Ситуація довкола смерті породіллі загострюється

  • Четвер, трав. 15 2014
  • Автор 

Ситуація довкола смерті породіллі в Білій Церкві набирає нових обертів. Якщо вчора родичі і знайомі родини домагалася лише покарати винних у смерті рідної людини, то сьогодні до протестів долучилися місцеві депутати, то ж тематика вимог змістилася в політичну площину і тепер вимагають звільнити міського голову Василя Савчука.  

Вранішня розмова мера з батьками покійної за участі керівника міського управління охорони здоров’я Анатолія Рогова, голови департаменту охорони здоров’я Київської обласної державної адміністрації Олега Ременника, професорів зі столичних медичних вузів в присутності представників ВО «Майдан Білоцерківщини» тривала більше години. На ній вирішили до закінчення розслідування справи правоохоронцями не підписувати заяви на звільнення ні Анатолія Рогова, ні Анатолія Бондара, які вони написали за вимогою громадян днем раніше під стінами пологового будинку. Така постановка питання не сподобалась людям. Далі розмова з кабінету перейшла на вулицю. Дискусія йшла вкрай непросто. Сторони не розмовляли, а, скоріше, перекрикували одне одного. До честі міського голови і керівника управління охорони здоров’я, вони вислухали всіх, хто мав що сказати. Зрештою, здавалося, що сторони дійшли компромісу.

савчук люди

«Ми повинні розібратися в цій ситуації, щоб такого в місті більше не було. Я як голова міста в першу чергу зацікавлений, щоб було проведене об’єктивне розслідування цієї справи. Сьогодні родичі мені розповіли, що до покійної з 11 години вечора, коли їй стало гірше, ніхто не підходив. Казали, що працівники пологового в цей час розпивали спиртні напої, щось святкували. Якщо ці факти підтвердяться, а раз люди кажуть, значить хтось же це бачив чи чув, то, повірте мені, там буде не тільки головний лікар, а й ті, хто чергував на зміні, покарані. Вони будуть не просто звільнені по статті, вони нестимуть кримінальну відповідальність. Зараз прокуратура і міліція проводять розслідування. Управління охорони здоров’я міста створило свою комісію, обласний департамент – свою. Міністерство охорони здоров’я тримає це питання на контролі, бо це ЧП на всю країну. Я розумію, що у багатьох людей зараз є вотум недовіри до медичних працівників і люди не довіряють розслідуванню, тому ми домовилися створити громадську комісію і провести паралельно до розслідувань правоохоронців і медиків громадське розслідування», - сказав Василь Савчук.

роговввв

Анатолій Рогов, в свою чергу, озвучив людям склад міської комісії, яку створили 12 травня. «Її очолює мій заступник Наталія Шевчук. До складу ввійшли провідні фахівці Білої Церкви: завідуюча міською жіночою консультацією (вона є незалежним спеціалістом, тому що породілля була на обліку в районній консультації), завідуюча реанімаційним відділенням міської лікарні №2, завідуюча терапевтичним відділенням №2, завідуючий хірургічним відділенням лікарні №2. Ця комісія працює, провели вже перше засідання. Ціль її – вивчити не тільки момент, коли вагітна була в пологовому, а вивчити всі можливі хвороби, які були у цієї дівчини з самого дитинства, щоб зрозуміти, звідкіля виникла ця патологія, що призвела до смерті», - пояснив Рогов.

савчук батько

Тим не менше, люди все одно вимагали підписати заяви на звільнення. Навіть перекрили проїзд по вулиці Ярослава Мудрого. Врешті-решт мешканці погодилися на пропозицію Василя Савчука відсторонити головлікаря Білоцерківського пологового будинку Анатолія Бондаря від виконання службових обов’язків з 15 травня до кінця проведення слідчих дій. Хоча той і так не працює, бо проходить курси підвищення кваліфікації з 5 травня по 1 червня.

Після обіду мешканці міста зібралися, щоб створити громадську комісію зі своїх представників в міських депутатів. Обговорення йшло в сесійному залі більше двох годин.

Очікувалося, що цей орган не тільки буде створений, але й зможе з’ясувати, хто з породіль, які чули крики Ангеліни, як про це повідомляють батьки, зможе дати свідчення. На збори прийшли кілька депутатів: Сергій Істомін, Дмитро Поліщук, В’ячеслав Хмельницький, Людмила Дригало, Ярослав Яременко, Володимир Малюк, Галина Музиченько і секретар міської ради Олександр Олійник. Спершу виступав Сергій Істомін, йому люди довіряли, бо він першим приїхав у пологовий, коли дізнався про трагедію. Істомін пропонував створити робочу групу, в яку б увійшли батьки, кілька представників від громадських організацій і запросити ще кількох лікарів, яким довіряють. Начальник Білоцерківського міського управління міліції Сергій Рудюк запевнив присутніх, що слідство буде проведено як належить і батьки можуть звертатися до нього в будь-який час, щоб дізнатися про його перебіг.

Але потім слово взяв представник ВО «Свобода» В’ячеслав Хмельницький: «Я за те, щоб була скликана позачергова сесія. Бондара і Рогова - у відставку. Якщо ви нікому не довіряєте, то і Савчука у відставку, розпускаємо міську раду». Після цього збори втратили будь-який логічний ланцюжок, все звелося до перекрикування, вимог звільнити всіх. Істоміну висловили недовіру, дісталось і Дригало за те, що запропонувала не поспішати зі звільненням Анатолія Рогова. Галину Музиченко, дізнавшись, що вона не тільки депутат, але й головний лікар дитячої поліклініки, виштовхали із зали. 

лыкарка

Ні комісії, ні робочї групи не створили. Ніхто в сесійному залі навіть не наголосив, що батькам, родичам в першу чергу треба знайти свідків смерті доньки, тих породіль, якщо такі були і казали, що молода жінка кричала про допомогу, а в ординаторській в цей час лунала гучна музика. Таким чином, один день згаяли марно.

Продовження дискусії назначили на 16 травня. Люди, за порадою депутатів, будуть вимагати від мера міста скликати позачергову сесію.

Прочитано 2036 раз
Опубліковано в Медицина

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео