Яку воду п’є Біла Церква. Фоторепортаж з водоочисної станції

  • Середа, квіт. 09 2014
  • Автор 

Станція почала будуватися в 1972 році, а  Білоцерківське водосховище – в 1979. За добу підприємство може очистити 136,6 тис. м³ води, хоча місто споживає всього 55 тис. м³ на добу, фактично стільки як на початку будівництва підприємства. Економія споживання відбулась за рахунок закриття низки підприємств і установки приладів обліку води в помешканнях. Тому 40 тис. м³ води «Білоцерківвода» продає Умані, де підземні води містять велику кількість нітратів. Екскурсію по підприємству проводила заступник начальника водоочисних споруд Олена Хокменко, яка вже більше 30 років працює на підприємстві.

v1

Перша наша зупинка – гребля в с. Глибічка. Саме тут планується будувати гідроелектростанцію, яка викликала стільки дискусій в місцевих політиків. Двічі на рік гребля пропускає великі потоки води, саме таким чином з 2009 року промивається водосховище

v2

Далі їдемо на водозабірну станцію, де вода забирається і подається далі на водоочисні споруди. Саму тут під водою стоять рибо– та сміттєзахисні сітки. На фото – стара сітка, яку зняли з експлуатації

v4

Наступна наша зупинка – водоочисна станція. Вона знаходиться на відстані 4, 3 км від водозабірної і 3 км від Білої Церкви. Вода сюди подається по двох великих водоводах d 800 та d 900 мм. Вона знезаражується мінімальною дозою хлору при вході на станцію, під час обробки і на виході в водогін міста. Без хлору обійтися неможливо, оскільки в нас всі водопровідні труби виготовлені з металу. Завдяки хлору пориви на трубах не спричиняють зараження населення холерою, черевним тифом і т.д. Проте підприємство намагається мінімізувати хлорування води, щоб не перевищувалась норма канцерогенної речовини – хлороформу. Вдається це зробити завдяки більш точному обладнанню і застосуванню коагулянтів та флокулянтів при обробці річкової води. На фото  – бак для зберігання реагентів та готових розчинів. В якості коагулянту використовуються сірчанокислий алюміній та гідроксохлорид алюмінію. При необхідності додають флокулянт - активну кремнієву кислоту. 

v6

Знезараження води виконується за допомогу реагенту – гіпохлорит натрію, для виготовлення якого побудували сучасний цех 

v7

Зал перемішування води з коагулянтами. Час перебування води в змішувачі - 2-2,5 хв.

v8

Після чого вода подається у камери реакції, де відбувається утворення і укрупнення пластівців - результат взаємодії води і коагулянту. З камер реакції вода надходить у горизонтальні відстійники, де пластівці коагулянту осідають. Освітлена вода надходить на швидкі фільтри (залізобетонні споруди з кварцевим піском, щебенем і дренажними системами), а після фільтрів потрапляє в резервуари чистої води. Після чого подається в місто двома водогонами d1000 мм.

v9

Нові лабораторії контролюють якість річкової води кожні дві години, а якість води перед подачею у трубопровід – щогодини на протязі доби. Аналіз проводиться на кожній стадії обробки води. Наприкінці спробували воду і журналісти. Вона на підприємстві дійсно не така,  як в кранах наших домівок. Немає ні смаку, ні запаху, ні кольору. Отже потрібно вирішити проблему заміни 313 км застарілих водопровідних мереж. Та поки що це питання  залишається відкритим. 

Прочитано 7356 раз
Опубліковано в Фото

Коментарі  

Наталья
+1 #1 Наталья 15.01.2017, 14:30
Судя по репортажу, вода очищается хорошо и подаётся в город. Но пить ее с крана невозможно. У нас по ул. Г.Сагайдачного 58 вода отдаёт болотом. Даже посуду страшно мыть. Жаль, что усилия одних по очистке воды сводятся на нет халатным отношением других..

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

  Сторінки в соц. мережах

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео