Білоцерківська ГУ ДФС у Київській області: вже подано 1561 декларація про майновий стан

  • Понеділок, квіт. 08 2019
  • Автор 

Кампанія з декларування доходів громадян, отриманих у 2018 році, ще триває, тому це не остаточні цифри. Наразі українці подали вже понад 100 тисяч декларацій.

«В Україні станом на березень 2019 року проживає щонайменше 1120 громадян, доходи яких перевищують 1 мільйон гривень. Серед них – 40% жінки. Найстаршому українському мільйонеру 83 роки, а наймолодшому – 18 років. Найбільше мільйонерів у Києві – 396 осіб. На другому місці Харківська область – 101 особа, а на третьому – Дніпропетровська з 96 мільйонерами. 35% мільйонерів декларували доходи від операцій з продажу (обміну) майна, 24% – отримання інших оподатковуваних доходів та 20% – від надання майна в оренду (суборенду)», - розповів під час брифінгу Павло Козирєв, начальник Білоцерківського управління ГУ ДФС у Київській області.

За його словами, у Білій Церкві та районах, які обслуговує Білоцерківське управління, зобов’язані подати декларацію про доходи 1587 громадян, з яких 1561 особа вже подала декларацію. Задекларовано 171 млн. грн, з яких буде сплачено 4, 5 млн. грн податків. Також Павло Козирєв нагадав, кому потрібно подавати декларацію, хто має право на податковий кредит тощо.

Доходи, які необхідно декларувати:

  1. Від продажу або надання в оренду рухомого і нерухомого майна;
  2. Від провадження господарської діяльності або незалежної професійної діяльності (крім фізосіб-підприємців – платників єдиного податку);
  3. Від продажу власної сільськогосподарської продукції;
  4. Не від податкових агентів, а також інші доходи, не оподатковані протягом року;
  5. Основна сума боргу за кредитом платника податку, прощеного кредитором за його самостійним рішенням;
  6. У вигляді спадщини та подарунків;
  7. Від продажу цінних паперів та корпоративних прав;
  8. Іноземні доходи.

Новації у декларуванні:

У 2018 році розширено коло платників, які зобов’язані подати декларацію. Зокрема, п.п.164.2.2 ст. 164 Податкового кодексу встановлено, що отримувачі винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) відповідно до умов цивільно-правового договору у разі, якщо такі доходи отримані від фізичних осіб - платників єдиного податку 4-ї групи, включають такі виплати до річної декларації та самостійно сплачують податки та збори. Наприклад, якщо ви здаєте в оренду пай фізособі-платнику єдиного податку 4-ї групи, то зобов’язані самостійно задекларувати дохід та сплатити податок.

Терміни подачі декларації:

Для громадян, які зобов’язані подати податкову декларацію, і осіб, які проводять незалежну професійну діяльність, – до 01 травня року, що настає за звітним періодом. Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

Протягом 2019 року мають право подати декларацію з метою отримання податкової знижки (компенсувати податок на доходи) громадяни, які:

  • Оплатили навчання своїх дітей у вітчизняних закладах дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти.
  •  Заплатили за найм житла по договору, якщо такий платник має статус внутрішньо переміщеної особи

Громадян, які мають право на податкову знижку, потрібно подати декларацію до 31.12.2019 (включно).

Способи подачі декларації:

Податкова декларація про майновий стан і доходи подається платниками податків за місцем своєї податкової адреси в один із таких способів :

- особисто або уповноваженою на це особою;

- надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення (не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації);

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу (не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк). При направленні декларації засобами електронного зв’язку громадяни можуть скористатися новим електронним сервісом в «Електронному кабінеті», який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

Павло Козирєв закликав громадян користуватися електронним сервісом подачі декларації, щоб уникнути черг.

Прочитано 1557 раз
Опубліковано в Економіка

You have no rights to post comments

Поділитись новиною

Відправити в FacebookВідправити в Google BookmarksВідправити в TwitterВідправити в LinkedIn

  Сторінки в соц. мережах

Курс валют предоставлен сайтом kurs.com.ua

Вибір редакції

Читайте також

Фото та відео