Яку небезпеку може нести звичайна прогулянка в парку?

  • Вівторок, трав. 12 2015
  • Автор 

З настанням теплої пори року мешканці міста Біла Церква приділяють багато вільного часу відпочинку на природі. Це і прогулянки в парках та скверах, і виїзди за місто на пікніки та інше. Однак отримуючи задоволення від перебування на природі, ми маємо пам’ятати про існування певних небезпек та загроз для нашого здоров’я. Однією із таких загроз є інфекційні хвороби, які передаються через укуси кровосисних комах.

Одною з поширених у нашому місті- є системний кліщовий бореліоз або хвороба Лайма. Ця інфекція передається кліщами і клінічно характеризується ураженням шкіри. У 30-40 % заражених бореліями людей хвороба тривалий час клінічно не проявляється. Однак через кілька місяців чи років може призвести до ураження серця, внутрішніх органів, мозку, мозкових оболонок, суглобів тощо. У цих випадках хвороба Лайма стає причиною інвалідизації

Захворюванність на хворобу Лайма має тенденцію до щорічного зростання. У 2011 році в Україні було зарєєстровано 1597 випвдків, в 2014 році – 1624. Київська область займає друге місце по кількості захворівших після Черкаської. Перший випадок хвороби Лайма у м.Біла Церква  діагностували у 2005 році. З того часу, кількість випадків захворювання на хворобу Лайма по місту постійно зростають. В 2010, 2011, 2012 роках щорічно  зареєструвалось більше -25 випадків, в 2013- році зареєстровано вже було-29 випадків, в 2014- 32. В поточному році зареєстровано вже 2 випадки, Третина всіх звернень пов’язані з відпочинком на території парку «Олександрія» і  Томилівського лісу. Питання охоплення дезінсекційними заходами даних територій не вирішується.

Інфікованість кліщів осередках коливається в межах від 5 до 25 % і продовжує зростати, оскільки інфіковані бореліями кліщі заражають гризунів та інших тварин, на яких паразитують, в свою чергу від цих тварин заражаються неінфіковані кліщі. Крім цього, інфіковані бореліями самки кліщів передають збудників своєму потомству через яйця, і наступне покоління, досягнувши статевої зрілості уже за першого кровосмоктання здатне заражати тварин та людей.Отже занесення у будь-який регіон інфікованих бореліями кліщів за кілька років призведе до формування та розростання природного осередку хвороби. Сезон активності кліщів залежить від температури довкілля і в нашому місті  коливається в межах травня – жовтня, а то й листопада.

Зростання захворювання населення на бореліоз ще зумовлено покращанням лабораторної діагностики, але  аналіз зареєстрованих випадків свідчить про недостатню настороженість населення щодо особистого захисту при перебуванні в небезпечних місцях - природних вогнищах інфекції. Профілактика хвороби Лайма, насамперед, полягає у захисті поверхні тіла людини від нападу кліщів при перебуванні в лісі, лісопосадках, влаштуванні пікніків на природі тощо. Перед виїздом на природу доцільна обробка відкритих ділянок тіла препаратами, які відлякують комах та кліщів.

З метою вивчення епізоотичної ситуації щорічно направляються на дослідження в ДУ «Київський обласний центр ДСЕСУ» кліщі з парку «Олександрія». В 2014 році було досліджено 50 кліщів, результат негативний.

Начальник Білоцерківського міського

Управління Головного управління

Держсанепідслужби у Київській області Г.А.Провізіон

Прочитано 2448 раз
Опубліковано в Медицина

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео