Отруйна риба, гриби, м'ясо: як врятуватися від ботулізму?

  • Середа, лип. 26 2017
  • Автор 

Санітарно-епідемічна ситуація в країні щодо отруєнь продуктами харчування залишається напруженою та нестабільною, за оперативними повідомленнями територіальних органів Держпродспоживслужби, зафіксовано понад 80 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 941 особа, з них 750 дітей. За аналогічний період 2016 року було зареєстровано 70 спалахів, внаслідок постраждало 1602 особи, з них 816 дітей.

Також розслідувано 49 випадків захворювання на ботулізм, серед яких 33-було пов’язано із вживанням рибної продукції, у тому числі п’ятеро постраждалих померло (Донецька, Черкаська, Сумська, Полтавська області, м. Київ.) У ході санітарно-епідеміологічних розслідувань причин та умов, що призвели до виникнення і поширення інфекційних хвороб, встановлено, що основними причинами, які сприяли виникненню спалахів та харчових отруєнь, були грубі порушення санітарного законодавства, а саме: технології приготування страв, термінів та температурного режиму при зберіганні сировини та готової продукції, дезінфекційного режиму, правил особистої гігієни особами, які брали участь у приготуванні страв, недотримання товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів, порушення термінів проходження медичних оглядів працівниками та придбання продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі.

Направлено листи керівникам операторів ринку підприємств, торгівельної мережі щодо посилення контролю при виробництві та реалізації харчових продуктів (за дотриманням технологічного процесу під час виготовлення продукції, якістю та безпечністю, умовами зберігання, транспортування). Керівників попереджено про особисту відповідальність згідно зі статтею 64 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та статтею 325 Кримінального кодексу України за порушення санітарних правил і норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань.

Отже, які продукт найчастіше можуть бути джерелами отруєння: 50% отруєнь викликано грибними консервами, далі - м’ясні і рибні продукти (копчена, в’ялена, консервована риба), іноді причиною отруєння може стати приправа або часник, залитий рослинним маслом для збереження, але без підкислення, погано промита картопля, запечена у фользі.

До перших симптомів ботулізму відносять - різкі болі в області живота, які мають переймоподібний характер, нудота, нестримне блювання, діарея. Це ранні прояви ботулізму, багато їх асоціюють із звичайним харчовим отруєнням і не звертаються до лікаря, розраховуючи на власні сили, тим самим лише погіршують свій стан і прогноз на одуження. Ці симптоми тривають близько доби, потім з’являється здуття живота, відчуття «розпирання» в животі, пронос змінюється закрепом.

У питаннях профілактики гострих кишкових отруєнь основним є дотримання чистоти сировини. Тому чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніш промита риба перед засолом, тим менш ймовірно потрапляння до продукту збудника ботулізму. Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у домашніх умовах. При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище. Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів. При консервуванні в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С - не менше 40 - 60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою. Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки. Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

- не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;

- швидкопсуючі продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;

 - ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;

- сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);

- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;

 - не купуватипродукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.

Білоцерківське міське управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Київській області

Прочитано 2229 раз
Опубліковано в Медицина

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео