Єдиний соціальний внесок. Що нового у 2015 році?

  • Вівторок, лют. 03 2015
  • Автор 

Урядом України здійснюються реформи, які передбачають зменшення навантаження на фонд заробітної плати та легалізацію заробітної плати. З 1 січня 2015 року набрав чинності Закон України від 28 грудня 2015 року № 77-VIІI „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці”. Цим Законом передбачено, що роботодавці повинні інформувати фіскальні органи про прийняття працівників на роботу.

Відповідно до статті 24 Кодексу законів про працю України працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Оскільки на сьогодні відсутній порядок повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу, заповнення таблиці 5 додатка 4 до Порядку, до прийняття відповідного порядку, вважається «повідомленням», яке подається у складі обов’язкової звітності за календарний місяць до територіальних органів фіскальної служби за основним місцем обліку платника з зазначенням трудових відносин з прийнятими працівниками.

При цьому окремо при кожному прийнятті працівника на роботу, титульний аркуш з таблицею 5 додатку 4 до Порядку не подається.

Разом з тим, до Закону України „Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” від 08.07.2010 № 2464 внесено ряд змін, які впливають на адміністрування єдиного внеску.

Пропонуємо звернути увагу на основні зміни, які діють з 1 січня 2015 року:

роботодавці, які здійснюють нарахування заробітної плати найманим працівникам за основним місцем роботи в розмірі, який не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата, зобов’язані сплатити не менше мінімального страхового внеску за таких працівників. Наприклад, приватний підприємець має найманого працівника, якому щомісячно нараховує зарплату у розмірі 500 грн., єдиний соціальний внесок у такому випадку визначається множенням мінімальної заробітної плати (1218 грн., а з 1 грудня – 1378 грн.) на ставку, установлену відповідно до класу ризику;

підприємці на загальній системі оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність повинні сплачувати ЄСВ у сумі не меншій, ніж мінімальний страховий платіж. Підприємцям, які не отримали доходу (прибутку) надано право, у разі необхідності самостійно визначити базу нарахування;

- посилено відповідальність платників за порушення законодавства про єдиний внесок.

Відділ комунікацій

Білоцерківської ОДПІ

Прочитано 2407 раз
Опубліковано в Економіка

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

  Сторінки в соц. мережах

Курс валют предоставлен сайтом kurs.com.ua

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео