Яким буде тариф на холодну воду?

  • Субота, черв. 07 2014
  • Автор 

В Україні почали зростати тарифи на комунальні послуги. Це не забаганка нової влади, а вимога Міжнародного валютного фонду, який дає нашій країні черговий кредит. То ж 1 травня зросла вартість газу, з 1 червня – електроенергії, 1 липня подорожчає опалення, а в липні чи серпні – холодна вода і каналізація. Якими будуть тарифи в Білій Церкві, наскільки вони економічно обґрунтовані і як можна компенсувати витрати на комуналку, БЦ News розповів профільний заступний міського голови Валерій Гнатюк.

Валерію Володимировичу, чому тарифи так стрімко виросли, тоді як кілька років поспіль не підвищувались навіть на копійки?

Я хотів би розповісти про той стан справ, який склався в житлово-комунальному господарстві. Реальне реформування галузі розпочалося  лише в 2010-2012 роках. Тоді з’явилися перші нормативні акти, які передбачали порядок формування тарифів, правила надання послуг. До того часу багато нормативних документів суперечили одне одному, повноваження органів місцевого самоврядування обмежувалися. Це було абсолютно заполітизоване питання. Центральна влада не хотіла брати на себе відповідальність за те, щоб встановити економічно обґрунтовані тарифи. Я можу без перебільшення сказати, що політична воля міського голови та виконавчого комітету, розуміння міської ради, дало можливість встановити такий тариф на обслуговування житлового фонду, який дозволив суттєво покращити обслуговування будинків. Були відремонтовані під’їзди, замінені покрівлі, системи водо- і теплопостачання. Можливо, ця робота непомітна, але я її аналізую по тому, як в десятки разів зменшилася кількість скарг від мешканців. Можна довго балакати про те, що тариф високий. Проте я наведу такий приклад. Коли я прийшов на посаду начальника управління ЖКХ, в тарифі на обслуговування будинків було закладено 37 коп. на зарплату, тоді як потрібно було 45 коп. Відповідно нічого не робилося. Звісно, хтось скаже, що є населені пункти, де тариф менший, ніж в Білій Церкві. У нас він 2, 46 грн. за кв. м., а у Вінниці, приміром, - 1, 60 грн за кв. м., але вінницький тариф не включає вивіз сміття, прибирання сходових клітинок. Ці всі послуги оплачуються окремо. У нас же за 2, 46 грн. надається 17 послуг, які практично включають все, окрім повірки лічильників, прибирання снігу, полив зелених насаджень, утримання дитячих і спортивних майданчиків.

Підвищення тарифів – неприємний момент, але треба розуміти, що всі мешканці багатоквартирних будинках є власниками не тільки своєї квартири, але й будинку і про нього так само треба дбати. Найближчим часом будуть прийняті декілька нормативних актів, які передбачатимуть, що мешканці будинків будуть обирати на загальних зборах управителя, якому вони довірять обслуговувати свій дім. Він буде заключати договори на виконання послуг з утримання будинку. І тоді люди зрозуміють, скільки і що коштує. А зараз, коли починаєш розмову про тариф, люди не хочуть тебе слухати, займаючи таку позицію: ніхто нічого в їх будинку не робить, він живе сам по собі. Проте якість робити обслуговуючого персоналу саме тим і визначається, що їх робота непомітна, що ви не знаєте, коли замінена стара труба чи електропроводка, коли відремонтований дах. І ми повинні розуміти, що в тарифі є така складова як зарплата працівників. Чомусь мешканці вважають, що сантехнік, слюсар, електрик, прибиральниця мають працювати за 1000 грн зарплатні.

Минула влада мала іншу позицію, всіляко стримуючи ріст тарифів, хоча для покриття їх різниці випускала облігації внутрішнього займу, брала кредити.

Позиція державних органів влади ще рік тому була жорстка і кардинальна: тарифи не підвищувати, з державного бюджету оплачувати різницю. Чому? Всі готувалися до президентських виборів. Після виборів тарифи неодмінно підвищили б, адже зросла ціна на газ, електроенергію.

Яким буде тариф на холодну воду і каналізацію?

В 2011 році було прийнято два укази президента, згідно яких тарифи на водо- теплопостачання та водовідведення встановлюється новим державним регуляторним органом, а саме Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (НКРКП). То ж з того часу Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ) затверджує ціну лише на газ для побутових користувачів та електроенергію. Чи може міська влада впливати на це? Може, за умови, якщо погодиться з міського бюджету компенсувати різницю в тарифах. Питання: де на це взяти гроші?

Від низьких тарифів, насправді, виграють багаті люди. Малозабезпечені громадяни можуть отримати субсидію, а з 1 липня цього року і компенсацію та витрачати на комунальні платежі не більше 10%. А багаті люди можуть сплатити й більше. Проте нині за них так само різницю в тарифах сплачує держава за рахунок скорочення інших соціальних програм. Аналогічна ситуація у нас склалася з пільговим проїздом. Задекларували в законі, що пільговикам можна їздити безкоштовно, але держава на практиці не виділяє на це кошти. Правильніше було би виділяти адресну компенсацію пільговим категоріям, а вони хай вирішують: чи їхати їм, коли і скільки.

То ж нова влада пішла на непопулярні, але вкрай необхідні кроки. З 1 травня підвищений тариф на газ, з 1 червня – на електроенергію, з 1 липня підвищиться тариф на теплопостачання на 40%, ще протягом двох наступних років він зростатиме двічі по 20%.НКРКП планує в серпні підвищити тариф на водопостачання і водовідведення для Білої Церкви орієнтовно до 13 – 13, 5 грн. Дорого? Звісно, доведеться економити. Хоча я пропоную порівняти: 13-13, 5 грн коштуватиме 1000 літрів (0,013 коп. за 1 л) води, очищеної, поданої у водогін, піднятої на поверхи, опущеної в каналізацію і знову очищеної. Тоді як літр води в кіоску коштує 90 коп., а літр води в супермаркеті – 3-5 грн. Ми довго уникали говорити правду. Багато вчинків центральної влади були популістськими.

Валерію Володимировичу, але ж тариф на воду і водовідведення подає в НКРКП саме водоканал. Ці розрахунки хтось контролює?

Дійсно, водоканали розраховують тарифи, але відповідальність за їх встановлення несе НКРКП, попередньо перевіряючи усі розрахунки. Якщо комісія тариф неправомірно занизить, то водоканал подає в суд на неї і держава компенсує збитки підприємству. Хто ж членів комісії візьме на себе відповідальність завідомо завдавати збитки державі? Якщо підприємство неправомірно завищило тариф, то воно так само несе адміністративну відповідальність. Якщо дехто вважає, що розрахунки подані неправильно, а національний регулятор встановив неправильні тарифи, потрібно зробити за власні кошти аудит і перевірити тарифи. Якщо будуть встановлені порушення, то звернутися до суду і компенсувати свої витрати на аудит і матеріальну шкоду мешканцям міста. А голослівно заявляти, не будучи фахівцем, що якийсь тариф завищений, може кожен. Можна взагалі нічого не платити і зупинити за 2-6 місяців всю комунальну систему. І першими в такому випадку будуть кричати саме ті, хто ратував за низькі тарифи.

Все це зрозуміло, але частина громадян звикли, що держава має за них доплачувати, байдуже, що то шлях країни до боргової ями. Те, що ви розповіли, точно не додасть вам популярності.

Я розумію, що це інтерв’ю не додасть популярності ні мені, ні місцевій владі загалом, але ми повинні розуміти, що за цими рішеннями стоїть відповідальність, адже я як керівник відповідаю за життя і здоров’я людей, що проживають в житлових будинках і їх безпеку, то ж мусимо встановлювати тариф на прибудинкову територію такий, щоб за нього можна було вчасно і якісно ліквідовувати поломки. Не за горами й той час, коли тарифи на утримання будинків і прибудинкових територій доведеться підвищувати. Але всі тарифи контролює Державна фінансова інспекція України. Якщо хтось не довіряє цьому інституту, може сам спробувати розрахувати тарифи. Є постанова КМУ, в якій фактично розписані формули для розрахунку тарифу. Лише ОСББ і кооперативи можуть встановлювати собі внески на власний розсуд, ні з ким цей тариф не погоджуючи.

Нам потрібно встановити економічні тарифи по всім видам послуг, пережити рік чи два і навести лад в ЖКГ. Наведу приклад  прибалтійських країн, в яких населення на наступний день прокинулося власниками ОСББ. Спершу їм було важко, але за 5-10 років всі будинки утеплені, лічильники є, воду ніхто не краде, люди економлять, платять 100% комунальних послуг і живуть доволі спокійно. Ми тут комунізм не придумаємо, бо і в США, і в Європі так заведено, що громадяни платять в першу чергу за комунальні послуги, а  вже потім планують інші витрати. У нас чомусь культури оплати комуналки не має.

Ви вже сказали про те, що громадяни зможуть отримати компенсацію з 1 липня. Розкажіть детальніше хто має таке право?

Уряд ухвалив рішення про підвищенням тарифів, бо це було однією з вимог для отримання кредиту від МВФ. У нас своїх коштів для стабілізації економіки немає. В той же час КМУ в постанові №679 прописав систему компенсації витрат на комунальні послуги. При цьому механізм субсидій також залишається. Кого ж торкнуться компенсації? Якщо людина отримувала субсидію, то вона і далі буде її отримувати. Наприклад, якщо в людини дохід 2000 грн, то більше 200 грн за комунальні послуги вона платити не повинна. Але є категорія людей, які не працюють по якійсь причині офіційно, то умовою отримання компенсації буде те, що сукупний дохід на родину не перевищуватиме прожиткового мінімуму на кожного члена сім’ї. Ми запланували на найближчому засіданні виконавчого комітету створити робочу групу з надавачами послуг, де опрацюємо механізм надання цієї компенсації, визначимо категорії громадян, які мають на неї право, щоб донести до них інформацію. Тому казати про те, що від підвищення тарифів постраждають всі громадяни, неправильно. Механізми захисту сімейного бюджету є, ними потрібно лише скористатися.

P.S. Найближчим часом читайте, які послуги входять в тариф з обслуговування будинків та прибудинкових територій, а також практичні поради від міських будинків, від яких відмовились збанкрутілі підприємства і які самі попросили ЖЕК взяти їх на обслуговування

Прочитано 3596 раз
Опубліковано в ЖКГ
Теги

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

  Сторінки в соц. мережах

Чи добре прибирається місто від снігу?

так, добре - 0%
ні, сніг прибирають тільки на центральних вулицях - 50%
а навіщо його прибирати - 50%
мені все одно - 0%

Всього голосів: 2
The voting for this poll has ended

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео