Актуальні питання легалізації найманої праці

  • П'ятниця, лип. 03 2020
  • Автор 

Про актуальні питання легалізації найманої праці під час «гарячої лінії» з Оксаною Чустіль.

Днями, у Білоцерківському управлінні ГУ ДПС у Київській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» із заступницею начальника управління-начальницею відділу податків і зборів з фізичних осіб Оксана Чустіль на тему:«Актуальні питання легалізації найманої праці та упередження виплати заробітної плати «в конверті»».

Надаємо відповідь на одне із актуальних запитань платників.

Чи повинен податковий агент відображати в гр. «Працювало за цивільно-правовими договорами»  податкового розрахунку за ф.1 ДФ кількість фізичних осіб, які отримували винагороду за договорами цивільно-правового характеру?

Цивільно-правовий договір – це угода між громадянином і підприємством або підприємцем, предметом якої є виконання фізичною особою певної роботи, спрямованої на досягнення конкретного результату.

Тобто, за цивільно-правовим договором оплачується не процес праці, а його конкретний (кінцевий) результат, який визначається після закінчення роботи і оформляється актом приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг), на підставі яких і здійснюється виплата винагороди.

Згідно з п.3.1 розд.III Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4 (далі – Порядок), реквізити податкового розрахунку заповнюються наступним чином. Навпроти напису «Працювало за трудовими договорами» проставляється кількість працівників, які працюють за трудовими договорами (контрактами). Навпроти напису «Працювало за цивільно-правовими договорами» проставляється кількість працівників, які працюють за цивільно-правовими договорами у звітному періоді.

Враховуючи викладене, якщо податковим агентом (юридичною особою або фізичною особою – підприємцем) протягом звітного податкового кварталу укладалися цивільно-правові договори з фізичними особами та здійснювались виплати винагороди, то кількість таких фізичних осіб відображається в графі «Працювало за цивільно-правовими договорами» податкового розрахунку за ф.1 ДФ.

 Білоцерківське управління

ГУ ДПС у Київській області

Прочитано 797 раз
Опубліковано в Економіка

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

  Сторінки в соц. мережах

Курс валют предоставлен сайтом kurs.com.ua

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео