Геннадій Дикий рік у владі: що обіцяв і що виконав

  • Четвер, лист. 24 2016
  • Автор 

24 листопада 2015 року Геннадій Дикий прийняв присягу міського голови Білої Церкви, а отже сьогодні виповнюється рівно рік, як він обіймає посаду мера. Що вдалося зробити за рік роботи, а що так і лишилося обіцянками? Спробуємо проаналізувати.

На сайті Білоцерківської міської ради опублікований проект звіту міського голови про роботу виконавчого комітету та міської ради Білої Церкви. Документ має 69 сторінок. Більша частина тексту – те, що й друкувалося при попередньому міському голові, в основному, статистичні дані. Проте у звіті вказані й досягнення нової владної команди.

Наповнення бюджету та роботи з благоустрою міста

Зокрема, опублікований солідний перелік робіт: заміна вікон та ремонт дахів у школах та садочках, асфальтування доріг та прибудинкових територій, ремонт спортивних шкіл та облаштування спортивних та дитячих майданчиків, установка лічильників обліку тепла тощо. На всі ці роботи з бюджету розвитку виділено практично 150 млн. грн.

Проте особливих заслуг нової міської влади у збільшенні надходжень до міського бюджету немає. Такі збільшення надходжень є по всім населеним пунктам країни завдяки процесу децентралізації.

Зокрема,  до загального фонду міського бюджету Білої Церкви цього року  надійшло 378, 8 млн. грн.,  що на  41,8% більше, ніж минулого року. Найбільше поповнює міський бюджет податок на доходи фізичних осіб, а також єдиний податок, акциз з горілчаних та тютюнових виробів, земельний податок. До того ж місто отримало 533, 5 млн. грн. субвенцій з державного та обласного   бюджету. Крім того, нова міська влада отримала 80 млн. грн. вільних залишків, які не були використані при минулій владі. Тож проводити ремонтні роботи було за що.

А от скільки за цей же час у місто залучено інвестицій, не повідомляється. Саме цей показник міг би свідчити про високі менеджерські здібності нової команди. У звіті говориться лише про те, що за весь період залучення інвестицій у місто їх надійшло $33,9 млн. Скоріше за все, це капітал, який залучили для розвитку свого виробництва, акціонери підприємств. Зазначається, що найбільші інвестиції залучили ТОВ «Білоцерківський завод препаративних форм», ВАТ «Біофарма Плазма», ТОВ «Завод пакувального обладнання «Термо-Пак», ТОВ «СП «УКРІНТЕРМ».

Геннадій Дикий, ПРОБЦ

Конкурси на заміщення вакантних посад у владі

На своїй першій прес-конференції міський голова запевнив, що всі посади в органах місцевого самоврядування будуть заповнювати через конкурси. Навіть заступників міського голови. Проте на практиці заступників мер обрав самостійно і запропонував їх затвердити міській раді. При чому заступника з гуманітарних питань затвердили лише через 11 місяців роботи міського голови.  Також за час його керування містом лише управління житлово-комунального господарства отримало 5 нових керманичів, всі вони не проходили конкурсів, а були призначені в статусі в.о. (виконуючі обов’язки).

Управління архітектури спершу очолив начальник, обраний на конкурсі, а затим був призначений в.о., який на даний момент вже не працює, відтак управління має вже другого в.о.

КП «Міськреклама» за рік поміняло кількох очільників, частина з яких не проходила конкурсу. Управління комунального майна та концесії очолює в.о. начальника ще з липня. Проте лише нещодавно оголосили конкурс на цю вакансію.

Управління соціального захисту населення та відділ капітального будівництва отримали своїх керівників взагалі без конкурсу. Конкурси здебільшого були актуальні у випадках, коли мова йшла про рядові посади. У звіті рапортують: було проведено 7 засідань конкурсної комісії . Участь у конкурсах на заміщення вакантних посад взяли 103 особи.

Перевірка комунальних підприємств

Міський голова обіцяв перевіряти комунальні підприємства міста силами тимчасової депутатської комісії за участю аудиторської фірми із міжнародним ім’ям на волонтерських засадах. За 100 днів роботи міського голови вдалося перевірити... 4 підприємства: Тролейбусне управління, кінотеатр ім. Довженка, парк ім. Шевченка та «Міськрекламу».  

Про результати решти підприємств, а їх у місті нараховується 32, більше не повідомлялося. Фінансовий звіт, який нещодавно затвердив виконком, свідчить про те, що найбільш збитковим підприємством є КП «Білоцерківтепломережа» - 65 млн. грн. збитків за 9 місяців 2016 року. Найбільш прибутковим  є “Кінотеатр ім. О. Довженка” – 670 тис. грн. прибутку.

До речі, міський голова Геннадій Дикий став першим мером Білої Церкви при якому перестали подавати гарячу воду у помешкання містян, не зважаючи на те, що цією послугою користувалося 54% споживачів.

Створення служби 911

Кол-центр, за словами міського голови, мав би запрацювати на базі УЖКГ за адресою: вул. Андрея Шептицького, 2 вже у січні 2016 року. По факту, центр не створений до сих пір.

Геннадій Дикий, Біла Церква

Закупівлі через систему ProZorro

Міський голова обіцяв, що всі управління та відділи міськради долучаться до роботи у системі ProZorro. Саме через цю систему можна закуповувати товари, роботи та послуги, вартість яких не перевищує допорогових сум ( а це 200 тис. грн. для товарів та 1, 5 млн. грн. для послуг та робіт), а тому не потребують проведення тендеру.

По факту, вийшло, що лише УЖКГ, управління освіти і науки та ще кілька відділів й управлінь спробували закуповувати товари. При цьому УЖКГ закуповувало через систему ProZorro лише товари, а для послуг і робіт створило окремий майданчик на власному сайті, що викликало обурення у громадськості.

Реально системою електронних закупівель ProZorro активно  почали користуватися лише з 1 серпня, коли це стало обов’язковим у всій державі. До цього часу представники влади розповідали наскільки ця система незручна. «Станом на 15 листопада 2016 року проведено 96 допорогових закупівель в системі електронних закупівель ProZorro, заключено  договорів на загальну суму 2 788,5 тис. грн. Економія коштів складає 487,1 тис. грн., або 14,9 % від загальної суми запланованих закупівель», - йдеться у звіті.

Проте варто додати, що відділ капітального будівництва, який оперує найбільшою сумою коштів з бюджету розвитку, а це 114 млн. грн., проводить лише неконкурентні закупівлі через ProZorro, що фактично означає подальше непрозоре обрання підрядників.

На одній із сесій міської ради заступник мера Валерій Гнатюк зазначив, що вибір підрядників здійснювався особисто колишнім заступником мера Віктором Яровим, який нібито враховував досвід підрядника, перелік раніше виконаних робіт, вартість робіт тощо. Не дивно, що  за таких умов громадські активісти знайшли серед підрядників фірму, зареєстровану в березні цього року одним із працівників фірми «МЖК-БУД», яка належить згаданому вище Віктору Яровому.  

Також товари, послуги та роботи закуповувалися через тендери. Всього було здійснено 110 процедур закупівель на загальну суму 143 667,2 тис. грн. Проте на початку року на розкриття пропозицій запрошували журналістів, а вже починаючи з другої половини року навіть відповідний розділ міської ради не оновлюється. Тож про проведені тендери, приміром на закупівлю б/у тролейбусів, доводиться дізнаватися із загальнодержавних інформаційних ресурсів.

 

Геннадій Дикий, Біла Церква

Притулок для безпритульних тварин

До початку літа має бути вирішене питання з безпритульними тваринами, всі стерилізовані та щеплені безпритульні тварини мають утримуватися у створеному притулку. Це пообіцяв міський голова на своїй першій прес-конференції.

По факту цього року виділено лише 600 тис. грн. на розробку проектної документації для спорудження притулку. Коли він з'явиться, невідомо. Тож частину тварин стерилізують, щеплюють та відпускають назад на вулиці.

Бібліотеки та музичні школи пробували скоротити

Міська влада за перші 100 днів роботи встигла налякати бібліотекарів та працівників музичних шкіл міста своїми заявами. Спершу заступник міського голови Валерій Гнатюк, а потім і депутат від «Самопомочі» Олександр Русс заявили, що культура обходиться місто у стільки ж, як і благоустрій міста, тобто у 30 млн. грн. Тож треба подумати, на що витрачати кошти у першу чергу.

А вже 11 січня почали бити на сполох працівники Центральної міської бібліотеки, у приміщенні якої міський голова та його команда придумали облаштувати  Центр з наданнях адміністративних послуг. Лише спільними зусиллями бібліотекарів та розголосу в ЗМІ вдалося відстояти ЦМБ.

Та чи не відновляться подібні наміри наступного року, невідомо.

Біла Церква, Геннадій Дикий

Проведення прямих трансляцій

Напевно чи не єдиним серйозним досягненням в інформаційній політиці міського голови є запровадження прямих трансляцій із засідань сесій, виконкомів та інших заходів. А от система автоматичного голосування, яка б дозволила чітко визначити, як голосують місцеві обранці за те чи інше рішення, поки що не працює. Хоча апаратуру системи «Віче» встановили у сесійній залі ще у вересні цього року. Також у мера з’явилася сторінка у соцмережі Facebook  та почала працювати прес-служба.

Земельні рішення та продаж комунальних приміщень з аукціону

Земельні рішення новообраної сесії Білоцерківської міської ради розпочалися зі скандалу. Місцеві депутати вирішили продати 5 ділянок у Білій Церкві, просто придумавши оціночну вартість землі.  З таким підходом погодилися лише три з п’ятьох покупців. Приміром, власники заправки, яка хотіла купити земельні ділянки під своїми спорудами, відмовилися від купівлі.

Спроби продавати комунальну власність на аукціоні також не обійшлися без скандалу. Приміщення в центрі міста, по вул. Ярмарковій, площею понад 200 кв м., продали всього за 1, 5 млн. грн. Тож депутати попросили міського голову звернутися у правоохоронні органи з проханням з’ясувати чи правомірною була оцінка майна. Як виявилося, приміщення купила фірма, яку очолює син одного із членів наглядової ради КАТП-1028, підприємства, частина акцій якого належить родині міського голови.

Попри всі обіцянки не вдалося навести лад у розташуванні МАФів по місту, поки що не розроблена концепція їх розміщення, як і немає єдиного підходу до зовнішнього вигляду вуличної реклами. Хоча це також обіцялося зробити. 

Також на одному із засідань виконкому міський голова заявив, що знає, як боротися із засиллям розливайок по місту, проте більше ніяких новин чи тим більше дій в цьому плані не було.

Біла Церква, Геннадій Дикий

Межі міста, генплан Білої Церкви

Нова міська влада замовила ДП «Науково-дослідний і проектний інститут містобудування» розробку Генерального плану міста, який був затверджений на сесії 3 листопада. Тепер цей документ розгляне Київоблрада. А відтак розпочнеться процедура встановлення меж міста Білої Церкви. Проте, коли такі межі будуть встановлені, невідомо. Адже довколишні села уже встановили собі межі і до їх територій тепер відноситься велика частина міських земель.

Проблему з межами міста можна вирішити або у  судовому порядку, або через добровільне об’єднання територіальних громад. Міська влада Білої Церкви надіслала запрошення до об'єднання у сусідні сільські ради. Проте ті не поспішають із відповіддю, адже маючи у своїх межах населених пунктів підприємства міста, отримають чималі прибутки від земельного податку. Тож втрачати такі доходи не хочуть.

Розширення штату виконавчих органів влади

За перший рік керування містом команди Геннадія Дикого штат працівників виконавчих органів розширився на 56 посад, 30 з яких – працівники Центру з надання адміністративних послуг. Збільшилася і кількість заступників міського голови: з чотирьох до п’яти.

Стратегія розвитку м Біла Церква

Міський голова та його команда підхопили ідею Стратегії розвитку Білої Церкви, яку перед виборами розробляв Костянтин Єфименко, та затвердили її на сесії. Хоча перед виборами Геннадій Дикий називав цей документ «фейком».  З метою реалізації Стратегії розвитку Білої Церкви до 2025 року,  було створено комунальне підприємство «Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви», одним із завдань якого є залучення інвестицій та сприяння розвитку підприємництва у місті. Агенція встигла спільно з ГО «GoLOCAL» провести два навчальних курси для малого та середнього підприємництва, розробити інвестиційну карту міста та туристичний сайт Білої Церкви.

Біла Церква, Геннадій Дикий

Транспорта реформа

Напевно, чи не найбільше розголосу у містян, викликала так звана транспорта реформа. Розпочиналася вона доволі несподівано. Влада вирішила заключати тимчасові договори з превізниками на вже діючі маршрути на три місяці. Один із перевізників, а саме ПП «Валоїс», вбачав у таких діях порушення законодавства, а тому не брав участь у конкурсах. Тим самим втративши свою нішу на ринку перевезень, а частина його водіїв з власними мікроавтобусами перейшли працювати у КП «Тролейбусний парк», який тепер обслуговує №№ 1А, 4, 7 А, 11, 14А, 21. 

Проте це не всі зміни. Влада вирішила взяти кредит на  оновлення  тролейбусного парку у  Європейського банку реконструкції  та  розвитку та залучити  інвесторів до  створення  єдиної автоматизованої системи оплати  проїзду на  міському  пасажирському  транспорті. Інвестиційний  договір  затверджено з Консорціумом АСТЕК. Вартість такої системи – 7 млн. грн. Проте ці інвестиції насправді є кредитом. Адже надаються кошти під 30% річних терміном на 7 років.

Також міська влада заплатила 90 тис. грн. експертам Харківського національного автомобільно-дорожнього університету за розробку нових пасажирських маршрутів. Нові маршрути викликали хвилю обурення і нерозуміння у містян.

Ще одну хвилю обурення викликали умови проведення конкурсу для перевізників, адже вони передбачають жорсткі технічні вимоги до автобусів. Місцеві перевізники не розуміють, за який кошт вони зможуть купити нову техніку та побоюються, що на ринок місцевих перевезень зайдуть іногородні фірми.

Звичайно, це не повний перелік всього того, що обіцяли, пробували втілити в життя чи зробили мер міста та його команда. Сподіваємося, що міський голова підготує свій окремий звіт, без досягнень попередніх міських голів, за перший рік своєї роботи та оприлюднить його. 

Прочитано 7655 раз
Опубліковано в Влада

Коментарі  

Николай
+1 #1 Николай 24.11.2016, 19:15
Больше всего радует часть по Земельным вопросам.
Не удалось навести порядок по размещению Мафов.
Во первых эти вопросы решают не совсем компитентные люди, а со стороны мэра нет никакого влияния на данный вопрос.
Как я вижу по результатам принятых решений наша власть не понимает, что за этим стоят интересы людей.
Интересы в условиях кризиса.....
Ни о каких либо конструкивных решениях вопрос даже не поднимается, интереса пока 2: показать работу и заработать денег.
При желании текущие схемы нможно проследить без особых проблем.

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео