Мешканців навчать, як правильно керувати своїм будинком

  • П'ятниця, трав. 16 2014
  • Автор 

В Україні вже не перший рік триває житлово-комунальна реформа, одним з пріоритетів якої є створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Через політичну ситуацію в країні, ця тема відійшла на задній план. Та рано чи пізно, мешканцям доведеться навчитися самостійно управляти своїм житлом. Наразі такий досвід є тільки у тих, хто проживає в кооперативах та ОСББ, яких в Білій Церкві всього 82. Решта 700 будинків, що поки перебувають на утриманні ЖЕКів, зіткнуться з новими труднощами. З метою інформування і юридичної підтримки мешканців всіх будинків, в тому числі і приватних, в місті діє Асоціація власників житла Білоцерківщини.

Головне завдання асоціації – надання організаційної, інформаційної та правової допомоги власникам житла. Нині звертатися до організації можуть як мешканці багатоповерхівок, не залежно від того, обслуговує їх ЖЕК чи вони мешкають в кооперативному будинку, так і власники приватних будівель. «Умовно нині мешканців будинків можна поділити на два типи. Перші – це ті, які за власний кошт побудували своє житло, приватний чи кооперативний будинок. Вони практично ніколи не звертаються до органів місцевого самоврядування за допомогою в ремонті будівлі чи налагоджені співпраці з постачальниками послуг, бо звикли вирішувати всі  питання самотужки. Друга категорія мешканців – це ті люди, які в свій час отримали безкоштовно житло від держави, приватизували його і стали повноцінними власниками, але обслуговують ці будинки житлово-експлуатаційні контори і ремонтують їх за кошти міста. Виходить, що мешканці знаходяться в нерівних умовах. Ми ж виступаємо за те, щоб всі мешканці мали однакові права», - розповідає голова асоціації Валерій Гнатюк.

По-перше, асоціація надає юридичні консультації та представлятиме інтереси своїх членів в можливих суперечках між власниками будинку і постачальником послуг, а також в переговорах з міською владою. «Приміром, кілька днів тому стався такий неприємний випадок на масиві Таращанського, коли був перепад напруги і в кількох будинках згоріла побутова техніка. Причиною стала аварійна ситуація на трансформаторній підстанції, це зона відповідальності «Київобленерго». Питання: що простіше, коли ці люди самі поодинці будуть захищати свої права в суперечці з монополістом чи коли від їх імені це зробить організація, яка має професійного юриста? Тому одна із місій асоціації – надавати юридичну допомогу всім без винятку власникам житла».

По-друге, організація інформує своїх членів про всі нові зміни до законодавства в сфері комунального господарства. По-третє, надає організаційні послуги. «Планується створити єдине вікно, де будуть приймати в певний день тижня по мікрорайонам працівники водоканалу, тепломережі, інших служб, щоб людина не моталася по всьому місту, а змогла вирішити свої питання в одному приміщенні. Плануємо також створити школу управителя, щоб ті, кого мешканці виберуть старшим по будинку, змогли отримати всі необхідні знання з технічної точки зору та в питаннях права і бухобліку. Вже зараз в асоціації можна отримати консультації від бухгалтера. Коли членів нашої асоціації стане більше, можна буде найняти на роботу кількох бухгалтерів, кожен з яких вестиме відразу кілька ОСББ і тоді мешканці зможуть зекономити свої витрати на рахівника у власному будинку», - додає заступник керівника асоціації Федір Порхун.

Асоціація власників житла Білоцерківщини - громадська організація, її метою не є отримання прибутку, то ж діяльність фінансується за рахунок членських внесків, так само як робота, приміром, садово-дачних кооперативів. З членських внесків формуватиметься каса взаємодопомоги. Кошти з цієї каси при потребі будуть виділятися на ремонт в будинках членів асоціації. «Користуючись нагодою, я запрошую всіх активних небайдужих людей, які хочуть покращити умови надання житлово-комунальних послуг, звертатися до нашого офісу за адресою: Торгова площа, 11, тел.: 5-26-40», - резюмував Валерій Гнатюк. 

Прочитано 3104 раз
Опубліковано в ЖКГ

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

  Сторінки в соц. мережах

Чи добре прибирається місто від снігу?

так, добре - 0%
ні, сніг прибирають тільки на центральних вулицях - 50%
а навіщо його прибирати - 50%
мені все одно - 0%

Всього голосів: 2
The voting for this poll has ended

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео