Історія Свято-Миколаївського храму

  • Вівторок, черв. 17 2014
  • Автор 

Сьогодні в рубриці "Бібліотека білоцерківця" публікуємо опис статті, присвяченої темі Білоцерківських храмів. Всю статтю можете прочитати в збірнику Краєзнавчих читань від 12 лютого 1998 року. 

Чернецький Є. Білоцерківські храми в історії міста. Свято-Миколаївський храм у XVII – початку XVIII ст. // Краєзнавчі читання імені П. Г. Лебединцева. 12 лютого 1998 року. – Біла Церква: Мустанг, 1998. – С. 10-24.

Конфесійні сторінки історії Білої Церкви належать до найбільш досліджених, хоча і тут кожен історик завжди знайде для себе неоране поле! Особливе місце на цих сторінках займають історії білоцерківських храмів, минуле яких виходить далеко за межі історії вірувань взагалі та християнства на пороських теренах зокрема. Одною з перших публікацій, присвячених цій темі, є стаття Є. Чернецького “Білоцерківські храми в історії міста. Свято-Миколаївський храм у XVII – початку XVIII ст.”.

Стаття починається з обґрунтування актуальності цього напрямку дослідження, особливо з погляду на слабко вивчену соціальну структуру Білої Церкви XVII –XVIII століть. Йдеться про звичай тогочасних соціальних груп (зокрема ремісничих цехів) опікуватися власним храмом, приділом у храмі, або хоча б цеховою іконою.

Більша частина статті присвячена аналізу унікальних даних, що перетворюють історію церкви св. Миколая Чудотворця в Білій Церкві на винятковий дослідницький об’єкт. Автор вдався до розгляду даних про цей храм, зібраних у середині ХІХ ст. настоятелем церкви Преображення Господнього о. Петром Лебединцевим, та доповнив їх власними архівними знахідками. Аналізуються дарчі написи у Євангеліях 1636 р., подарованих цьому храму Шкридловичами, та в інших його святинях. Розглядаються дані про церкву св. Миколая в присяжному списку 1654 р., у закладній таблиці гетьмана Івана Мазепи 1706 р., в описі майна Білоцерківської протопопії 1772-1773 рр. тощо.

Загалом історія церкви св. Миколая Чудотворця в цій статті розглянута на тлі історичних подій досліджуваного періоду, зокрема, проаналізовано розташування храму в місті та пов’язане з цим його значення. Багато уваги приділено участі в його долі таких постатей як гетьмана Івана Мазепи, полковників Семена Палія і Костянтина Мокієвського, уніатського декана Романа Потоцького тощо.

Євген Чернецький, кандидат історичних наук

Прочитано 2756 раз
Опубліковано в Громада

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео