Безробітні мають право на компенсацію комунальних витрат

  • П'ятниця, черв. 13 2014
  • Автор 

Нову соціальну програму, а саме компенсацію додаткових витрат на оплату житлово-комунальних послуг, держава вводить з 1 липня. То ж у громадян виникає багато питань, найчастіше запитують дві речі: чи можна одночасно отримати субсидію і компенсацію і чи може на компенсацію претендувати сім'я, де є безробітний, який не стоїть на обліку в центрі зайнятості, або має неофіційні доходи. Роз'яснити ці питання, БЦ NEWS попрохали начальника відділу надання соціальних допомог Управління соціального захисту населення БМР Лесю Ляшенко.

Лесю Павлівно, розкажіть, будь ласка, чим відрізняється субсидія від компенсації?

На сьогодні існує дві програми соціальної допомоги в сфері комунальних послуг. Це програма державних субсидій та програма компенсація додаткових витрат на оплату житлово-комунальних послуг. Компенсацію будуть надавати з 1 липня 2014 року. В чому різниця між цими видами допомоги? Субсидія призначається лише власнику житлового приміщення, а компенсація призначається будь-якій особі, яка зареєстрована в цьому житловому приміщенні. Субсидія розраховуються в залежності від декількох умов: доходи громадян, наявність у їх власності паю, дачі, автомобіля, іншого житла тощо, компенсація ж визначається виключно на основі доходів громадян. Субсидія розраховуються на підставі доходів, після чого визначається певний відсоток обов’язкової плати (10% чи 15%), а компенсація визначається як різниця між тарифами до підвищення і після підвищення.

Чи можуть громадяни отримати і субсидію, і компенсацію?

Громадяни мають право одночасно написати заяву і на субсидію, і на компенсацію, а наші спеціалісти вже визначать, на що вони мають право. Може таке бути, що людина зможе отримати і субсидію, і компенсацію. Проте, якщо ви сумніваєтесь, будь ласка, порахуйте середньомісячний сукупний дохід сім'ї за попередні шість місяців. Ви можете отримати компенсацію, якщо сукупний дохід не перевищує величину прожиткового мінімуму для сім’ї, що визначається як сума прожиткових мінімумів для кожного члена сім’ї відповідно до його належності до основних соціальних і демографічних груп населення. До складу сім’ї включаються особи, які зареєстровані у житловому приміщенні (будинку).

Чи може отримати компенсацію сім'я, у якої є безробітний?

Для отримання субсидії людина повинна бути офіційно працевлаштованою або перебувати на обліку в центрі зайнятості і надати довідку про доходи, на компенсацію ж можуть претендувати навіть безробітні, якій не мають джерел доходів. Ми маємо право визначати їхній сукупний дохід на рівні прожиткового мінімуму для працездатних громадян 1218 грн.

За яким номером можуть телефонувати громадяни, якщо у них все ж таки виникнуть питання стосовно субсидії чи компенсації?

Сьогодні  в управлінні соціального захисту населення працює “телефон допомоги громадянам” (основний 5-33-25 та додатковий : 5-85-34). Громадяни запрошуються до дільничних спеціалістів у приймально-консультативні пункти до єдиної приймальні громадян (пров. Ковальський, 14, р-н Центрального ринку).

Прочитано 6516 раз
Опубліковано в ЖКГ
Теги

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

  Сторінки в соц. мережах

Чи добре прибирається місто від снігу?

так, добре - 0%
ні, сніг прибирають тільки на центральних вулицях - 50%
а навіщо його прибирати - 50%
мені все одно - 0%

Всього голосів: 2
The voting for this poll has ended

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео