Вийшов друком 5 том Білоцерківського біографічного словника

  • П'ятниця, бер. 13 2015
  • Автор 

Вийшов друком 5 том Білоцерківського бібліографічного словника. Цей словник – є унікальною річчю для нашого міста, адже містить інформацію про біографії найбільш відомих та визначних осіб Білої Церкви, що народилися чи працювали чи відвідували Білу Церкву, а також поіменний перелік мешканців мікрорайонів міста.

Зокрема, в 5 томі, який за кілька днів з’явиться в бібліотечній мережі міста, розповідається про персоналії, які згадуються на сторінках білоцерківського часопису «Ленінський шлях» за 1965 рік. В 4 томі зусиллями Олексія Стародуба зібраний перелік мешканців Заріччя згідно з подвірним обліком 1942 року. В цьому томі ви можете знайти алфавітний список прізвищ мешканців Заріччя, перелік садиб та, навіть, дівочі прізвища дружин мешканців Заріччя. Тому, якщо хочете дізнатися, хто мешкав до вас на вашому подвір’ї, звертайтесь до 4 тому бібліографічного словника. В 4 томі Олексій Стародуб підготував біографічну інформацію про всіх інспекторів Білоцерківської гімназії та реального училища, Анатолій Бондар подає відомості про всіх директорів ЗОШ №1 та про всіх почесних громадян Білої Церкви, про Золотий фонд міста. Олексій Стародуб та Євген Чернецький підготували інформацію про білоцерківський некрополь за 1875-1910 роки. Олександр Мартиненко розповідає про те, якими були оголошення на шпальтах преси в часи нацистської окупації міста, а Олександр Ярмола ділиться інформацією про долі білоцерківських родів, опалених війною.

Не менш цікавим є й 2 том словника. В ньому ви знайдете інформацію про настоятелів, церковнослужителів та титарів церкви Покрови Пресвятої Богородиці за 1720-1842 рр., яку підготував Євген Чернецький. Олексій Стародуб розповідає про архітекторів та будівельників Білої Церкви з кінця 18 ст. до початку 20 ст. Анатолій Бондар підготував інформацію, яка є надзвичайно важливою в наш час, з якою необхідно ознайомитися всім тим мешканцям міста, хто цікавиться ситуацією зі спорудженням пам’ятнику борцям за Незалежність України. Що це інформація? Це перелік прізвищ тих білоцерківців, які в різні роки боролися за Незалежність України. В наш час, на жаль, у більшості активістів чомусь коротка пам'ять. Вони добре пам’ятають і шанують лише тих, хто загину нещодавно. Це добре, але певно не варто і забувати про тих, хто віддав своє життя чи здоров’я і раніше, - бо без них не було б Незалежності. Тож читайте і знайте імена Героїв не тільки нинішніх, але й минулих років.

В цьому ж томі можна знайти інформацію, знову таки підготовлену Олексієм Стородубом, про мешканців Олександрії та Залізничного селища станом на 1942 рік. Що цікаво, в цей перелік входять і такі вулиці, які нині точно не назвеш Олександрійськими, а саме вул. Пушкінська, Вокзальна, Першотравнева, Водопійна, Курсова, Фастівська, Товарна тощо. Залізничне селище представлене лише 4 лініями.

І, нарешті, в 1 томі ви зможете знайти інформацію про директорів Білоцерківської гімназії та реального училища, дізнатися, хто очолював виконком Білоцерківської міської ради депутатів трудящих, виконком Білоцерківської міської ради народних депутатів, виконком Білоцерківської міської ради та міських голів Білої Церкви (1944-2009 рр). Всього таких людей було семеро. Також можна дізнатися, хто був депутатом Білоцерківської міської ради протягом 1947-2009 років. А Євген Чернецький підготував для цього тому інформацію про парафіян Білоцерківського костьолу станом на 1905 рік.

Чому, запитає вдумливий читач, почали створювати такі словники? І правильно запитає. Виявляється на початку 1990-х років НАН України створила програму й відповідні структури для роботи над Українським біографічним словником, якою передбачалося створення регіональних словників, до яких би входили дані про діячів певної місцевості. То ж і місцеві дослідники Білої Церкви не зосталися осторонь такої ініціативи. Спершу вирішили створити Малий Білоцерківський біографічний словник, а затим кілька його томів дадуть змогу створити і Великий Білоцерківський біографічний словник. Тож натхнення їм в цій праці, а білоцерківцям – бажання знати історію рідного краю!

Частково до цієї праці долучається і сайт БЦ News, який публікує в рубриці "Бібліотека білоцерківця" короткі історичні відомості про наше місто.

Прочитано 3298 раз
Опубліковано в Громада

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео