Пільги на оренду приміщень у Білій Церкві надають навіть комерційним структурам

  • П'ятниця, січ. 29 2016
  • Автор 

На 5 сесію Білоцерківської міської ради планували винести рішення про надання пільг різним організаціям, в тому числі і комерційним, при нарахуванні орендної плати за комунальне майно. Пільговиків набралося аж 87, в їх числі осередки політичних партій, комерційні структури, профспілки, військові, ветеранські, афганські, чорнобильські організації і навіть приватні школи, аптеки, церкви і спортивні клуби. Якби ці пільги надали, така благодійність обійшлася б міському бюджету приблизно в 3,2 млн. грн!

Тому депутати вирішили зняти це питання з розгляду та 1 лютого зібратися у приміщенні Білоцерківської міської ради на обговорення цієї ситуації. БЦ News проаналізував кому ж хотіли надати пільги.

Партії

Отже, пільги у Білій Церкві при оренді комунального майна надаються деяким осередкам політичних партій, невідомо за яким принципом відібраним, а саме: осередкам партії «Удар», «Батьківщина», «Рідне місто», «Свобода», «Україна-Вперед» Наталії Королевської та партії «Собор».

Профспілки

Така ж ситуація і з деякими профспілками. Чомусь лише профспілка працівників культури, торгівлі та громадського харчування, працівників ЖКГ та державних установ при оренді комунального майна мають пільгу. Інших профспілок у місті немає чи ці мають найбільші заслуги перед Білою Церквою?

Банки та пошта

Найбільше депутатів обурила пропозиція надати пільгу на оренду 10 комунальних приміщень для комерційної структури «Ощадбанк». Це, напевно, за те, що при оплаті однієї квитанції від ЖЕКу вони вимагають 10 грн. комісії?

По 5 грн у рік за оренду квадратного метра коммунального приміщення платитиме й «Укрпошта».

Аптеки

Також пільгу пропонується надати при оренді 16 приміщень комунальним аптекам №181, №1, №113, №62, №89 та №245. Теж платитимуть по 5 грн з кв метра  в рік. Можливо, варто спершу вивчити, наскільки в цих аптеках ліки дійсно дешевші, а вже потім надавати пільги аптекам, які чомусь у приватних підприємців є прибутковим бізнесом, а у комунальній власності – збиткові?

Ветеранські організації

Також у Білій Церкві, де проживає всього 5593 ветеранів Великої Вітчизняної війни та 13 000 дітей війни, функціонує 8 ветеранських організацій у різних мікрорайонах міста. До того ж є ще Всеукраїнська організація інвалідів війни, Збройних сил та учасників бойових дій, Українська асоціація звільнених в запас кадрових військовослужбовців, Білоцерківський міський комітет сімей загиблих (померлих) учасників бойових дій та ветеранів війни. Їм всім надаються приміщення взагалі в безкоштовну оренду.

Афганці та працівники спецслужб

Окрім цієї категорії військових, є ще кілька організацій, які опікуються військовими та силовиками: білоцерківська організація Української спілки ветеранів Афганістану, ГО «Рада матерів та дружин учасників АТО» та осередок Всеукраїнської ГО «Асоціація соціальної підтримки та захисту співробітників спецслужб України». І якщо афганцям та спецслужбам оренда взагалі безкоштовна, то для матерів та дружин учасників АТО, які дійсно активно займаються захистом прав військових, що нині захищають східні рубежі держави, оренда платна – 5 грн. за 1 кв м в рік. Дивна логіка у тих, хто готував цей проект рішення.

Чорнобильці

Крім буйноцвіття військово-ветеранських організацій у місті ще є кілька чорнобильських структур. Зокрема,  пільгу на оренду комунальних приміщень мають організація інвалідів «Союз Чорнобиль України», ГО інвалідів-ліквідаторів «Чорнобиль»,  ГО «Ветерани Чорнобиля». Чому аж три чорнобильських організацій мають пільгу? Чи не можуть вони працювати всі в одному приміщенні, раз займаються захистом інтересів одних і тих же категорій громадян?

Інваліди

Пільгу на оренду мають і організації, що захищають права інвалідів: товариство інвалідів «Фенікс» (два приміщення) та навчально-виробниче товариство «Інвапром». А також міська спілка багатодітних сімей «Ладушка». Напевно, це чи не єдині організації, які дійсно мають право на соціальних захист від міста.

Просвіта

Мають пільгу з оплати оренди і дві Просвіти: доросла та «Молода Просвіта». У сумі займають площу 55 кв м. у центрі міста, а саме на вул. Я. Мудрого, 11. Та платять за цю площу 5 грн. за кв. м. І якщо "молодих просвітян" – родину Климчуків – видно і чутно, а їх волонтерська робота лише заслуговує на повагу, то чим займаються «дорослі» просвітяни, мабуть, знає не багато містян.

Комунальні підприємства

Мають пільгу й комунальні підприємства: Міськреклама, Міська служба замовника, Інспекція з благоустрою, Архітектурно-планувальне бюро, Художня спілка, органний зал, театр Саксаганського та Білоцерківське радіомовлення.

Церкви та нацменшини

Також мають пільгу на оренду майна і деякі церкви, чому не всі, це теж загадка. Це такі релігійні організації: церква «Джерело життя», релігійна громада Української греко-католицької церкви парафії Різдва Христового та парафія Святителя Луки Войно-Ясенецького Української Православної Церкви. Такий же підхід і до товариств національних менших. Чомусь лише товариство польської культури ім. З. Красинського має пільгову оренду. Чи то інших представників національних менших у місті немає, чи вони не створили свої організації, а чи не потребують пільг на оренду, невідомо.

«Збірна команда»

І, насамкінець, взагалі не зрозуміло, чому пільгу на оплату оренди отримали такі організації, як Академія традиційного карате-до, Айкідо-клуб «Триєдинство», міський бізнес-інкубатор, товариство бджолярів, Асоціація депутатів Білої Церкви, ГО «Струмочок», «Щаслива родина», Академічна художня школа, університет «Україна», Білоцерківське товариство незаконно репресованих, ГО «Думка громади», Асоціація аптечних працівників, Клуб ветеранів і любителів велоспорту, міжнародний фонд «Відродження Чорнобиля», приватний навчальний заклад «Міцва-613», ГО «Громадський корпус». Не зрозуміло за які досягнення пільгу надають і при оренді приміщень двом фізичним-особам підприємцям Лященку О.О. та Липовому М.М. 

Прочитано 5401 раз
Опубліковано в Громада

Коментарі  

Небайдужий
0 #1 Небайдужий 09.02.2016, 22:24
Цікаво, а автор статті закони читає? Чи знає автор, що Ощадбанк, приміром, це деравна установа?

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео