рогов написав заяву, в якій просить відсторони його від виконання обов’язків на час проведення розслідування і, в разі виявлення суттєвих недоліків при наданні акушерської допомоги, задовольнити його заяву про звільнення від 14 травня 2014 року.

фото1

То ж депутатам залишилось вислухати сторони конфлікту і ухвалити рішення. Першим до слова запросили Анатолія Рогова. «Ці звинувачення, що хтось когось покриває, безпідставні. Депутати попереднього скликання пам’ятають, яка подія у нас трапилась в 2006 році в пологовому будинку, коли був спалах внутрішньолікарняної інфекції, тоді не загинула жодна людина, але все керівництво пологового, разом з керівниками структурних підрозділів за результатами роботи комісії, було звільнене. Весь персонал пройшов позачергову переатестацію. Наш пологовий будинок – один із кращих. Це підтверджується показниками малюкової і материнської смертності. Те, що у нас ніхто не хоче народжувати, це неправда. Кожна четверта породілля – з Києва. В перший день після смерті відкрито кримінальне провадження, проведена незалежна судово-медична експертиза, до якої жоден лікар ні міста, ні області не був допущений. На сьогодні маємо попередній її висновок: жінка померла від розриву аневризми грудного відділу аорти. Це унікальний випадок, який трапляється дуже рідко. На превеликий жаль комісії не вдалося поспілкуватися з родичами загиблої, я ще раз запрошую їх прийти і надати всю відому їм інформацію. Комісія працювала всі вихідні дні, провели опитування чергової зміни. Встановлено особи всіх, хто був в пологовому будинку в цей день, отримано пояснення від 15 осіб. Я вважаю, що те, що відбувається в місті зараз, - це спроба на людській трагедії зробити політичний піар. Неприпустимо, щоб люди вривались в операційну, били заступника головного лікаря, який користується довірою у багатьох пацієнтів», - сказав Анатолій Рогов.

Він також розповів, як в Україні проводиться розслідування таких випадків і назвав склад комісії, створеної на міському рівні, для вивчення питання. Результати роботи цієї комісії будуть відомі 26 травня. Після цього проводиться службове розслідування в області, а затим в міністерстві. Експертна комісія міністерства, куди входять провідні професори з усієї країни, вирішить чи це був випадок смерті, який можна попередити чи ні. На 22 травня призначена обласна патологоанатомічна конференція для розгляду цього випадку.

фото2

Далі запитання ставили депутати. Так, Геннадій Дикий припустив, що такого галасу не було б, якби керівництво управління і пологового відразу написали заяви на відсторонення виконання своїх службових обов’язків. Частина  депутатів згадали свій негативний досвід спілкування з лікарями, інші, навпаки, стали на захист медиків, попросили не звинувачувати всіх підряд та ще й до закінчення слідства. Хтось з міських обранців цікавився, чи можна було врятувати хоча б плід, чи достатня кваліфікація лікарів чергової зміни, чи можна було встановити патологію завчасно.

«За висновками комісії першим помер плід. Розірвалася аорта, кров потрапила у черевну порожнину. Операційну можна розгорнути за 15 хв, такого часу у лікарів не було, смерть настала миттєво. Вагітна жінка поступила з діагнозом передчасні пологи, в обмінній картці було зафіксовано, що жінка є абсолютно здорова, тому її госпіталізували не у відділення патології, а в звичайну палату. Кесарів розтин проводиться не за бажанням породіллі чи родичів, а при наявності показів, в Ангеліни таких показів не було. В 54% у нашому пологовому будинку проводяться партнерські пологи, в цьому випадку чоловікові відмовили, бо були певні причини, про які знають слідчі», - відповів Анатолій Рогов.

Він також повідомив, що за цей рік в пологовому померло 4 дитини: по одній - в січні, лютому, квітні і травні. По кожному випадку проведено розслідування на рівні області. Ці всі діти були глибоко недоношені, від 600 до 1600 г, мали вроджені вади або матері мали тяжкі інфекційні захворювання.

Надалі дали слово чоловікові померлої Антону Ганіченко, який розповів про те, як почувала себе дружина протягом всього часу перебування в лікарні та про те, як з ним поводився персонал пологового будинку, про що наш сайт писав в попередній статті.

Затим виступили Галина Музиченко, депутат міської ради, керівник Білоцерківської дитячої лікарні та голова міської профспілки лікарів Тамара Кошевич, які закликали не погрожувати лікарям і розповіли про стан фінансування медицини в місті. Детальніше про це ми писали напередодні. Висловили також обурення тим, що під пологовим разом з рідними були і представники політичних партій, зокрема Олега Ляшка, та ВО «Майдан Білоцерківщини». В свою чергу керівник громадської організації заявив, що його люди не брали участі в побитті заступника головного лікаря Володимира Солодовника.

Виступив і доцент кафедри акушерства, гінекології та репродуктології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика Олег Голяновський: «Я входжу в робочу групу по розгляду кожного випадку смерті матері і малюка. Всі такі випадки ретельно обговорюються на рівні групи, в яку входять 12-15 фахівців. Тому не можна відразу на сесії все пояснити. Треба проаналізувати суто медичні питання, ми над цим працюємо. Для нас головне – медична документація. Ми дивимось, як медичні працівники виконують накази МОЗ. Якщо є розбіжності між тим, що написано в медичній документації і тим, що свідчать батьки, це вивчають слідчі. Для нас історія пологів і попереднє заключення судмедекспертизи мають важливе значення. У висновках експертизи написано, що стався розрив аорти. Діагностувати аневризму вкрай тяжко, бо недуга не дає про себе знати і треба спеціально робити МРТ чи КТ, а таку діагностику вагітним не проводять, бо вона небезпечна для плоду. Таких випадків розриву аорти буває 1, 2 на мільйон породіль».

Через дві години обговорень перейшли до ухвалення рішення, яке складалося з кількох пунктів:

-         взяти до відома заслухану інформацію;

-         рекомендувати міському голові відсторони на час проведення службового розслідування Анатолія Рогова та Анатолія Бондаря;

-         в.о. керівника пологового будинку відсторони від виконання посадових обов’язків лікарів, які прямо чи опосередковано надавали допомогу 11 травня;

-         створити тимчасову контрольну комісію з числа депутатів міської ради щодо проведення службового розслідування смерті в пологовому;

-         зобов’язати цю комісію подати звіт на розгляд міської ради;

-         відділу звернень громадян запровадити окремий облік звернень громадян по темі охорони здоров’я.

До складу комісії включили таких депутатів: Сергій Істомін (голова), Володимир Малюк, Людмила Дригало, Лідія Маринкевич, Дмитро Поліщук, Людмила Капінус, також голову Громадської ради Вадима Цвірова і чоловіка померлої Антона Ганіченко.

Та проголосувати рішення відразу не вдалося. Так, «свободівець» В’ячеслав Хмельницький, який напередодні закликав мера міста відправити у відставку Анатолія Рогова, чомусь дав задній хід, заявивши, що міська рада не має права рекомендувати меру відсторони Рогова і Бондаря від виконання службових обов’язків на час слідства. Володимир Борзак, голова депутатської комісії у справах забезпечення законності, правопорядку, оборонної роботи спростував його твердження. Ще один депутат Людмила Дригало вимагала не відсторонити чиновників, а відразу звільнити. Хоча добре розуміла, що звільненого без юридичних на те підстав чиновника може відразу поновити на роботі  суд, а тому єдиним законним рішення в цьому випадку є саме відсторонення,  а не звільнення. Такі маневри депутатів призвели до того, що родичам здалося ніби міська рада відмовляється виконати їх прохання, вони встали і покинули сесійний зал, залишився лише чоловік померлої Антон Ганіченко. Саме він і пояснив після сесії своїм рідним, за що проголосували депутати.

А депутати, врешті-решт, ухвалила рішення, яким рекомендувала міському голові відсторони Анатолія Рогова і Анатолія Бондаря від займаних посад на час розслідування, повністю виконавши вимоги родичів породіллі. Та неприємний осад залишився. Можливо, саме цього і домагалися Людмила Дригало і В’ячеслав Хмельницький, маніпулюючи термінами?

P.S. На сесії були присутні окрім міських депутатів, члени виконкому, в.о. начальника білоцерківської міліції Сергій Рудюк, заступник начальника Білоцерківського міжрайонного відділу Управління СБУ в м. Києві і Київській області Василь Зіневич, перший заступник начальника департаменту охорони здоров’я Київської обласної державної адміністрації Олександр Глущаниця, головний акушер-гінеколог Головного управління охорони здоров’я Київської обласної державної адміністрації Андрій Шутка, доцент кафедри акушерства, гінекології та репродуктології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика Олег Голяновський, депутат Київської обласної ради Іван Шилов.  

Прочитано 2938 раз
Опубліковано в Медицина

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео