4 вересня в Білій Церкві відбулися ХХІІI Краєзнавчі читання

  • Четвер, вер. 04 2014
  • Автор 

Сьогодні, 4 вересня, в приміщенні Білоцерківського краєзнавчого музею пройшли XXIII Краєзнавчі читання. Учасники виступів розповіли про те, яке поселення існувало на території Юр’єва до його заснування, де саме розташовувалося місто-предтеча Білої Церкви на думку вчених 18-19 ст., які печатки князівських часів знаходять на території с. Буки Сквирського району, а також про те, якою була перша педагогічна школа і як діяв комсомол в 1917-1921 рр. в нашому місті.

Першим виступив кандидат історичних наук Євген Чернецький. Він розповів, що було на місці літописного Юр’єва до його заснування. «Археологічні дослідження 2014 року на Замковій горі в Білій Церкві підтвердили припущення Олексія Стародуба, що спиралися на результати розкопок Руслана Орлова кінця 70-х - початку 80-х років про існування під залишками храму споруди Х ст. Цей факт ставить питання про існування поселення на місці літописного Юргова (ще одна назва Юр'єва, - ред.) безпосередньо перед його заснуванням князем Ярославом Мудрим в 1032 році», - сказав Євген Чернецький. Вчений досліджує, чому князь вирішив саме на цьому місті засновувати Пороську єпархію. Юр’їв в той час належав церкві і перебував в безпосередньому управлінні місцевого єпископа, світської адміністрації в ньому не було. Також Євген Чернецький розповів про будівництво храмів на місті язичницьких святилищ, що було поширеною практикою і в Європі. «Можна припустити, що на теренах Білої Церкви існувало дуже давнє святилище, яке Ярослав Мудрий перетворив на центр єпархії, отримавши дуже потужний вплив на Поросся. Початки святилища мали б сягати другої половини I тис. нашої доби. Ми вважаємо, що воно існувало на Палієвій горі. Пізніше, після знищення міста половцями і відбудови його князем Святополком II на початку XII ст., центром града вже стала Замкова гора, де існувало поселення ще в X ст.», - розповів історик.

Наступний виступ підготував Володимир Павлюченко, старший науковий співробітник Білоцерківського краєзнавчого музею. Він розповів про вислу печатку князя Святополка-Михайла Ізяславовича. Цю печатку дослідник знайшов випадково в 2012 році на городі, який примикає до городища XI-XIiI ст в с. Буки Сквирського району. Він розповів про вигляд печатки, розмір і вагу, а також надписи на ній і що вони означають.  Співробітник інформаційно-краєзнавчого відділу Білоцерківської центральної бібліотеки Олексій Стародуб присвятив свій виступ тому, як вчені XVIII-XIXст. вивчали локалізацію Юр’єва на основі письмових джерел. Деякі вчені навіть вважали, що місто знаходився на лівому березі Десни. А Надія Тряпіцина розповіла про першу білоцерківську педагогічну школу, яка працювала з 1938 по 1941 рік та її учнів, а також цілі вчительські династії, що були на той час в нашому місті. Насамкінець виступив вчитель гімназії №1 Анатолій Бондар, який розповів про діяльність комсомольців в нашому місті в 1917-1921 роках.

Повністю ознайомитися з дослідженнями земляків ви зможете, придбавши збірник Краєзнавчих читань в Білоцерківському краєзнавчому музеї, який буде надруковано незабаром.

Прочитано 2793 раз
Опубліковано в Громада

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео