В Білій Церкві померла породілля з дитиною

  • Середа, трав. 14 2014
  • Автор 

Коли помирає близька людина – це завжди горе. Коли помирає молода вагітна жінка разом з немовлям, не маючи ніяких видимих ознак відхилень у здоров’ї, - це горе для її батьків, чоловіка, родичів, яке не можливо описати жодними словами. Саме така трагедія сталась в Білоцерківському пологовому будинку 11 травня. В чому ж її причина?

Медична експертиза, яку провели батьки в київському міському бюро судмедекспертизи, дійшла висновку, що смерть 21-річної Ангеліни Ганіченко настала раптово, від розриву аневризми грудного відділу аорти, що це була вроджена вада організму, яку неможливо виявити без спеціального обстеження і яка ніяк себе не проявляє. Остаточний висновок дасть міліція, яка відкрила справу по факту смерті матері і дитини, і службова перевірка, яку проводить міське Управління охорони здоров’я. Та батьки, їх родичі і просто втомлені станом вітчизняної медицини люди вже нікому не вірять. Вони 14 травня зібралися під пологовим будинком, щоб дізнатися у лікарів, як таке могло трапитись. 

люди

«Я привіз дружину о 4, 45 ранку 10 травня в пологовий на швидкій, бо в неї відійшли води. Нам ще не відразу відкрили двері, мабуть, спали. Після обіду у неї почалися перейми. Акушер приходив, фіксував, що все йде, як має бути природнім чином. Єдине, що в неї не відкривалась матка. Ми просили двічі зробити кесарів розтин, та нам відмовили, - розповідає чоловік покійної Антон Ганіченко. - Ми не знаємо у кого це просили, бо лікарі були без бейджеків. Пропонували їм гроші та вони відмовились. Останній раз я спілкувався з дружиною об 11 годині вечора, приніс їй ковдру, бо її морозило. Хотів поговорити з головлікарем, але мені відмовили, сказали, що з моєю дружиною все добре. Лише о 5 ранку моїй тещі подзвонили і попросили терміново сюди приїхати. Тоді ми й дізналися, що Ангеліна і дитинка померла о 2 годині ночі 11 травня. За 22 години перебування в пологовому лікарі так і не зрозуміли, що їй треба було робити кесарів розтин».

ангел

Чоловік стверджує, що незважаючи на згоду очільника управління охорони здоровя міста, лікарі пологового чинили перешкоди, коли дізналися, що родичі хочуть робити експертизу не в обласному бюро судмедекспертизи, а в київському міському бюро.

рогов

«Таку патологію, яка була у покійної, виявляють лише при спеціальних методах обстеження, зокрема ангіографії, - пояснює людям керівник укправління охорони здоров'я Анатолій Рогов. - А цей вид діагностування не показаний при вагітності. Ніхто ж не знає чи це була вроджена аневризма, чи виникла під час вагітності. Протікає вона латентно, ніяких симптомів немає. Вагітність могла її спровокувати. Навіть на УЗД її не було видно. По картці вона була здоровою жінкою, інакше б її направили на пологи в Київ. Пологова діяльність проходила нормально. Показу для кесеревого розтину не було. А ми не маємо права робити цю операцію всім, хто цього хоче, бо є наказ міністерства робити розтин лише при наявності медичних показів». Він також обмінявся телефонами і домовився про зустріч з чоловіком померлої аби почути від нього подробиці спілкування з лікарями пологового і з’ясувати міру провини своїх підлеглих.

«При такій патології, навіть якщо вона була діагностована, смертність складає 80%. Дві години труп знаходиться в медичній установі з етично-моральних міркувань, щоб лікарі могли зрозуміти, що трапилося, чому померла людина. Якби ми мали цей діагноз, ми б її не брали, а направили в Київ. Їй би зробили кесарів розтин і операцію на аорті. Ті лікарі, що вели цю дівчину, пережили стрес, керівник чергової зміни знаходяться в кардіологічному відділенні», - додала акушер-гінеколог Олена Терещенко.

Та пояснення не заспокоїли людей, що зібралися біля входу до пологового. Вони силою виштовхали на вулицю заступника головного лікаря пологового Володимира Солодовника.

солодов

 Також вимагали  написати заяву про відсторонення від займаною посади на період проведення слідчих дій від керівника управління охорони здоров’я Анатолія Рогова і від головлікаря пологового будинку Анатолія Бондаря. Останній написав заяву не відразу, аргументуючи тим, що він зараз не виконує службових обов’язків, бо знаходиться до 1 червня на курсах підвищення кваліфікації. 

бондар

заява

15 травня об 11 годині мітингарі мають намір прийти під стіни мерїі з метою вимагати від міського голови Василя Савчука підписати заяви чиновників.

Прочитано 7719 раз
Опубліковано в Медицина

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео