Олександр Даліба: "РОСАВА" вже давно освоїла ринки Європи

  • Понеділок, вер. 08 2014
  • Автор 

20 серпня новим головою правління - генеральним директором ПРАТ «РОСАВА» призначений Олександр Даліба. Людина не нова на підприємстві, адже працює тут з 2005 року, коли розпочав свою трудову діяльність на посаді технічного директора. У вересні минулого року він вже виконував обов’язки голови правління-гендиректора. В ексклюзивному інтерв’ю Олександр Даліба розповів БЦ News про своє бачення розвитку підприємства, випуск нової продукції, як вдається завойовувати ринки збуту в нинішніх економічних умовах, чим допомагають армії і що чекає на Будинок культури «РОСАВА».

Яким ви бачите розвиток підприємства в найближчому майбутньому?

Говорити про плани чи розвиток підприємства в непрості часи, які переживає сьогодні вся країна, повірте, складно. Наші зусилля зосередженні на забезпеченні стабільної роботи підприємства, щоб ми мали необхідну сировину та матеріали для виробництва шин, а також виконали свої зобов’язання перед нашими контрагентами по відвантаженню замовленої продукції у повному обсязі та у визначені терміни. Одне із пріоритетних завдань - вчасно розраховуватися з нашими працівниками. Задля цього ми проводимо серйозну роботу, спрямовану на диверсифікацію ризиків у сфері постачання сировини та пошуку нових ринків збуту.

У планах розвитку підприємства – продовження програми модернізації виробництва. Ми плануємо закупити  нове високотехнологічне обладнання зі складання та вулканізації шин, яке дасть нам можливість виробляти сучаснішу продукцію – шини з посадковим діаметром ободу 17-19 дюймів. Крім того, розвиватимемо off-take проекти (виробництво шин під замовлення для інших брендів, - ред.) з виробництва шин легкових та легковантажних груп. Також маємо амбіційні плани щодо розвитку асортименту шин для сільгосптехніки, якими щораз більше цікавляться наші закордонні покупці.

В 2005 році розпочався перший етап модернізації заводу.  Що вдалося зробити з того часу?

Модернізація підприємства проходила в два етапи. Протягом першого (з 2005 по 2010 рік) на підприємстві встановили високотехнологічне обладнання від світових лідерів. Це такі потужні лінії як протекторний агрегат фірми Berstorff (Німеччина), насосно-компресорне обладнання «Samsung» (Корея), форматори-вулканізатори фірми «Harburg Freudenberger» (Німеччина), агрегат з виготовлення бортових кілець «Лібепал» фірми «Vipo» (Словаччина), автономне енергозберігаюче джерело Viessmann Vitomax (Німеччина). Це дало можливість запровадити сучасні енергозберігаючі технології та технології  з випуску якісно нових шин. В той же час ми розробили та вивели на ринок перші дві лінійки шин медіум-класу – літні SQ та зимові WQ. Сьогодні ці шини популярні не лише в Україні, а й користуються попитом майже в 40 країнах світу, серед яких Великобританія, Франція, Німеччина, Іспанія тощо.

odladnanya

Два збиральних універсальних агрегати фірми «Harburg Freudenberger» (Німеччина)

Другий етап розпочався в 2011 році і має завершитися цього року. Що за цей час встигли зробити?

В рамках інвестиційної програми модернізації виробництва компанія «РОСАВА» продовжила реалізацію запланованих проектів. Так за період 2011 -2013 рр. було закуплено та встановлено високотехнологічне обладнання: друга лінія форматорів-вулканізаторів фірми «Harburg Freudenberger» (Німеччина), лінія з випуску гермошару для легкових та легких вантажних автомобілів «Krauss Maffei Berstorff» (Німеччина),  2 машини розкрою екранізуючого шару  брекера «SPOOLEX S.A.S» (Франція), прилад для закачування протекторів в котушки «Krauss Maffei Berstorff» (Німеччина), 2 збиральних універсальних агрегати фірми «Harburg Freudenberger» (Німеччина). 

Застосування сучасного високотехнологічного обладнання дозволило мінімізувати суб’єктивний фактор в процесі збирання шини. Тепер робітники лише встановлюють необхідні напівфабрикати і знімають готові шини. Весь технічний процес контролюється сучасним програмно-технічним обладнання провідних світових брендів. Автоматизовані процеси забезпечують високу точність виготовлення напівфабрикатів, збирання і вулканізації шин, що значно підвищує технічні і експлуатаційні характеристики нашої продукції - силову неоднорідність, дисбаланс, відхилення по масі і геометричним розмірам. Крім того, це дозволяє успішно розвивати і посилювати off-take проекти.

obl

Дві машини розкрою екранізуючого шару  брекера «SPOOLEX S.A.S» (Франція)

Чи вплинула модернізація на урізноманітнення асортименту продукції «РОСАВи»?

Так, звичайно, ми розробили та вивели на ринок низку нових моделей. Зокрема заслуговують на увагу 2 лінійки літніх та зимових шин для легкових автомобілів PREMIORRI, які швидко набрали популярності за співвідношенням ціна/якість у низці країн  Європи, в Бразилії, країнах СНД і, звичайно, в Україні.

Значно розширили асортимент шин для сільськогосподарської техніки, що може покрити потреби ринку цього сегменту в Україні. Наші шини можна встановлювати як на вітчизняну сільгосптехніку, так і на імпортну. Розширили асортимент групи легковантажних шин новою зимовою моделлю LTW-301 тощо. Новинка цього сезону - зимова шина SNOWGARD з можливістю шипування - дуже вдала модель, вона має високі показники з безпеки.

Новинка сезону - зимова шина SNOWGARD з можливістю шипування

Які маєте сертифікати якості?

Ми приділяємо велику увагу сертифікації продукції та відповідно її якості. Система менеджменту якості ПРАТ «РОСАВА» сертифікована по міжнародному стандарту ISO 9001:2008 компанією QS Cert (Республіка Чехія). Працюємо в умовах міжнародної технічної сертифікації ISO/TS16949:2009. Продукція сертифікована і має сертифікати на відповідність рівню шуму вимогам ЕК IGTT a.s. ( Республіка Чехія), на відповідність якості INMETRO (Бразилія).  Відповідає міжнародним правилам 30 ЕЭК ООН, 50 ЕЭК ООН, 54 ЕЭК ООН (Республіка Чехія), системі сертифікації РФ та Білорусі, а також, звісно, ми маємо сертифікат УкрСЕПРО (Україна).

Згідно Директивам ЄС 1222/2009 і 1235/2011, шини для легкових, комерційних і вантажних автомобілів, що продаються в Європі з 1 листопада 2012 року, повинні мати нове додаткове маркування.  Шини цих груп, що випускаються компанією «РОСАВА», пройшли сертифікаційні випробування: за визначенням коефіцієнта зчеплення шини з мокрою дорогою, визначення шуму, який створює шина  при коченні, випробування на визначення коефіцієнта опору коченню шини (Чехія). Їх результати відповідають нормам і вимогам Євросоюзу. Це ще раз підтверджує якісно новий рівень продукції.

Скільки видів шин і в які країні світу випускаєте?

Загалом підприємство випускає більше 200 типорозмірів шин для легкових автомобілів (у економ та медіум сегментах), комерційного транспорту та  сільськогосподарської техніки.

Минулого року було випущено 3 725 522 шин, з них понад 80% - це шини для легкових автомобілів. Сьогодні всі типи шин ПРАТ «РОСАВА» продаються в більш ніж у 60 країнах світу, практично на всіх континентах: у Європі (Франція, Великобританія, Німеччина, Румунія, Болгарія, Польща, на Балканах тощо), в Америці (Бразилія, Перу, США тощо), в Африці (Єгипет, Сирія), на Близькому Сході (Афганістан, Іран, Ірак тощо), в країнах СНД  (Казахстан, Білорусь, Туркменістан, Вірменія тощо).

Нашу продукцію ми реалізуємо через торгових представників в країнах Європи, СНД, Далекого та Близького сходу, в Україні - через розгалужену дилерську мережу. Маємо мережу торгових домів, фірмових магазинів та складів «РОСАВА» в Чернігові, Черкасах, Кіровограді, Києві, Білій Церкві, Запорожжі, Дніпропетровську. 1 вересня відкрили новий магазин «РОСАВА» у Харкові. Відкриваємо торговий дім в Бразилії.

На первинному ринку працюємо з такими автозбірними компаніями в Україні, як ПрАТ «АвтоКрАЗ», корпорація «УкрАвто» (ПрАТ «ЗАЗ»), корпорація «Богдан», ВАТ ХТЗ, ПрАТ «Червона зірка», ПрАТ «Уманьфермаш», ВАТ «Херсонський машинобудівний завод». Також нашу продукцію замовляють ВАТ КЗ «РостСельмаш», ВАТ «Гомсельмаш», ВТОВ «Техмаш», ЗАТ «Амкодор Пінськ» в Білорусі.

виставка

На виставці «REIFEN 2014» в  Німеччині, 2014 рік

Ваше підприємство бере активну участь в міжнародних виставках. Наскільки це допомагає завоювати світові ринки і можливо цього року також знайшли свого нового покупця на міжнародній арені?

Так, дійсно, ми стараємось бути присутніми на всіх вагомих виставках в нашому сегменті ринку, бо вважаємо, що це ефективний інструмент для просування продукції, для пошуку нових ринків збуту. Цього року взяли участь у низці міжнародних виставок «International Tyre and Rubber Industry Exhibition 2014»  (Індонезія), «Pneushow - International Tire Industry Expo» (Бразилія),  «АГРО 2014» (Україна), «REIFEN 2014» (Німеччина),  «The Latin American & Caribbean Tyre Expo 2014» (Панама). Всі виставки для нас є результативними, адже ми підписали контракти на поставку легкових та легковантажних шин із компаніями з Чехії, Словаччини, Латвії, Фінляндії, на поставку сільгоспшин  - з компанією із Єгипту та вже відвантажили їм готову продукцію. На стадії завершення підписання контрактів на постачання шин для сільгосптехніки з провідними компаніями Німеччини, Північної Ірландії, Пуерто-Ріко, Панами та на постачання легкових шин з компаніями з Алжиру, Ірану, Афганістану, Перу. Відвантаження заплановані на вересень-жовтень поточного року.

З січня цього року діє антидемпінгове мито щодо наших шин в Бразилії. Водночас 16 липня Кабмін ввів спеціальні мита для білоруської продукції, зокрема і шин. Як ці дві події відобразилися на збуті вашої продукції?

Дійсно, проти продукції українського виробника, а це рішення стосується не тільки «РОСАВИ», в січні цього року були введені мита на нашу продукцію. «РОСАВА» за 5 років зробила величезний крок для освоєння ринку Бразилії і завоювала досить міцні позиції. Для нас ринок Бразилії став другим за обсягом збуту. Якщо перші поставки складали 20-30 тис. шин на місяць у 2008 році, то у 2010 році ми  відвантажували  удвічі більше. У 2013 році вийшли на рівень в середньому до 80 тис. шт. шин щомісячно. Звичайно така ситуація  - приріст шин українського виробництва за оптимальним співвідношенням ціна/якість - не влаштовувала ні наших конкурентів, ні уряд Бразилії, який згодом ввів державну програму щодо захисту внутрішнього ринку введенням антидемпінгового мита. Ми працюємо з керівництвом нашої країни аби домогтися відміни цього мита. Проте також не сидимо, склавши руки. Нещодавно відкрили офіційне представництво ROSAVA dо BRAZIL і з липня відновили поставки нашої продукції в цю країну, щоправда змушені були знизити їх об’єм до 50 тис. шт. шин на місяць.  Що стосується Білорусі, то на превеликий жаль, рішення Кабміну нам лише нашкодило. Після ухвалення рішення про впровадження мита і до його введення в дію наші чиновники зробили часовий лаг – 10 днів. За цей час білоруси завезли місячний обсяг шин, а через 10 днів ці спеціальні мита (в розмірі 60,05% на гумові шини походженням з Республіки Білорусь) взагалі наша влада скасувала. То ж вийшло, що замість захисту вітчизняного виробника, ми отримали ще більшу конкуренцію. Тому нині, коли наша влада розглядає проекти рішень із запровадження мита проти російської продукції, ми вже на це не розраховуємо. Наше підприємство в змозі ринковими методами витісняти з нашого ринку як продукцію білорусів, так і росіян.

Росіяни орієнтовно з 12 вересня планують введення мит на нашу продукцію. Як ви реагуватиме на такий крок?

Ми не збираємось закривати для себе ринок РФ, ми його систематизуємо, перейшовши на інші механізми співпраці. Проте ставки на цей ринок ми більше не робимо, хоча раніше постачали туди 20% нашої продукції. Нині для нас пріоритетними стають ринки Європи. За перше півріччя цього року ми активно розвиваємо співпрацю з покупцями Західної Європи, збільшивши поставки наших шин в ці країни на 14%.  

14 серпня ВРУ ухвалила закон про санкції. Він поданий на підпис президенту. Коли цей закон вступить в дію, він стосуватиметься вашого підприємства, адже ви продаєте продукцію в Росію і купуєте там сировину? Наскільки завадить цей закон вашій роботі і чи допоможе, натомість, ратифікація Угоди про асоціацію з ЄС?

Звичайно, дію закону про санкції ми на собі відчуємо. Адже не тільки продавали туди  свою продукцію, але й традиційно, ще з часів СРСР, основна частка сировини надходила  на наше підприємство з Росії та країн Митного союзу. Лише в Росії ми купували 51% сировини. Проте задовго до початку війни між нашими країнами, а точніше з січня диверсифікуємо ринок постачальників сировини. Звичайно, ця праця на роки, але вже досить багато зроблено. Розпочали поставки сировини з чеських, голандських, німецьких, турецьких підприємств. А також замінили деякі синтетичні каучуки з Росії на натуральні каучуки з країн Африки та В’єтнаму. Це не тільки допомогло нам зменшити залежність від сировини країн СНД, але й покращити якість нашої продукції.

Щодо Угоди про асоціацію, то для нас це буде швидше моральним стимулом, адже ми вже давно освоїли ринки Європи і нам не треба ніякого перехідного часу, щоб пристосуватися до вимог європейського споживача, як про це розповідав колишній президент чи як того просили керівники деяких великих підприємств України.

Чи збільшився обсяг продажу білоцерківської продукції на внутрішньому ринку в зв’язку з тим, що курс іноземної валюти підвищився, отже імпортні шини стали дорожчі?

За 1-е півріччя 2014 року ми на 60% збільшили об’єми продаж продукції, в той час, коли курс долара ще не зростав. Ми максимально стримували ціни на шини, незважаючи на ріст тарифів на сировину та енергоносії.

Як ви прокоментує заяву Антимонопольного комітету про те, що «РОСАВА» продає шини для БТРів за завищеними цінами?

Протягом багатьох років наше Міністерство оборони закупляло цей тип шин по «дуже привабливим» цінам в РФ, які були фактично на порядок вищі за наші. Розповім історію цього питання. В 2007 році Міноборони замовило компанії «РОСАВА» розробити шини для БТР. Нашими технічними спеціалістами на базі серійної шини 12.00R20 моделі КІ -113 був розроблений її безкамерний варіант з підвищеною кулестійкістю. Розробка проводилась за власний кошт компанії і є її власністю. В серпні 2008 року модель пройшла всі сертифіковані випробовування і була запущена в серійне виробництво. Аналогів такій шині в Україні немає. Тим не менше, замовлення від Міноборони були не систематичні і невеликі, а ми продавали ці шини закордон, зокрема в Іран та Ірак, забезпечуючи країну валютою. Цього року на наше підприємство звернувся міністр оборони з проханням постачати шини нашій військовій техніці. Ми запропонували міністерству вже виготовлені шини по ринковій ціні. Зауважу, що незважаючи на ріст цін на енергоресурси та сировину, вартість цих шин ми не підвищували. Ми не будемо більше давати коментарів з цього приводу, повернемося до питання після перемоги країни в цій війні. Зрозуміло лише одне, що хтось хоче зняти з себе відповідальність за несвоєчасне забезпечення української армії військовою технікою і комплектуючими за рахунок таких компаній як «РОСАВА». Нині ми відвантажуємо шини для військової техніки низці компаній. Зокрема, за перші дні вересня відвантажили велику партію комплектів шин Миколаївському бронетанковому заводу за ціною нижче ринкової.

soldat

Максим Турченко, менеджер з продажу продукції "РОСАВи" на експорт, мобілізований ще весною... 

kolektyv

 ...отримавши відпустку, відразу завітав до рідного колективу

Ваше підприємство якось допомагає армії?

Звичайно, на підприємстві було ухвалене рішення про виділення військовим 72 бригади пального і техніки. Для однієї з військових частин передали шини для комплектації автомобілів. Для військових ми також купили 4 радіостанції. На підприємстві організований добровільний збір коштів для підтримки армії. Багато працівників «РОСАВи» написали заяви з проханням перерахувати частину їх заробітку на допомогу армії. Наші працівники також самі проявили ініціативу по здачі донорської крові.

Працівники "Росави" здали кров для бійців АТО

Це люди, які відробивши в нічну зміну, готові на ранок ще йти і здавати кров. Таким людям немає ціни! 50 співробітників заводу мобілізовані і знаходяться в зоні АТО. Згідно закону «Про затвердження указу Президента України про часткову мобілізацію» від 17.03.2014 р., за ними зберігаються місця, заробітна плата і пільги. Крім того, ми їх підтримуємо як у фінансовому так і моральному плані. Тримаємо з ними та їх рідними постійний зв’язок. Для кожного мобілізованого співробітника закуплено та передано камуфльований літній набір форми, білизни, змінного одягу, миючи засоби та засоби гігієни, тощо. Кожному нараховано по 1000 грн.  матеріальної допомоги. Розроблено низку заходів щодо надання і в подальшому матеріальної допомоги як нашим працівникам, які мобілізовані, так і нашим працівникам, рідні яких знаходяться у зоні АТО. Крім того, передбачена матеріальна допомога на лікування, внаслідок поранення. Та все це робилось не заради PR, це наш обов’язок, це обов’язок кожного свідомого громадянина України. І мені приємно відзначити, що коли нашим хлопцям-військовим була надана кількаденна відпустка, вони завітали й до рідного підприємства, колективу. Для усіх нас це були  хвилюючі митті спілкування.

dity

"РОСАВА" традиційно збирає до школи дітей-першокласників своїх працівників 

«РОСАВА» – одне з найбільших підприємств міста. Чи могли б ви назвати економічні показники підприємства і яка нині середня заробітня плата?

Своєчасна виплата заробітної плати – це одне із пріоритетних завдань керівництва і ми його виконуємо. За 7 місяців поточного року рівень середньомісячного доходу на одного працівника склав 3862,6 грн.

ПРАТ «РОСАВА» є бюджетоутворюючим підприємством м. Біла Церква, де  працює 4000 працівників.  Слід зазначити, що підприємство вчасно сплачує податки, так, зокрема, за 2013 рік було відраховано 201,8 млн. грн. податкових платежів та зборів. За 7 місяців 2014 року – 123,6 млн. грн.

Також ми турбуємось про здоров’я наших співробітників та їх родин. Зокрема, організовуємо їх відпочинок і оздоровлення, пропонуємо добровільне медичне страхування, на території компанії працюють оздоровчі пункти, пункти громадського харчування забезпечені спецхарчуванням. Діти співробітників можуть безкоштовно займатися в Центрі дитячої творчості. На обліку в адміністративному відділі перебуває 12 дітей-інвалідів та  одна дитина-сирота,  яким надається адресна матеріальна допомога. Проводимо спартакіади, діє секція туризму. Підприємство шефствує над будинком для дитини «Малятко», психоневрологічним інтернатом. Всього за перше півріччя на соціальну роботу спрямовано майже півмільйона гривень.

В червні міська рада ухвалила рішення створити комісію по передачі Палацу культури ВАТ «РОСАВА» у комунальну власність міста. Як триває ця робота, коли відбудеться передача і на вашу думку, чому склалася така неприємна ситуація з парком відпочинку біля БК, де розташовано багато кіосків, що продають спиртні напої?

Питання про передачу БК ВАТ «РОСАВА» ведуться вже багато років. Боляче спостерігати, як найбільший в області соціально-культурний центр розвитку в останні роки згасав, втрачаючи своє призначення, а його фасад ледве проглядався на тлі стихійного ринку, кіосків з розливу пива та інших спиртних напоїв, автостоянки і т.д. Багато політиків використовували цей об'єкт в своїй передвиборній компанії. Але ніхто з чиновників не замислювався про його збереження та розвиток, на превеликий жаль.
БК зі співзвучною назвою «РОСАВА» не відноситься до виробника шин ПРАТ «РОСАВА». Але ми завжди допомагали Палацу культури. Зараз цей об'єкт належить державному підприємству ВАТ «РОСАВА». За останні місяці тут проводилися ремонтні роботи, заходи з впорядкування території біля БК та в припарковій зоні, встановлені і пофарбовані лавки і т.д. Хочу побажати всім нам - керівникам підприємств, депутатам зібратися і подумати як допомогти будинку культури відродити колишній потенціал, який, в першу чергу зможе вплинути на соціально-економічний розвиток Білої Церкви. А потім вже думати кому і як його передавати. А що до того чи можна прибрати з парку не тільки біля Будинку культури, а по всьому місту розливайки, то я впевнений, що можна. Просто треба всім разом цього захотіти.  

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Олександр Даліба народився в 1969 році в с. Насташка Рокитнянського району Київської області. Після закінчення школи поступив до Дніпропетровського технікуму автоматики і телемеханіки, затим закінчив Український державний хіміко-технологічний університет. З 1994 по 2001 рр. працював на Білоцерківському заводі гумовотехнічних виробів на посадах: майстер з ремонту обладнання, інженер-технолог, заступник начальника та начальник підготовчого цеху. В 2001 році обійняв посаду головного інженера–першого заступника генерального директора. З 2005 року по 2013 рік працював на ЗАТ «РОСАВА», ПРАТ «РОСАВА» на посаді технічного директора. В 2013 -2014 рр. виконував  обов’язки голови правління-генерального директора на ПРАТ «РОСАВА». З серпня 2014 року - на посаді голови правління-генерального директора ПРАТ «РОСАВА». Виховує дочку і сина.  

 

Прочитано 5723 раз
Опубліковано в Економіка

Коментарі  

дима
0 #1 дима 09.09.2014, 19:37
Здравствуйте,чт о хочу сообщить ,сам я работник Россавы , уже как два года стажа , и вправду за это время, много чего поменялось , оборудование , сам директор, вот вопрос , почему стоят старые форматоры ,поблизу вулкана, так и ничего не предпринемаетьс я? ,уже давным давно можно заменить круп 2 , на более новый агрегат типу bersdorf , и наверное самая больная тема , это крыша предприятия , как не дощ , сразу маленькие водоемы получаються
РОСАВА
0 #2 РОСАВА 11.09.2014, 17:29
Добрый день, Дмитрий. Форматоры на 75 дюймов для вулканизации грузовых шин, размещенные возле кафе "Вулкан" , законсервирован ы в связи с перемещением оборудования по производству шин для грузовых автомобилей на производственну ю площадку КГШ.
На предприятии принята и реализуется программа модернизации производства, которая предусматривает закупку высокотехнологи чного оборудования и мы это выполняем согласно утвержденному регламенту.
Относительно ремонта крыши - мы решаем этот вопрос. В этом году впервые была привлечена организация, специализрующая ся по ремонту крыш. Разработан график, согласно которому проводятся работы. Уже отремонтированы крыши в АБК4, подготовительно м цехе, на данный момент осуществляются работы на производстве КГШ. Запланированы работы на основном производстве, начиная со сборочного цеха в сентябре-октябр е 2014 года.
Василий
0 #3 Василий 28.11.2014, 00:16
Здравствуйте,ес ть пару вопросов в связи работы на предприятии. Нормативы по количеству подняли а заработная плата не увеличилась ? Вопрос номер два, возможно ли перейти с одного участка на другой ?

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

  Сторінки в соц. мережах

Курс валют предоставлен сайтом kurs.com.ua

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео