Актуальні питання справляння екологічного податку

  • Четвер, трав. 21 2020
  • Автор 

Днями, у Білоцерківському управлінні ГУ ДПС у Київській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Проблемні питання адміністрування місцевих податків і зборів».

Цього разу на запитання платників відповідала заступниця начальника управління - начальниця відділу податків і зборів з юридичних осіб Ольга Шульга.

Під час сеансу зв’язку платники цікавилися екологічним податком, а саме:

1. Питання: Який порядок справляння екологічного податку у 2020 році?

Відповідь: Статтями 240 — 250 розділу VIII Податкового кодексу України (далі ПКУ), регламентується порядок справляння екологічного податку, зокрема ст. 250 ПКУ для екологічного податку визначено базовий податковий (звітний) період, що дорівнює календарному кварталу.

Платники екологічного податку складають податкові декларації екологічного податку за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 17.08.2015 р. № 715, зареєстрованим у Мін’юсті 03.09.2015 р. за № 1052/27497, та подають їх протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, до контролюючих органів та сплачують податок протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання податкової декларації:

  • за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення, скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти, розміщення протягом звітного кварталу відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах — за розміщення стаціонарних джерел, спеціально відведених для цього місць чи об’єктів;

  • за утворення радіоактивних відходів та тимчасове зберігання радіоактивних відходів понад установлений особливими умовами ліцензії строк — за місцем перебування платника на податковому обліку у контролюючих органах.

При цьому до внесення змін до форми декларації з екологічного податку слід врахувати пропозиції, викладені у листах ДФС України:

  • від 16.01.2019р. №1422/7/99-99-12-03-04-17 щодо обов’язковості складання платниками екологічного податку окремого додатка 1 до декларації в частині зобов’язань за викиди в атмосферне повітря двоокису вуглецю стаціонарними джерелами забруднення за кодом 19011000;

  • від 26.04.2019р. №13932/7/99-99-12-03-04-17 щодо особливостей податкового адміністрування екологічного податку за викиди двоокису вуглецю.

Граничними термінами подання податкових декларацій та сплати податкових зобов’язань з екологічного податку у 2020 році вважаються за:

  • І квартал поточного року — 12 травня, а останнім днем сплати податку 20 травня 2020 року;

  • ІІ квартал поточного року — 10 серпня та 19 серпня 2020 року відповідно;

  • ІІІ квартал поточного року — 9 листопада та 19 листопада 2020 року відповідно;

  • IV квартал поточного року — 9 лютого та 19 лютого 2021 року відповідно.

2. Питання: Як розрахувати платникам екологічного податку податкові зобов’язання з Податку за Двоокис в частині обсягу викидів двоокису вуглецю за умови якщо установа має декілька джерел забруднення?

Відповідь: Якщо установа має декілька стаціонарних джерел забруднення в межах одного та/або декількох населених пунктів або за їх межами, які здійснюють викиди забруднюючих речовин, у тому числі й двоокису вуглецю, варто врахувати таке. Ця установа повинна подати до контролюючого органу за місцезнаходженням стаціонарних джерел забруднення заяву про звітний (податковий) період, у якому очікується перевищення граничної величини викидів двоокису вуглецю у розмірі 500 тонн на рік всіма стаціонарними джерелами забруднення. До заяви необхідно  додати розрахунки з матеріалами інвентаризації обсягів викидів двоокису вуглецю за всіма стаціонарними джерелами забруднення.

3. Питання:  Яку відповідальність передбачено за несвоєчасну сплату екологічного податку?

Відповідь: Відповідно до п. 126.1 ст. 126 ПКУ у разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання протягом строків, визначених Кодексом, то такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

  • при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 10 % погашеної суми податкового боргу;

  • при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 20 % погашеної суми податкового боргу.

Водночас слід враховувати, що починаючи з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання (в тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження), розпочинається нарахування пені (пп.129.1.2 п. 129.1 ст. 129 ПКУ) екологічного податку, який справляється за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення, обчислюються платниками податку самостійно щокварталу виходячи з фактичних обсягів викидів, ставок податку.

Білоцерківське управління

ГУ ДПС у Київській області

Прочитано 1092 раз
Опубліковано в Економіка

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

  Сторінки в соц. мережах

Курс валют предоставлен сайтом kurs.com.ua

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео