Як розпізнати небезпечну хворобу Лайма?

  • Понеділок, трав. 29 2017
  • Автор 

Хвороба Лайма або кліщовий бореліоз є інфекційним захворюванням, збудником якого є спірохети - Боррель. Свою назву хвороба отримала завдяки містечку Лайм у США, де вперше почала вивчатися. Передається хвороба за допомогою укусу зараженого спірохетами кліща і вражає нервову систему людини, серце, опорно-руховий апарат і шкіру.

Хвороба Лайма з’явилася нещодавно та за темпами поширення вона на другому місці після СНІДу. За своїм географічним поширенням вона досить обширна і зустрічається практично скрізь, оскільки в кожній лісовій місцевості водиться кліщ, її носій. Вільні від кліщів лише хвойні ліси,  фітонциди хвої діють на них згубно. У Київській області в 2016 році кількість випадків захворювання на хворобу Лайма збільшилась, у порівнянні з 2015 роком, на 8,1% - зареєстровано 134 випадки проти 124 у попередньому році, у м. Біла Церква протягом 2016 року зареєстровано 32 випадки. Таким чином, заразитися хворобою Лайма можна після укусу кліщем, а діагностують її за допомогою спеціально проведеного аналізу крові, а також на за наявності інших наявних симптомів.

Які симптоми хвороби Лайма?

По-перше , місце, куди вкусив кліщ, червоніє і пляма постійно збільшується, іноді досягаючи 60 сантиметрів і навіть більше. У середньому, розміри почервоніння становлять не більше 10 сантиметрів, форму має круглу або овальну. Протягом часу пляма може збліднути або прийняти синюшний відтінок, в середині плями, там, де був проведений укус, спостерігається рубець.

По-друге , через кілька тижнів , якщо пляму не лікувати, вона зникає, а по закінченню місяця починаються перші симптоми ураження серця, суглобів, нервової системи.

По-третє , проявляються такі ознаки хвороби , які схожі з симптомами грипу, тобто, загальна слабкість, лихоманка, біль в м'язах, втома, біль у горлі.

По-четверте , можливі паралічі, шкіра втрачає чутливість, втрачається слух.

По-п'яте , з’являється підвищене серцебиття, аритмія, біль у грудях

Що слід робити, щоб уникнути зараження цією інфекцією?

Для початку варто максимально убезпечити себе, особливо в процесі виїзду на природу, при перебуванні в лісистій місцевості. Багато регіонів нашої країни, особливо у весняний період, а також на початку літа буквально кишать кліщами, період активної життєдіяльності яких припадає саме на цей час.

Звичайна людина не в змозі розпізнати, яким саме кліщем вона була укушена чи несе він у собі небезпеку зараження бореліозом  або енцефалітом, тому після акуратного видалення комахи зі шкіри його слід помістити в скляну баночку, щільно закрити і якомога швидше доставити в лабораторний центр санітарно-епідеміологічної служби реґіону.

Під час перебування у місцях, що потенційно несуть у собі небезпеку укусу кліщем, слід: вдягатись у одяг, що залишає якомога менше незахищених ділянок, штанини заправити у взуття, опустити рукави, підняти комір. Необхідно використовувати репеленти, що відлякують комах, не варто сідати і лягати на траву, періодично оглядайте себе і своїх супутників на наявність присмоктування кліщів. Крім того, слід уважно ставитися до домашніх тварин, які також можуть бути укушені кліщем та інфіковані. Паразити можуть проникнути в будинок на шерсті тварин, тому після кожної прогулянки до лісу з собакою вихованець повинен бути уважно оглянутий. Всі ці невеликі заходи дозволять вам максимально убезпечити себе під час відпочинку або роботи на природі.

Бережіть себе і остерігайте свої рідних і близьких від небезпечної інфекції!

Управління охорони здоров’я Білоцерківської міської ради

Прочитано 1931 раз
Опубліковано в Медицина

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео