Безпритульні тварини: друзі чи вороги?

  • Вівторок, черв. 17 2014
  • Автор 

11 червня в малому залі виконкому міської ради пройшов круглий стіл на тему: «Безпритульні тварини: друзі чи вороги?». Учасники зібрання заслухали інформацію про те, як працює комісія по врегулюванню чисельності безпритульних тварин у місті, скільки людей, в тому числі дітей, покусали тварини, як просуваються справи зі створенням притулку для собак і котів. Насамкінець ухвалили пропозиції, які передадуть до органів обласної та центральної влади. 

Треба віддати належне модератору круглого столу – заступнику міського голови Валерію Гнатюку, - який надзвичайно толерантно провів захід на таку непросту тему. Розпочинаючи засідання, він зауважив, що ситуація з безпритульними тваринами за останні 5 років в місті стала практично неконтрольованою. До такого стану речей призвів спірний закон про захист тварин від жорсткого поводження, ухвалений в 2008 році. Саме він заборонив традиційний ще з радянських часів відлов і утилізацію бродячих тварин. До його прийняття, за словами Валерія Гнатюка, у місті відловлювалось щорічно 2000-3000 тварин. Проте вже протягом 5 років цього ніхто не робить, то ж популяція зросла і зараз становить не менше 10 000 тварин. «До того ж є скарги від мешканців багатоповерхівок на те, що їх сусіди влаштовують стихійні притулки для тварин, утримуючи в своїй квартирі, а то й просто в піді’їзді чи підвалі, по 10-20 котів чи собак. В місті затверджена Програма створення притулку, стерилізація безпритульних тварин. На утримання притулку передбачено щороку виділяти 800 тис. грн., але протягом останніх 5 років виділяється по 100-150 тис. грн. в рік, з яких 100 тис. грн. йшло на стерилізацію тварин, а 50 тис. грн. на утилізацію трупів тварин, які з’являються на вулицях міста. Також в місті було зафіксовано кілька випадків захворювання на сказ серед тварин, оголошувався карантин. Така величезна кількість безпритульних тварин несе загрозу здоров’ю і життю людей. Можливо, це не сподобається захисникам тварин, але я стою на тій позицію, що здоров’я і життя людини дорожче життя тварини. Ми повинні знайти якийсь вихід з цієї ситуації», - розпочав Валерій Гнатюк.

вокзал

Біля вокзалу мешканці мікрорайону зафіксували вже близько 14 тварин, правда, не всі попали в кадр

Начальник Управління житлово-комунального господарства Олександр Ореховський розповів про те, як працює нещодавно створена комісія по врегулюванню чисельності безпритульних тварин у місті. Схема її роботи така: громадяни пишуть скарги на агресивну тварину в УЖКГ, управління передає цю скаргу комісії, представники якої виїздять на місце і з’ясовують чи дійсно тварина небезпечна і чи треба її усипляти. В разі позитивного висновку передають заяву в КАТП-1028 для виконання. До складу комісії входять представники ветеринарної служби, охорони навколишнього середовища, санстанції, УЖКГ, товариства захисту тварин. То ж назвати такий орган негуманним важко. Також УЖКГ спільно з Білоцерківським товариством захисту тварин знайшли організацію, яка займатиметься стерилізацію тварин в цьому році. Якщо минулі роки цим займалась компанія «Мегават», то цього року – «Фенікс». Планується стерилізувати близько 300 собак і 95 котів жіночої статі, всім таким тваринкам на вушко причеплять кольорову бірочку. Минулого року стерилізували 305 собак жіночої статі. Для запису на проведення стерилізації звертатися в робочі дні з 11.00 до12.00 год та з 18.00 до 20.00 год. за телефонами 097-367-07-78, 097-572-46-52, 095-467-34-84, 098-539-24-41. Також за довідковою інформацією можна звернутися до УЖКГ БМР за тел.5-33-86.

гайок

Мікрорайон Гайок

Начальник Інспекції з благоустрою Білої Церкви Віктор Ілляшенко розповів про те, чому в місті до сих пір немає притулку. Як відомо, 28 березня 2013 року міська рада дозволила розробити проект землеустрою щодо виділення земельної ділянки під притулок для бездомних тварин. В липні 2013 року така документація була готова. Ділянку виділили неподалік вул. Сухоярської, де є вода, електрика, під’їзна дорога. Коли звернулися до відділу Держземагентсва в Білій Церкві, то виявилося, що земля ця належить Білоцерківському району. З того часу наших чиновників футболять від райдержадміністрації до сільради Терезіна і навпаки, заявляючи що це не в їх компетенції вирішувати надати ділянку чи ні. Юрій Бут, керівник Білоцерківського товариства захисту тварин, на круглому столі запевнив присутніх, що звернуться до прокуратури з проханням визначити, хто ж має право надавати дозвіл на користування цією землею: Білоцерківська РДА чи сільська рада Терезіно. То ж питання з притулком поки що не вирішене.

запорызька

Собаки на вул. Запорізькій

Також на круглому столі озвучили найближчі плани щодо власників домашніх тварин. Зокрема, їх зобов’яжуть щепити своїх улюбленців і чіпувати, аби в разі, якщо господар викинув тваринку на вулицю, можна було його виявити.

Насамкінець трохи статистики. Начальник управління ветеринарної медицини в Білій Церкві Володимир Вовкотруб зауважив, що в нашому місті три роки підряд фіксують випадки сказу, а джерелом його були безпритульні тварини. «Про правила утримання тварин, якщо знає 5% власників, то й добре, більшість не уявляються, що вони є, хоча вони розміщені на сайті БМР. Не сприяють обізнаності населення і низькі штрафи (17-51 грн.). В Німеччині, якщо ти взяв тварину і не став на облік, отримуєш штраф – 500 евро, повторно – 2000 евро, а третій раз – кримінальна відповідальність», - розповів Володимир Вовкотруб.

гайок103

Цих цуценят ще можуть забрати для охорони об'єктів небайдужі люди. Вони мешкають за адресою Гайок, 103

А інформація Білоцерківської санепідемстанції взагалі була приголомшливою. «У нас в місті щороку близько 600-700 громадян покусані собаками. Це дані з усіх травмпунктів міста. За цей рік покусано вже 306 громадян, з них - 81 дитина. Кусають саме безпритульні тварини. Всім цим людям призначають антирабічну вакцинацію, яка складається з 6 доз протягом 90 днів. Якщо запаси вакцини є в лікувальних закладах, її колють безкоштовно, якщо є перебої в постачанні вакцини, кожну дозу людям доводиться купувати самотужки, а це 100-120 грн за одиницю. Якщо в тварини підтвердиться сказ, то людині потрібно ще  й колоти антирабічний імуноглобулін, якого в Україні практично немає. З тих запасів, що залишилися, кожна доза коштує близько 3000 грн. Найбільше випадків покусів фіксуємо по вул. Таращанській, Вернадського, Леваневського, Комсомольській, Курсовій, Чуйкова, Водопійній. Крім сказу, тварини переносять яйця глистів, лишаї. Не рідко можна побачити, як тварини гребуться в пісочницях, парках і скверах, де потім граються наші діти», - розповіла Ірина Денисюк, начальник відділу епідеміологічного нагляду Білоцерківського міського управління Держсанепідслужби в Київській області.

Така інформація повинна змусити замислитись усіх мешканців міста та знайти порозуміння між захисниками тварин і тими мешканцями, хто хоче жити в безпеці. Те, що такий круглий стіл відбувся – добра ознака. Міська влада намагається в цивілізований спосіб вирішити проблему росту популяції тварин. В Сумах, приміром, круглих столів не проводили. В березні 2010 року, коли з початку року за допомогою до лікарів звернулося понад 150 мешканців цього міста, міська влада оголосила надзвичайну ситуацію і більшість чотирилапих знищила. За підсумками круглого столу ухвалили рішення звернутися до органів центральної влади, зокрема і за допомогою нашого народного депутата, з проханням підвищити штрафи за неналежне утримання домашніх тварин, дозволити громадським організаціям складати протоколи на порушників та прописати в Правилах утримання тварин обов’язкову вимогу до власників чіпувати своїх улюбленців.

За матеріалами сайту Білоцерківської міської ради

Прочитано 6103 раз
Опубліковано в ЖКГ

Коментарі  

DogLover
-1 #1 DogLover 25.04.2016, 16:20
Есть отличное средство против бродячих собак.
10 таблеток ИЗОНИАЗИДА 300мг + 1 таблетка МЕТОКЛОПРОМИДА добавляем это в шайбочку ливерки, паштета, фарша, или сосиску и адресно кормим бродячий биомусор. Это для одной бродячки.
Быстро, эффективно, а главное - БЕЗОПАСНО для ЛЮДЕЙ и детей.

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

  Сторінки в соц. мережах

Чи добре прибирається місто від снігу?

так, добре - 0%
ні, сніг прибирають тільки на центральних вулицях - 50%
а навіщо його прибирати - 50%
мені все одно - 0%

Всього голосів: 2
The voting for this poll has ended

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео