Чим може закінчитися укус травневого кліща?

  • Середа, трав. 06 2015
  • Автор 

У природі існує значна кількість інфекційних захворювань при яких збудник, який сприяв виникненню хвороби знаходиться в крові, а передача від хворого до сприятливого організму може відбуватися через кровососних членистоногих таких як - кліщі, комарі, воші. Які ж хвороби пов’язані з кліщами? 

Хвороба, яку називають новим «великим імітатором» різних людських недуг це - кліщовий бореліоз (хвороба Лайма, Лайм бореліоз, іксодовий кліщовий бореліоз ) - природно вогнищеве, трансмісивне, інфекційне захворювання, характерне великим розмаїттям клінічних проявів. Збудники хвороби – борелії. які викликають захворювання, налічується більше 30 видів. 
Останнім часом ця хвороба має тенденцію до зростання та розповсюдження на значній території України. Не виняток і наше місто. 
Так, у поточному році зареєстровано 2 випадки; протягом 2014 року захворіло 32 особи, а за останні 3 роки на бореліоз перехворіло 82 особи. 
Частіше, можливість інфікуватися, стається в сезон активності кліщів - здебільшого це починається в квітні - травні і триває до вересня місяця. Внаслідок чого найбільша кількість укусів кліщами людей реєструється з травня по червень. Здебільшого кліщі нападають під час походів в ліс, але напад також може статися і в міських парках на приватних ділянках в інших місцях.
Профілактичні заходи передусім повинні бути направлені на запобігання нападу кліщів. Для цього необхідно:
- одяг призначений для відпочинку в місцях можливого нападу кліщів (ліс, парк і т.д. ) має захищати найбільш вразливі місця: шию, голову, ноги;
- користуйтесь репелентами та відлякуючими засобами і застосовуйте їх
при подорожі на природу;
- після прогулянки перевірте одяг, огляньте тіло, розчешіть волосся.
В разі, якщо виявили на тілі кліща, місце його знаходження залийте спиртом,
одеколоном або спиртовою настойкою. При цьому кліщ задихається і його не
тяжко видалити (ні в якому разі не роздушіть його). Місце укусу обробіть
розчином йоду або спирту .
Не помічений і вчасно не видалений кліщ самостійно видалити дуже тяжко і небезпечно, тому ліпше звернутися за допомогою до лікаря - хірурга.
З метою попередження виникненню хвороби потерпілим від укусів кліщем призначається профілактичне лікування. Тому при виявленні факту нанесення укусу кліщем необхідно звертатися до лікаря – інфекціоніста навіть в тих випадках, коли кліщ був швидко видалений з поверхні тіла.
При бажанні проведення дослідження видаленого кліща на наявність збудника бореліозу звертатися в ДУ «Київський обласний лабораторний Центр 
Держсанепідслужби України» в лабораторію особливо небезпечних хвороб 
м. Київ, вул. Герцена,31, тел. (044) 483 16 08 (дослідження проводиться на платній основі ).

Лікар – епідеміолог Т.І. Повшедна 
Білоцерківського міського відділу лабораторних досліджень

Прочитано 2025 раз
Опубліковано в Медицина

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео