Як дітям війни та чорнобильцям отримати відсуджені кошти?

  • Понеділок, лист. 24 2014
  • Автор 

Кабінет міністрів України вирішив провести інвентаризацію заборгованності держави по судових рішеннях, в тому числі і в справах дітей війни та чорнобильців. Відповідно постанову видали у вересні 2014 року. З того час міську виконавчу службу та Білоцерківський міськрайонний суд знову штурмують ті категорії громадян, яким вдалося через суд відсудити компенсацію та виплату надбавок до пенсій. БЦ News отримав роз'яснення в Міському відділі державної виконавчої служби Білоцерківського міськрайонного  управління юстиції стосовно того, куди і з якими документами потрібно звертатися.

Кабінет міністрів України видав постанову №440 від 3 вересня 2014 року «Про затвердження Порядку погашення заборгованості за рішеннями суду, виконання яких гарантується державою». Постанова стосується рішення суддів про зобов’язання Управління Пенсійного фонду України в м. Біла Церква провести перерахунок  та виплату пенсій  згідно ст. 39, 50, 51, 52, 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та с. 6 Закону України  «Про соціальний захист  дітей війни», які видані або ухвалені до 1 січня 2013 року.

Для цього громадяни, яким суд присудив виплату компенсації та надбавок до пенсії, але які ще нічого не отримували, повинні надіслати рішення судудо органів державної виконавчої служби за місцезнаходженням боржника для проведення їх обліку, інвентаризації заборгованості та подальшої передачі до органів, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, для погашення заборгованості. Увага! Це стосується лише тих громадян, які не отримували ще жодних виплат!

Увага! Рішення суду, незважаючи на те, що ви його отримували, все одно треба поновити. Тому звертайтесь із заявою на ім’я того судді, який вів вашу справу. В Білій Церкві судді  Білоцерківського міськрайонного суду Київської області працюють за адресами вул. Турчанінова, 7 та вул. Першотравнева, 4а. Ви також можете, аби уникнути черг, надіслати заяву рекомендованим листом з повідомленням на ім’я судді, що вів вашу справу, а в разі його звільнення, на ім’я голови Білоцерківського міськрайонного суду Володимира Саніна за адресою: м. Біла Церква, вул. Турчанінова, 7.  Зразок заяви можна отримати в суді. Після того, як ви отримаєте рішення суду, подавайте документи до органу державної виконавчої служби (краще подавати рекомендованим листом з повідомленням) за адресою: м. Київ, вул. Ярославська, 5\2, 04071.

В листі мають бути такі документи:

- заява про виконання рішення із зазначенням реквізитів банківського рахунка, на який слід перерахувати кошти, або даних для перерахування коштів у готівковій формі через банки або підприємства поштового зв’язку, якщо зазначений рахунок відсутній (її зразок є у виконавчій службі на дошці оголошень);

- оригінал (дублікат) виконавчого документа або рішення суду (належним чином завірену його копію);

- копію довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційний код);

- копію паспорта громадянина України;

- копію довіреності або іншого документу, який підтверджує повноваження представника (якщо заява подається не вами особисто, а представником, наприклад, адвокатом).

Надісланий пакет документів державна виконавча служба повинна розглянути не пізніше 7 днів з дня надходження такого листа від заявника та перевірити в Єдиному державному реєстрі виконавчих проваджень виконання даного рішення. У разі відсутності відомостей про виконання рішення в повному обсязі внести дані про це рішення до Реєстру рішень, виконання яких гарантується державою.

Погашення заборгованості проводиться в порядку черговості. В першу чергу виконуються саме рішення щодо пенсійних та соціальних виплат. Рішення вносяться до кожної з черг за датою їх надходження до органу державної виконавчої служби.

Виконавча служба має надіслати заявнику та боржнику за їх місцем проживання або на електронну пошту повідомлення про прийняття такого рішення для обліку із зазначенням черги, до якої воно включено. А з метою забезпечення заявнику та боржнику доступу до інформації Реєстру про стан погашення заборгованості за рішенням, прийнятим на користь заявника, у повідомленні про прийняття рішення до обліку зазначаються адреса відповідного веб-сайта в Інтернеті, а також ідентифікатор для доступу до інформації Реєстру. Таким чином ви зможете відслідкувати, як виконується рішення про вашому боргу.

Виконавчій службі не потрібні довідки про суму заборгованості за судовими рішеннями органи Пенсійного фонду. Таку інформацію Пенсійний фонд надає органам державної виконавчої служби у відповідь на їх повідомлення, тому особисто звертатись до управління ПФУ в м. Білій Церкві не потрібно. Водночас, якщо ви не пам’ятаєте чи не знаєте, скільки вам заборгував Пенсійний фонд, але хочете це знати, ви можете в письмовій формі звернутися до Управління ПФУ в м. Білій Церкві з проханням проінформувати вас.

Погашення заборгованості здійснюється казначейством в межах бюджетних асигнувань, визначених законом про Державний бюджет України на відповідний рік. То ж коли саме діти війни, чорнобильці та інші категорії громадян, які відсудили законом визначені виплати, їх отримають, поки невідомо, адже все залежить від того, чи закладуть відповідні суми в Державний бюджет на 2015 рік. Поки що держава лише спробує інвентаризувати цю заборгованість.

Прочитано 14598 раз
Опубліковано в Громада

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео