Ліси та особливості їхнього використання

  • Вівторок, вер. 08 2015
  • Автор 

На Київщині працюють офіси «Правового порадника», у яких фахові юристи надають безкоштовні юридичні консультації. Проект діє за підтримки партії «Солідарність»-Блок Петра Порошенка».

Poradnik-redУ рамках ініціативи правники працюють над тим, щоб громадяни почувались упевнено в спілкуванні з державними чиновниками, знали та вміли відстояти свої законні права в органах державної влади.

У Білій Церкві консультації юристів можна отримати у громадській приймальні партії «Солідарність»-Блок Петра Порошенка» за адресою: вул. Гординського, 24. Телефон для довідок: 38-08-00.

Цього тижня юристи проекту розбирались із поняттям лісів в Україні та прав громадян на користування ними.

Правові питання користування лісами в Україні регламентує Лісовий та Земельний кодекси України.

Відповідно до ст.1 Лісового кодексу, ліс - тип природних комплексів, у якому поєднуються переважно деревна та чагарникова рослинність з відповідними ґрунтами, трав'яною рослинністю, тваринним світом, мікроорганізмами та іншими природними компонентами, що взаємопов'язані у своєму розвитку, впливають один на одного і на навколишнє природне середовище.

Ліси України є її національним багатством і за своїм призначенням та місцерозташуванням виконують переважно водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі, рекреаційні, естетичні, виховні, інші функції та є джерелом для задоволення потреб суспільства в лісових ресурсах.

Усі ліси на території України, незалежно від того, на землях яких категорій за основним цільовим призначенням вони зростають, та незалежно від права власності на них, становлять лісовий фонд України і перебувають під охороною держави.

До лісового фонду України належать лісові ділянки, в тому числі захисні насадження лінійного типу, площею не менше 0,1 гектара.

До лісового фонду України не належать:

- зелені насадження в межах населених пунктів (парки, сади, сквери, бульвари тощо), які не віднесені в установленому порядку до лісів;

- окремі дерева і групи дерев, чагарники на сільськогосподарських угіддях, присадибних, дачних і садових ділянках.

Важливо! Відповідно до ч.7 ст.20 Земельного кодексу України, зміна цільового призначення земельних ділянок лісогосподарського призначення, що перебувають у державній чи комунальній власності, здійснюється за погодженням з Кабінетом Міністрів України.

До земель лісогосподарського призначення належать лісові землі, на яких розташовані лісові ділянки, та нелісові землі, зайняті сільськогосподарськими угіддями, водами й болотами, спорудами, комунікаціями, малопродуктивними землями тощо, які надані в установленому порядку та використовуються для потреб лісового господарства.

Ліси можуть перебувати в державній, комунальній та приватній власності.

Право комунальної власності на ліси набувається при розмежуванні в установленому законом порядку земель державної і комунальної власності, а також шляхом передачі земельних ділянок з державної власності в комунальну та з інших підстав, не заборонених законом.

Громадяни та юридичні особи України можуть безоплатно або за плату набувати у власність у складі угідь селянських, фермерських та інших господарств замкнені земельні лісові ділянки загальною площею до 5 гектарів. Ця площа може бути збільшена в разі успадкування лісів згідно із законом.

Громадяни та юридичні особи можуть мати у власності ліси, створені ними на набутих у власність у встановленому порядку земельних ділянках деградованих і малопродуктивних угідь, без обмеження їх площі.

Ліси, створені громадянами та юридичними особами на земельних ділянках, що належать їм на праві власності, перебувають у приватній власності цих громадян і юридичних осіб.

Громадяни та юридичні особи, які мають у приватній власності ліси, серед іншого мають право власності на лісові ресурси та їх використання, а також споруджувати в установленому порядку виробничі та інші будівлі й споруди, необхідні для ведення лісового господарства і використання лісових ресурсів.

Громадяни мають право вільно перебувати в лісах державної та комунальної власності.

Право користування лісами здійснюється в порядку постійного та тимчасового користування лісами.

Про особливості права користування лісами юристи проекту розкажуть у наступному випуску рубрики. 

 

Прочитано 3198 раз
Опубліковано в Громада

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео