Податками білоцерківців «латають дірки» комунальних підприємств

  • Середа, лют. 03 2021
  • Автор 

28 січня на 8 сесії БМР було прийнято два рішення, які свідчать лише про одне: громада у той чи інший спосіб все одно компенсує «критичну ситуацію» у комунальних підприємствах. При цьому міська влада не вважає, що директори цих підприємств мають нести бодай якусь відповідальність за таке керування.

Зокрема, КП БМР «Світанок», яке надає послуги з водопостачання та водовідведення у с. Шкарівка, отримає з бюджету громади 1, 9 млн грн, а КП БМР «Комунальник», яке надає аналогічні послуги в с. Терезине, отримає 1, 060 млн грн. Все це – на безповоротній основі. Для цього навіть програму розробили! Загальна сума допомоги – 2, 98 млн грн.

Наступне підприємство, яке прийшло з протягнутою рукою до влади за коштами платників податків, є КП БМР «Білоцерківтепломережа». Це підприємство добре навчилося просити безповоротну фінансову допомогу з міського бюджету і не надто переймається питаннями енергоефективності (депутат БМР Анатолій Плєшаков під час сесії зауважив, що підприємство не ізолює труби з теплоносієм, які йдуть поверх ґрунту, а тому на них гріються коти), а також не знає, як працювати з боржниками за отримані послуги (населення заборгувало підприємству 115 млн грн!)

На цей раз підприємству виділили 15 млн грн виключно для погашення боргів, що виникли в процесі надання послуг з централізованого опалення та виробництва теплової енергії. Зокрема, заступник міського голови Анатолій Кравець, який доповідав це питання, зазначив, що борги накопичилися через різницю у цінах. Так, у нинішньому тарифі 1550 грн за 1 Гкал закладена вартість газу в розмірі 5140 грн за тис куб м, а нині вартість газу становить – 8400 грн за тис куб м.

Нині діючий тариф на опалення також не покриває оплати послуги з розподілу природнього газу. Ба, більше! Не буде його покривати й тариф, який діє, як висловився Анатолій Кравець, з 1 січня 2021 року в розмірі 1823 грн за 1 Гкал. У ньому, якщо вірити словам заступника мера, буцімто також не врахована ані нинішня ціна газу, а ні вартість розподілу газу.

Нагадаємо, у 2020 році КП БМР «Білоцерківтепломережа» отримало безповоротної допомоги з бюджету в розмірі 5 млн грн.  У 2019 році підприємство отримало 9,2 млн грн також безповоротної фінансової допомоги з міського бюджету. У 2017 році підприємству виділили 8 млн. грн безповоротної фінансової допомоги.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: КП БМР "Білоцерківтепломережа" просить ще 6 млн. грн допомоги

Депутати під час розгляду цього питання цікавилися, який вихід із ситуації бачить міська влада, чи й надалі має все залишатися так, як є? Зокрема, депутат Андрій Король запропонував меру розглянути варіант передачі «Тепломережі» в концесію, як це було зроблено з «Білоцерківводоканалом», який відтоді більше не звертається за допомогою до міського бюджету, а навпаки наповнює його концесійними платежами (близько 4, 2 млн грн – у 2020 році). Мер Геннадій Дикий відповів, що місто виграло грант та розробило сталу схему теплопостачання, а от в концесію здавати немає сенсу, бо «всі проєкти концесії тепломережі в Україні закінчилися негативно».

Тож, очевидно, єдиним "позитивним" виходом є «латати дірки» комунальних підприємств податками білоцерківців, які вже й так один раз сплатили «Тепломережі» за опалення.

Прочитано 438 раз
Опубліковано в Економіка

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

  Сторінки в соц. мережах

Курс валют предоставлен сайтом kurs.com.ua

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео