СЕС назвала перелік вуличних колодязів Білої Церкви, з яких пити воду не можна

  • Четвер, бер. 10 2016
  • Автор 

Білоцерківським міським відділом лабораторних досліджень ДУ «Київський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» відповідно до Порядку проведення державного соціально-гігієнічного моніторингу, затвердженого Постановою КМУ від 22.02.06р. №182, проводяться лабораторні дослідження якості питної води з децентралізованих джерел (колодязів).

За результатами досліджень відхилення від вимог Державних санітарних правил і норм «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10) виявлені в 67,5 % досліджених проб по санітарно-хімічних та в 39,2 % по мікробіологічних показниках. Вода децентралізованих джерел (колодязів) не відповідала нормам по мікробному забрудненню, по загальній жорсткості ( 12-18 ммоль/дм3 при нормі до 10 ммоль/дм3), по вмісту нітратів (58 -165 мг/ дм3 при нормі до 50мг/ дм3).

Найбільш забрудненими виявлені колодязі:
- вул. Л. Українки,31
- вул. Гризодубової,5
- пров. 1 Гризодубової, 9а,15
- вул. Павліченко,34
- вул. Некрасова,46
- вул. Інтернаціональній,43, 74,110
- вул. 2 Інтернаціональній,55
- вул. Польова,36, 89
- вул. Гайок,270
- вул. Нова,5 
- пров.1 Водопійний,3
- вул. Осипенко, 86,
- пров.Будьонного,16
- вул. Чапаєва, 248, 254,
- вул. Я.Мудрого,44
- бульв. 50-річчя Перемоги,77

Незадовільна якість води по мікробному забрудненню створює небезпечну епідемічну ситуацію щодо виникнення та розповсюдження кишкових інфекцій – дизентерії, вірусного гепатиту А, черевного тифу.
Підвищений вміст нітратів у питній воді особливо небезпечний для дітей віком до 3-х років, оскільки може викликати у них водно-нітратну метгемоглобінемію. Причинами незадовільної якості води джерел децентралізованого водопостачання є недотримання їхніми власниками вимог санітарних норм і правил при облаштуванні та утриманні колодязів, що робить воду непридатною для споживання, наявність джерел забруднення в радіусі 30м – сараї для худоби, дворові вбиральні, помийні ями тощо, підтоплення, незадовільний стан відмосток, зрубу, відсутність кришки, загального відра.
У зв’язку із настанням весняного періоду та можливим надходженням забруднених паводкових вод до джерел нецентралізованого водопостачання з метою попередження виникнення випадків воднонітратної метгемогобінемії у дітей Держсанепідслужби рекомендує населенню дотримуватися таких профілактичних заходів: не використовувати воду з колодязів та каптажів джерел для приготування дитячого харчування та пиття дітям до 3-х років;

Пам'ятайте, що кип'ятіння забрудненої нітратами води не зменшує її токсичність, забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах чиста, прозора, без запаху, звичайна за смаком.

Місця облаштування бюветів, колодязів та каптажів джерел слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території, яка знаходиться вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше ніж 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше ніж 50 м (для індивідуальних колодязів - не менше ніж 20 м) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод;
територію навколо колодязя, каптажу джерела чи бювету треба утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку;
у радіусі 50 м від бюветів, колодязів та каптажів джерел не дозволяється здійснювати миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води;
забороняється влаштовувати бювети, колодязі та каптажі джерел у місцях, що затоплюються, зазнають розмивів, зсувів та інших деформацій, на понижених та заболочених територіях.
Для утеплення і захисту колодязів та каптажів джерел від замерзання можна використовувати пінобетон, мати із чистої соломи, сіна, стружки тощо, але при цьому зазначений матеріал не повинен потрапляти у водозабір. Забороняється використовувати для цієї мети гній, перегній та інше.
Щоб оцінити якість та безпеку колодязьної води рекомендуємо проводити лабораторні дослідження. У випадку забруднення колодязя необхідно провести його очистку та дезінфекцію.

Лікар з загальної гігієни
Білоцерківського міського відділу 
лабораторних досліджень
ДУ «Київський ОЛЦ ДСЕСУ» М.П. Мурзіна

Прочитано 5808 раз
Опубліковано в Медицина
Теги

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео