В Україні зафіксований випадок загибелі птиці від грипу

  • Середа, груд. 21 2016
  • Автор 

За повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області в особистих підсобних господарствах громадян в с.Новоолександрівка Каланчацького району Херсонської області було зареєстровано загибель птиці різних видів.

З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху грипу птиці 30.11.2016 проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Каланчацькій райдержадміністрації, рішенням якої затверджено план заходів з ліквідації захворювання, визначені межі епізоотичного осередку, зон захисту та нагляду.

Довідково!

Грип птиці - гостра контагіозна вірусна інфекція птахів, яка характеризується загальним пригніченням, набряками, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту. До грипу сприйнятлива домашня, синантропна та дика перелітна птиця. Основними переносниками та джерелом розповсюдження інфекції є перелітні водоплавні птахи. При виникнення захворювання встановлюються обмеження на експорт птахопродукції з території країни, що разом із заходами з ліквідації хвороби (карантин, зонування, стемпінг-аут, дезінфекція) завдає значних економічних збитків як державі, так і виробникам. Збудник грипу птиці -  PHK - вірус, за комплементзв’язувальним антигеном споріднений з вірусом типу A людей і тварин. Визначені віруси пташиного грипу можуть інфікувати людину і являють значний ризик для її здоров'я.

З метою попередження виникнення даного захворювання в особистих селянських господарствах слід дотримуватись наступних рекомендацій:

1. Нобхідно провести вакцинацію всього поголів’я птиці (курячей, голубів, страусів) проти хвороби Ньюкасла у приватному секторі та лабораторно-діагностичні дослідження за напругою поствакцинального імунітету щепленої птиці;

2. Дотримуватися закритого утриманням птиці в приватному секторі, зокрема, у період міграції диких перелітних птахів та недопущенням їх контакту з домашньою птицею.

У разі виявлення у домашньої, свійської чи іншої птиці, яка утримується в неволі, клінічних ознак чи патологічних змін, характерних для грипу птиці, або збільшення щоденної загибелі птиці її пригнічення, зниження продуктивності, зменшення споживання кормів та води ТЕРМІНОВО ПОВІДОМИТИ ДЕРЖАВНУ УСТАНОВУ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ МІСТА.

За матеріалами сайту Білоцерківської міської ради

Прочитано 1735 раз
Опубліковано в Медицина

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео