Де поховані родини Браницьких і Потоцьких?

  • Понеділок, черв. 09 2014
  • Автор 

Пропонуємо вам поринути у віртуальну мандрівку публікаціями про історію Білої Церкви, що побачили світ впродовж двохсот років. Сьогодні в рубриці "Бібліотека білоцерківця" публікуємо перший опис статті, присвяченої темі поховання представників родин Потоцьких і Браницьких в Білій Церкві. Всю статтю можете прочитати в збірнику Краєзнавчих читань від 12 лютого 1998 року. 

Ярмола О. Документ кінця 1920-х років про білоцерківські поховання Потоцьких і Браницьких // Краєзнавчі читання імені П. Г. Лебединцева. 12 лютого 1998 року. – Біла Церква: Мустанг, 1998. – С. 40-41.

111

 Стаття присвячена недатованому документу, віднесеному автором (на підставі датувань суміжних документів в архівній справі) на кінець 1920-х років. Йдеться про запит, надісланий Управлінням науки Народного комісаріату освіти УСРР до Білоцерківського окружного виконавчого комітету щодо долі поховань Потоцьких і Браницьких у підземеллях колишнього костьолу в Білій Церкві. Запит був спровокований, судячи з усього, даними про розкриття цих поховань без попереднього дослідження археологами.

Більшу частину короткої публікації складає текст згаданого документа, виявленого Олександром Ярмолою під час досліджень в Центральному державному архіві вищих органів влади та управління України.

Євген Чернецький, кандидат історичних наук

 

 

Прочитано 3539 раз
Опубліковано в Громада

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео