"Світанок" та "Комунальник" вчаться заробляти гроші

  • Четвер, черв. 10 2021
  • Автор 

2 червня відбулося засідання постійної комісії з питань інвестицій, регуляторної політики, транспорту і зв’язку, торгівлі, туризму, послуг і розвитку підприємництва, власності, комунального майна та приватизації, розвитку агропромислового комплексу, на якому заслухали звіти комунальних підприємств.

Два комунальних підприємства «Світанок» (с. Шкарівка) та «Комунальник» (с. Терезине) мають складну фінансову ситуацію. Підприємства раніше отримували кошти від сільських рад на виконання функцій. Тепер же, після входження сіл до складу Білоцерківської територіальної громади, їм треба вчитися заробляти самостійно.

Безымянный I 2

Про "високу" якість послуг шкарівчани пишуть у соцмережі Facebook

Сергій Новохацький очолює КП БМР «Світанок» з 2021 року, тож звітував саме за цей період, а не за попередній. Попередній директор підприємства помер, а бухгалтер не хоче звітувати.

Підприємство займається тим, що постачає воду зі свердловин у селі до осель, утримує водогін та прибирає зелені зони у Шкарівці, Томилівці, Городищі, Глибічці та Пилипчі.

У 2021 році підприємству вдалося заробити 252 тис грн. Цього не вистачає навіть на виплату зарплати 11 працівникам, які є в штаті. Допомогла фінансова допомога з бюджету громади у сумі 760 тис грн, яка виділена на утримання водопровідних мереж. Тому на травень вийшли з нулем.

На прибиранні нічого не заробили, ще й мають збитки 40 тис грн.

Із 760 тис грн фінансової допомоги лишилося 296 тис грн, яких вистачить оплатити електроенергію для робот насосів у свердловинах до кінця липня. Далі підприємство знову буде просити фінансову допомогу.

Безымянный 1

КП БМР «Комунальник» надає аналогічні послуги з невеликою відмінністю. Якщо у Шкарівці є лише водогін, то у Терезине ще й працює каналізація. Також підприємство прибирає села Терезине, Піщана, Глушки, Храпачі, Вільна Тарасівка, Скребеші, Володимирівка, Гай.

Очільник підприємства Олександр Жарчінський зазначив, що встановлений тариф на подачу води та перекачку каналізації не відповідає витратам та просив підвищити тариф. Наразі підприємство має збитки. Лише боргів по ПДВ – 400 тис грн. В інші економічні подробиці керівник не вдавався, але зрозуміло, що підприємство має скрутне фінансове становище. На сайті Опендатабот фігурують такі цифри: дохід за 2020 рік – 3, 633 тис грн, чистий збиток – 73 300 грн. Борги – 439 946 грн.

Прочитано 1176 раз
Опубліковано в Економіка

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

  Сторінки в соц. мережах

Курс валют предоставлен сайтом kurs.com.ua

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео