Білу Церкву можуть включити у програму підтримки боротьби із корупцією в Україні

  • Понеділок, вер. 19 2016
  • Автор 

16 вересня до Білої Церкви завітали представники Консалтингової компанії Tana Copenhagen - Ерік Брильд, Могемс Блом, Максим Ключар та представники Міністерства закордонних справ Королівства Данії - Марі Хауг, Торбен Ліндквіст, Адван Мохамад. Європейці в рамках програми «Доброчесне місто» вирішили зустрітися з міської владою, а після того - з громадськими активістами. Організатором зустрічі став голова Громадської ради м. Біла Церква Олександр Леменов. 

На зустрічі з міським головою Геннадієм Диким Ерік Брік зазначив, що  представники делегації відвідують міста України для ознайомлення із позитивним досвідом щодо прозорості та підзвітності діяльності влади, який можна врахувати в проекті «Програма Європейського Союзу на підтримку боротьби із корупцією в Україні (2017-2019)». Ця програма імплементується  Данією.

Як повідомляється на сайті Білоцерківської міської ради, Геннадій Дикий коротко розказав гостям про місто, його історію та потенціал. Зупинився на основних заходах, які вживаються для забезпечення прозорості діяльності міської влади. Зокрема, використання системи ProZorro, яка діє на території  України, а також про місцеву ініціативу – ресурс Zvitpro - систему звітності розпорядників бюджетних коштів. Завдяки цьому ресурсу всі бажаючі можуть ознайомитися з інформацією про видатки розпорядників бюджетних коштів, їх постачальників, а також зі  сканкопіями договорів, згідно яких витрачалися кошти. 

Максим Свірський більш детально ознайомив присутніх з інформацією, яка є у вільному доступі в різних рубриках на існуючому офіційному веб-сайті Білоцерківської міської ради. А саме: прозорий бюджет, інформація для підприємців щодо тендерних закупівель, розгляд електронних петицій, проекти документів тощо. Крім того, розказав про новий інформаційний портал міста, який зараз знаходиться в стадії розробки. Наголосив, що перед початком розробки міською владою проводилися консультації з громадськістю щодо їх бачення та побажань в структурі порталу.

gfsaaa

Керуючий справами зупинився на інформації щодо використання системи ProZorro управліннями, відділами та комунальними підприємствами. Він зазначив, що завдяки системі, загальна економія коштів складає від 10-25%, а в деяких випадках на закупівлі товарів заощадили близько 40% коштів.

Затим представники делегації зустрілися з місцевими активістами, які у свою чергу розповіли про всі ті труднощі, які виникають при комунцікації громади і влади. Звісно, з їх слів все не так яскраво, як розповідала влада. Зокрема, Віталій Блінов наголосив на тому, що влада міста всіляко саботує створення ОСББ, Віталій Нестеренко розповів про численні бюрократичні перепони, різноманітні законодавчі "шпаринки", які дозволяють роздавати земельні ділянки у власність чи оренду підприємцям навіть у тих місцях, де не повинно бути жодних забудов. 

Назарій Атамачнук, голова КП "Агенція стратегічного розвитку", повідомив, що агенція якраз і була створена для того, аби налагодити комунікацію між запитами громади та інвесторів і місцевою владою.

Також делегація була ознайомлена з тим, як насправді міська влада використовує систему ProZorroА про те, що діє такий сайт, як Zvitpro, взагалі знають лише дотичні до його створення мешканці міста. 

Тож, у представників делегації є достатньо всебічної інформації для вирішення питання: долучати наше місто до програми чи ні. 

Прочитано 2279 раз
Опубліковано в Громада

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео